Изложба за човешките пороци представят в Силистра

Експозицията обединява колекциите „Алкохол и амбалаж“, „Тютюн, енифе и сие“ и „Захар, кафе и сие“.

1-2„Пороците“ е наречена представената в Етнографския музей в Силистра изложба на Историческия музей в Горна Оряховица. Експозицията обединява три мобилни колекции: „Алкохол и амбалаж“, „Тютюн, енифе и сие“ и „Захар, кафе и сие“. В първата колекция са събрани различни видове бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. Представени са много черно-бели снимки, реклами на събиращата популярност в началото на XX век бира.
Експозицията „Тютюн, енифе и сие“ е своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. Само в Горна Оряховица се създават пет тютюневи фабрики, най-известната от които е „Малка Загорка“. Запалената цигара се превръща в отличителен знак на свободомислещите, бунтарите, интелектуалците и бохемите. Но в същото време започват да се промъкват и все по-мрачни статистики за вредите от този порок.
1-3Третата колекция представя историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица – един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството. Събрани са и експонати, свързани с производството на първите горнооряховски производители. Показани са оригинални предмети – притежание на известни личности от Горна Оряховица, илюстративни табла с архивни фотографии, реклами. Организаторите определят изложбата като атрактивна, нестандартна, сладко-горчива и опияняваща.
Интерес предизвиква и специално издаден за изложбата от Регионалния исторически музей в Силистра вестник „Силистренски трезвеник“. В него има свързани с темата снимки, реклами и публикации от архивите.
Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "Изложба за човешките пороци представят в Силистра"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*