„Дунавски славеи“ събра над 280 деца от 20 български града

Гости бяха народните певици от Квартет „Славей“, които дадоха име на конкурса и станаха негови кръстници

На 17 и 18 март 2017 г. в „Канев център“ на РУ „Ангел Кънчев“ се проведе юбилейното десето издание на Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика, организиран от Общинския детски център за култура и изкуство.
И тази година интересът към конкурса е много голям, като в него се включиха над 280 деца и младежи от 20 български града. Съгласно регламента, те бяха разпределени като индивидуални изпълнители певци и инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.
Конкурсът е вписан в Националния календар на Министерството на културата, а от тази година е включен в Националната програма на мерките за закрила на децата с изявени дарби. Това вдигна още повече нивото на конкурса и даде възможност на най-добре изявилите се на І, ІІ и ІІІ място от ІІІ възрастова група – индивидуални изпълнители да бъдат стимулирани чрез предоставяне на 12-месечна стипендия в размер на 135 лева месечно или с еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лева.
Участниците в конкурса бяха оценявани от компетентно жури с председател проф. академик Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – град Пловдив.
Гости на Х Национален фолклорен конкурс бяха изключителните народни певици от Квартет „Славей“. Освен, че се включиха в журито, те взеха участие със своя атрактивна програма в Гала-концерта на конкурса. Певиците са приятели и почитатели на конкурса в нашия град и тяхно желание бе да дадат име на конкурса – „Дунавски славеи“, като по този начин станаха негови кръстници. Този емоционален момент се случи на 17 март от 13 ч. по време на официалното откриване.

Публикувано в бр. 12 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "„Дунавски славеи“ събра над 280 деца от 20 български града"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*