Ало измамник плаши баба, че ще й отреже главата

Телефонни измамници тормозиха повече от два часа възрастна самотно живееща жена от Горна Оряховица и я заплашваха с насилие и убийство. Вече повече от седмица баба Недка К. живее в непрекъснат страх, че наглите престъпници може отново да се върнат и да й отмъстят и спи на залостена врата и под ключ. Възрастната жена не иска да бъде снимана от съображение за собствената си сигурност, но прие да разкаже историята си за да предпази други свои връстници, които могат също да се окажат на нейното място.
Историята се разиграла на 28 февруари между 12 и 14 ч. На домашния телефон на баба Недка позвънил мъж, който се представил за полицейски комисар и обяснил, че се провежда акция, при която са задържани двама телефонни измамници. При обиска у тях било открито черно тефтерче с имена на хора, между които и това на бабата. „Сега може да се опитат да ви звъннат и да ви изнудват”, предупредил я „комисарят”. Малко след като затворила телефона, той отново звъннал. Обаждала се млада жена, която се представила за дъщеря й, и се оплакала, че си е счупила двата крака и има спешна нужда от пари за операция. А минути след нея позвънил груб мъжки глас, който направо й заявил, че трябва да приготви и да му даде 10 хил. лв. В противен случай щял да се качи при нея на четвъртия етаж, да й счупи краката и ръцете и да й отреже главата. След това телефонния тормоз над старицата продължил цели два часа, като „полицаят” и измамникът се редували да се обаждат и да я стресират. Мнимият полицай й обяснявал, че са установили измамниците и са скъсили периметъра около тях и скоро ще ги заловят. За всеки случай обаче той посъветвал бабата да събере всички пари и скъпоценности, които има и да ги остави в хладилника, а така също и да спусне щорите и да се дръпне от прозорците. „Може да има престрелка и това е необходимо, за да не пострадате случайно от някой куршум”, обяснявал загрижено той. В същото време измамникът пък продължавал да я заплашва, че ако не му събере 10-те бона ще нахлуе при нея в жилището и ще я убие. Накрая ошашавената жена все пак успяла да събере смелост и се обадила на истинската полиция. Минути по-късно униформените вече били при нея и я успокоили.
От Областната дирекция на МВР във В. Търново съобщиха, че има задържани двама телефонни измамници, на 28 и 54 години от Русе, известни на полицията и осъждани. В края на февруари те измамили две възрастни жени от Горна Оряховица и задигнали от тях 3450 лв. и златни накити по същата схема „съдействие при задържане на телефонни измамници”. Баба Недка е била набелязаната от „телефонистите” трета жертва, която обаче за щастие не се хванала на тяхната въдица. Двамата са привлечени като обвиняеми и са освободени от ареста срещу „подписка”. От полицията не дават повече информация за задържаните заради продължаващото разследване. Пред Недка обаче, полицаите споделели, че вероятно става въпрос за т.нар. „румънска група”. Това били телефонни измамници, които се обаждали от предплатени румънски SIM карти и поради това било абсолютно невъзможно те да бъдат установени по картите.
След случилото се възрастната жена не крие, че много се страхува за живота си, но не съжалява, че е дала гласност за случая. „Аз съм човек с будна гражданска съвест и затова реших да разкажа за това, което ми се случи за да предпазя и др. хора, които може да се окажат на моето място и да станат жертва на измамниците. Трябва да се провежда по-активна информационна кампания за да се информират хората и особено възрастните хора за тези измамници”, съветва баба Недка.
Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Ало измамник плаши баба, че ще й отреже главата"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*