Стартира конкурс за фотоколаж „Лудогорието в Европейския съюз”

Ще се проведат и информационни срещи и дни на отворените врати

Областният информационен център в Разград се включва в националната инициатива „Заедно за Европа“ в региона. Чрез нея мрежата от 28 информационни центъра ще популяризира Европейските структурни и инвестиционни фодове (ЕСИФ) в България, в рамките на кампанията на Европейската комисия „Европа в моя регион 2017”, съобщи управителят на Центъра Юлиян Данаилов.
По пози повод в региона ще се проведе фотоконкурс на тема „Лудогорието в Европейския съюз: 10 години по-късно“. Той се осъществява в партньорство с Центъра за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) – Разград, Клуба на Разградските любители на фотографията и Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“. Конкурсът е за ученици от 5-ти до 12-ти клас от цялата област.
Целта е участниците да покажат чрез своя обектив градската среда, природни, културни и исторически обекти и съпътстващи събития, които са реновирани, възстановени, изградени или проведени със средства, предоставени от Европейския съюз по различни програми. Желаещите могат да се запознаят с фотоисторията на родния край от архивите на библиотеките и музеите, социалните мрежи, семейните албуми, институционални сайтове и други източници. Младите фотографи, използвайки изразните средства на фотоколажа, ще представят своите виждания по темата, като издирят и съпоставят снимки от миналото на Лудогорието и актуални фотографии на същите местоположения/обекти, обновени или изградени с евросредства.
Срокът за включване в конкурса е до 18 април. Компетентно жури ще оцени получените творби и ще определи победителите. На 25 април в офиса на ОИЦ, отличените участници ще бъдат наградени. Наградите за победителите в двете възрасти групи са: цифров фотоапарат (за възрастова група IX – XII клас) и таблет (за възрастова група V – VIII клас). Класираните на второ и трето място участници в двете възрастови групи ще получат материални награди. Най-добрите творби ще бъдат включени във фотоизложба.
От 18 април до 15 май във всички общини от областта ще бъде осъществен цикъл от информационни срещи за представяне на актуални и предстоящи възможности за кандидатстване с проекти по програмите, съфинансирани от ЕСИФ. Предвидено е в този период в общинските центрове да се проведат Дни на отворените врати в обекти, в които са вложени евросредства. Фокусът ще бъде върху значими проекти, съфинансирани предимно от Европейския социален фонд (ЕСФ) в област Разград. Ще бъдат разказани няколко реални успешни истории от региона, върху които ЕСФ е повлиял положително, за включването им в национален каталог.
На 11 май в Разград ОИЦ ще проведе диалог с гражданите на тема „Как еврофондовете променят живота на хората от Лудогорието?“. За участие ще бъдат поканени представители на фирми и широката общественост.
Инициативата „Заедно за Европа“ ще завърши в дните 20 и 21 май с общо събитие в Габрово, в рамките традиционния карнавал на града, в което ще се включат представители на всички областни информационни центрове в страната.
Инициативата е свързана с отбелязването на три значими годишнини през 2017 година – 60 години Европейски социален фонд (ЕСФ);10 години от присъединяването на България към ЕС и 6 години от цялостното функциониране на Мрежата от 28 информационни центъра.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Стартира конкурс за фотоколаж „Лудогорието в Европейския съюз”"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*