Дора Янева-Медникарова с награда Златна значка „Русе“

2-1В Регионална библиотека „Любен Каравелов“, се състоя творческа вечер „Пътуване към себе си“ на поетесата и преводачка Дора Янева-Медникарова, посветена на 70 години от нейното рождение и 95 години от рождението на актьора Андрей Медникаров.
По този повод директорът на Дирекция „Култура и образование“ в Община Русе Ирена Петрова връчи поздравителен адрес и награди знаменитата русенка със Златна значка „Русе“ от името на кмета Пламен Стоилов.
Водещ на вечерта беше литературният критик и преводач Огнян Стамболиев, а театроведът Крум Гергицов изнесе слово за актьора Андрей Медникаров. В творческата вечер взеха участие пианистката Анастасия Медникарова и актрисата Павлина Кирилова.
Посетителите имаха възможността да разгледат документална изложба с книги и материали за живота и творческата дейност на русенската поетеса и преводачка и нейния съпруг – актьорът Андрей Медникаров. По време на вечерта беше представена най-новата й книга „Сълза в пустинята“.
Дора Янева – Медникарова е водещ преводач от естонски език, поет и журналист. Превела е над 30 книги с поезия, проза и драматургия. Автор е на пет стихосбирки и много стихове в печата, както и на две пиеси. Сред големите естонски автори, които е представила у нас са класикът Антон Хансен Тамсааре, Бети Алвер, Оскар Лутс и др. Нейният превод на класическия детски роман-тетралогия „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ от Ено Рауд, вписан в списъка на Ханс Криастиан Андерсен за съвременни разказвачи, отдавна е в българските читанки, с четири издания от 1980 год. насам. Член е на Съюза на преводачите в България, който наскоро я удостои с една от големите си награди за цялостна творческа дейност – преводи от естонски, финландски и руски.
Съорганизатори на събитието са Дружество на преводачите и Дружество на писателите в Русе, Дружество 1940 – Русе към Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД.
ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Дора Янева-Медникарова с награда Златна значка „Русе“"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*