„Буквоплет“ събра 32 деца от 16 училища

В края на изминалата седмица, в Канев център се проведе третото издание на ученическото състезание по правоговор и правопис „Буквоплет“ 2017, организирано от Лайънс клуб Русе север.
В състезанието премериха сили общо 32-ма първенци от втори клас от 16 русенски училища. За всички участници имаше приготвени грамоти и награди. На конкурса присъстваха директорът на Дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, представители от Русенския университет, представители на Лайънс груп Русе север, гости от Лайънс Груп Пловдив, родители и преподаватели.
Събитието започна с танцово изпълнение на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“ – град Русе с главен-художествен ръководител Милка Железарова, придружено от приветствени думи от Антон Йорданов паст-президент на Лайънс груп Русе север, а Ирена Петрова връчи поздравителен адрес от името на кмета на община Русе Пламен Стоилов.
„Буквоплет“ е адаптирана версия на български език на английското състезание spelling bee (букв. правописна пчела), за ученици от втори клас. В рамките на няколко месеца малчуганите целенасочено и доброволно се подготвят за надпреварата, упражнявайки правилното изписване на стотици думи, които имат особености в правописа. Провеждането му цели да подкрепи обучението по български език и да фокусира общественото внимание върху необходимостта от повишаване грамотността и развиване на умения за представяне пред публика.
В подготовката и организацията на събитието взеха участие и Русенския университет „Ангел Кънчев“, ръководството на ОбДЦКИ при Община Русе, учители и директори, както и представители на Регионално управление на образованието – Русе.

Публикувано в бр. 12 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "„Буквоплет“ събра 32 деца от 16 училища"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*