Формация „Хорце” с блестящо представяне в Палма де Майорка

Публиката е останала силно впечатлена от изпълненията на разградските таланти

Талантите от Детска танцова формация от „Хорце“ към Центъра за работа с деца в Разград се представиха блестящо в петото издание на фолклорния концерт „Нося България в сърцето си“ в Палма де Майорка. Те се завърнаха оттам с награда грамота и с прекрасни впечатления.
28-те възпитаници на хореографите Жулиета и Румен Иванови пътуваха до слънчевия испански остров за събитието, организирано от Асоциацията на българите на Майорка „Свети, свети Кирил и Методий“ и ансамбъл „Българче“ към Първо българско неделно училище „Свети Иван Рилски“, с ръководител Станимир Минчев-Лари, който е танцувал до 2003 г. в Капанския ансамбъл в Разград. Именно по негова покана школата участва в концерта.
Пред 1500 зрители в залата на „Труй Теарър“ разградските деца представили три танца: женски „Коледари“, „Добруджанка“ и „На юг от Дунав“ и имали уникалната възможност да участват в концерт заедно с космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.
Със запомнящи се изпълнения са се изявили и талантите от „Русчуклийче“ – Русе. Участие в концерта са взели и лондонските танцови състави „Гергьовден“ и „Приятели“. Оттам пък дошла и покана да пътуват до английската столица.
По време на културното събитие децата от състава са закичили с капанска китка кмета на Палма де Майорка. Те са подарили на домакините автентична кукерска кукла, а директорът на българското неделно училище Красимира Димитрова е получила кукерски маски, които да пазят школото от зли сили.
В духа на фолклорните традиции там се е провел открит урок, воден от Валя Балканска и Петър Янев. Децата от разградския състав съчетаха участието си с обиколка на забележителностите в Барселона и Палма де Майорка. Те са имали възможност да разгледат и легендарния стадион „Ноу камп“, на който постигна най-големите си успехи великият Христо Стоичков.
Ръководителите на танцовия състав Румен и Жулиета Иванови благодариха на родителите за подкрепата, защото те са поели всички разходи, свързани с пътуването.
Мариета КИТАНОВА

Публикувано в бр. 12 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Формация „Хорце” с блестящо представяне в Палма де Майорка"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*