Върховният съд отмени присъдата на екскмета на Исперих Бейсим Басри

Бейсим Басри

Делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативната инстанция

Върховният касационен съд отмени присъдата на бившия кмет на Исперих Бейсим Басри, постановена от Варненския апелативен съд. Делото е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд.
Припомням, че Апелативният съд във Варна присъди на 18 март м.г. 5 години затвор на Бейсим Басри, като призна вината му затова, че на 23 февруари 2013 г. в местността „Трънлив дол“, в землището на с.Йонково, област Разград направил опит умишлено да убие длъжностно лице – горския стражар Пеньо Астраджиев при изпълнение на службата му. Втората съдебна инстанция призна вината на Шукри и затова, че по същото време и на същото място произвел четири изстрела с ловна карабина, за да осуети залавянето му като нарушител и бракониер.
След жалба на подсъдимия, Върховният съд се произнася, че въззивната инстанция не е изпълнила задълженията си за всестранно, обективно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото. Оспорената от защитата валидност на част от доказателствените източници (протоколи за оглед на местопроизшествие) не е била убедително защитена. Същевременно, част от твърдените от поемните лица факти не са били надлежно проверени, което е довело до това, че редица обстоятелства, имащи пряко отношение към правилното решаване на делото са останали неизяснени, се мотивират още магистратите.
Върховният касационен съд е констатирал съществени процесуални нарушения, които трябва да се отстранят в хода на новото разглеждане. Магистратите посочват, че трябва да се проведе пълно и всестранно изследване на обстоятелствата по делото, чрез назначаването на допълнителна съдебно-балистична експертиза; да се извърши преразпит на поемните лица по протокола за оглед на местопроизшествието; да се установят полицейските служители, присъствали на огледите на местопроизшествието и да се разпитат за начина на извършване на процесуално-следственото действие „оглед“; да се изиска справка от водещия разследването за евентуалното наличие на други протоколи за оглед на местопроизшествие, неприложени по делото. При необходимост да се съберат и други доказателства и да се анализира противоречивата информацията, съдържаща се в различните доказателствени източници, се посочва в решението на съда
Председателят на съдебния състав Севдалин Мавров е подписал решението с особено мнение. Според него не е извършен опит за убийство, поради липсата на доказателства за наличие на задължителния пряк умисъл, затова подсъдимият трябва да бъде оправдан, обяснява в мотивите си той. Решението не подлежи на обжалване.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Върховният съд отмени присъдата на екскмета на Исперих Бейсим Басри"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*