Самозванка се представя за дъщерята на Горбачов

Михаил Горбачов
Михаил Горбачов с дъщеря си Ирина

Михаил Горбачов с дъщеря си Ирина

Самозванка предизвика страхотен скандал, след като в продължение на цяла година се представя за дъщеря на бившия съветски държавен лидер Михаил Горбачов. Гъркинята Катрин Кекаджиа Аиктерини успешно води за носа аристокрацията в княжество Монако и самия принц Албер, докато най-накрая е разконспирирана и най-позорно изхвърлена от страната.
24-годишната Катрин пристига в Монако в началото на 2007 г. Красивата синеока блондинка с изискани маниери и перфектен външен вид бързо влиза под кожата на местния елит. Тя се представя за по-малката дъщеря на последния съветски генерален секретар и държавен глава Михаил Горбачов и твърди, че иска да открие в Монако филиал на неправителствената организация на бившия съветски лидер Green Cross International. „Дъщерята на Горби“ успява да си уреди среща със самия принц Албер, който е възхитен от нейния чар и е готов да съдейства за реализиране на начинанието ѝ. Монархът дори обещава да стане почетен председател на бъдещия филиал в Княжеството.
На никого в Монако не прави впечатление, че дъщерята на бившия съветски политик не проговаря нито една думичка на родния си руски език. На уловката се връзва дори и президентът на Green Cross InternationalАлександър Лихотал, който от дълги години познава лично Горбачов и семейството му и би трябвало да е наясно, че по-малка дъщеря Михаил Сергеевич просто няма. Никой в Монако нито за миг не се усъмнява в думите на красивата блондинка. Може би една от причините за това е, че с небрежен жест чаровната бизнес дама прави две дарения от по 10 000 евро в отдела на „Зеления кръст“ в Княжеството. А както е добре известно, парите, особено многото пари, навсякъде по света разрушават бариери и правят хората доверчиви и наивни.

Принц Албер

Принц Албер

Разкриването на измамницата става на финалната права, малко преди тя да успее да оплете мрежата си докрай. При това става съвсем случайно. На 2 юли 2007 г. от канцеларията на принц Албер изпращат писмо до президента на Green Cross International, в което се казва, че за съжаление, Негово Височество не смята за възможно основаване на филиал на организацията в страната. От организацията пък изненадано отговарят, че въобще никога не са имали подобно намерение. Постепенно чорапът са разплита и мистерията излиза наяве. Става ясно, че принцът на Монако е въвлечен в една измама. Представящата се за дъщеря на Горбачов се оказва психично болна жена. Малко след като успява да омае принц Албер, Катрин постъпва за лечение в психиатрична клиника в Швейцария с диагноза тежка депресия. Излизайки оттам, тя се връща отново в Монако, за да продължи с измамата, но там я чака твърде неприятна изненада. Самозванката най-позорно е екстрадирана от Княжеството. С ескорт от конна полиция Катрин напуска Монако и е отведена в съседна Франция. От полицията в Княжеството излизат с лаконична информация, че авантюристката може би е свързана с италианската мафия, която се е опитвала чрез нея да достигне до принц Албер. След екстрадирането следите на лъжливата дъщеря на Горби се губят и никой повече не научава нищо за нея.
След случая обаче световните медии отново насочват вниманието си към бившия съветски държавник, човекът „баща на перестройката“, променил Европа и света.
Михаил Горбачов е една от най-противоречивите политически фигури в Русия. Отношението към него през последните 30 години непрекъснато се движи от „Осанна“ до „Разпни го“. За едни той е човекът разкъсал желязната завеса, унищожил комунистическия лагер и донесъл демокрацията и свободата в Русия и част от Европа. За други пък е американски агент, предател на великите идеи на Ленин и Сталин и унищожител на СССР, чието място е на бесилото.

семейство Горбачови

семейство Горбачови

Каква е ролята на Михаил Сергеевич в световната история – положителна или отрицателна, ще стане ясно след години. А и това е въпрос от компетенцията на специалистите историци.
Нека се заровим малко по-дълбоко обаче в личния живот на този човек, променил из основи съдбата не само на Русия, но и на света. За разлика от предшествениците си Андропов и Черненко, през своя живот Михаил Горбачов има само една съпруга. Това е Раиса Максимовна Титаренко, дъщеря на железопътен работник. Двамата се запознават в университета, като за него това е любов от пръв поглед. В началото Раиса се колебае, тъй като току-що е скъсала връзката си с друг младеж, от когото е дълбоко наранена. Накрая обаче все пак се престрашава да опита отново. И опитът очевидно е успешен, защото двамата с любимия Миша изкарват заедно цели 45 години, преди смъртта да ги раздели.
Раиса и Михаил се женят тайно на 25 септември 1965 г. По онова време двамата са толкова бедни, че Миша няма пари да купи дори нови обувки на булката за сватбата и се налага тя да вземе назаем от своя колежка. Пред свои познати по-късно Горбачов споделя, че студентското куфарче им служело за детска количка, маса и бебешко креватче.
Горбачови действително имат дъщеря. Тя обаче не е психично болната самозванка Катрин Кекакджиа. Дъщерята на Горбачови се нарича Ирина и е родена на 6 януари 1957 г. в Ставропол, където нейният баща по това време е изпратен на партийна работа. В интервю пред руската журналистка Зоя Ерошок Ирина признава, че като дете родителите й винаги са се държали много сдържано към нея, без никаква проява на любов. Горбачови са против това дъщеря им да учи в специално училище и затова я записват в обикновено, където са и децата на останалите руснаци, за да не се чувства тя по никакъв начин различна от тях и по-специална.
През 1981 г. Ирина завършва Държавния медицински университет, а през 1995 г. – и Международното бизнес училище към Селскостопанската академия на Руската федерация. От 1995 г. работи в бащината фондация, а от 1999 г. е вицепрезидент на фонда и президент на Клуб „Раиса Максимова“.

25 ноември 1986 г. Ню Делхи, Индия,

25 ноември 1986 г. Ню Делхи, Индия,

Ирина Михайловна има два брака. Първият е с руския сърдечен хирург Анатолий Виргански. Двамата се запознават като студенти на лятна бригада за бране на ягоди и бързо се женят. Родителите на Ирина в началото приемат добре своя зет и подаряват на младите ново „Жигули“. В продължение на десетина години двете семейства живеят заедно. Месеци след сватбата обаче тъщата Раиса започва да намира кусури и да натяква на дъщеря си, че това не е най-подходящият жених за нея. Самият Анатолий вече след развода също признава, че отношенията му с тъщата са били доста сложни – от много топли до много студени. Зетят с гордост споделя, че никога не се е възползвал от високото обществено положение на своя тъст и сам е понасял ударите и трудностите на живота. „Случвало се е понякога в първите години след перестройката по половин година да не вземам заплата. Случвало се е аз, хирургът, през уикенда да работя в автосервиз. Защото за един уикенд там изкарвах по 4 – 5 лекарски заплати. Но през цялото това време аз никога не съм хленчил и не съм търсил помощ от тъста, защото съм здрав селски мужик. Трябваше да изкарвам пари за семейството си и го правех, мисля, успешно“, с гордост заявява Анатолий Виргански.
Бракът му с „царската дъщеря” продължава от 1978 до 1993 г. Развеждат се по взаимно съгласие. Според Анатолий, причината съпругата му да подаде молбата е, че той непрекъснато е зает с работа и не й обръща достатъчно внимание. Самата Ирина признава, че бракът й с Виргански е изключително несполучлив. Толкова, че на сватбената церемония на дъщеря им Ксения бащата Анатолий отсъствал и се наложило булката да бъде отведена до олтара от дядо си Михаил. Самият Виргански не иска да коментира упреците на бившата си съпруга.
4В интервю за в. „Експресс Газета“, пред журналистката Олга Улянова бившият зет на Горбачов заявява: „Не искам да говоря за брака си и за тъстовете, защото това би звучало като одумване. Но да нагаждаме нашите отношения с Ирина да са като тези на родителите й, също е неправилно. Всеки си има свой живот. Ирина изцяло е съсредоточена върху семейството. Тя съвсем няма представа какво е да работиш в хирургията. Не можех да седя вързан до нея. И денем, и нощем при първо обаждане на колегите ми тръгвам при техните пациенти. Другояче просто не е възможно – днес моите колеги имат нужда от мен, утре моите пациенти ще имат нужда от тяхната спешна помощ. Тази моя непрекъсната заетост постепенно разби брака ни. Когато се ожених за Ирина, сигурно мнозина са ми завиждали. Много сполучливо съм се оженил. Но това е погрешно мнение. За мен беше голяма отговорност да съм зет на ръководителя на държавата. Внимавах да не го злепоставя и се стараех да работя така, че никой да не може да ме упрекне, че ме държат на тази длъжност само защото съм женен за дъщерята на Горбачов. Но съпругата и тъщата ми далеч не винаги се примиряваха със служебното ми усърдие. Оттам идваха и караниците, които постепенно зачестиха. Първо това бяха едни дребни спречквания, които обаче впоследствие се превърнаха в пропаст“, признава огорчен Виргански.

Ирина Горбачова

Ирина Горбачова

Всъщност благодарение именно на своя тъст Михаил Горбачов успява да спаси ценния си архив от унищожения, когато е в немилост. През 1991 г. зетят всеки ден прекарва с жигулата си по няколко папки от архива и ги оставя на съхранение в домовете на свои приятели и колеги. „От обкръжението на Горбачов никой не пое риска да предостави апартамента си за скривалище на тези документи, които сега съставляват основата на архива на фонда на Горбачов“, усмихва се Виргански. Оказва се, че зетят, когото семейство Горбачови толкова много плюят, е рискувал кариерата и дори живота си като е заснел с видеокамера изявлението на Михаил Сергеевич през нощта на 20 август, когато пучистите от Кремъл опитаха да го свалят от поста. И не само го заснема, но прави копия, които раздава на свои познати. Ако бе заловен от пучистите, можеше и да не остане жив. Бившият зет на Горбачови разказва, че въпреки лошите думи, изречени по негов адрес, и въпреки разочарованията от изказванията на бившата му съпруга Ирина, той не таи лоши чувства и все още продължава да ходи на гости на своя тъст за важни годишнини. А на един от най-тежките упреци на бившата си съпруга, че не е присъствал на сватбата на дъщеря си, Виргански обяснява, че по това време току-що бил претърпял операция на лицето. „Съгласете се, че не можех да се появя на сватбата с лепенки по челото. Как ли щяха тогава да поупражнят хапливостта си светските хроникьори. Всъщност това, че не бях на сватбата на Ксения може би беше по-добре, тъй като не одобрявах нейния избор“, с огорчение признава Виргански. Според носещите се из московското ВИП общество клюки обаче, още преди да се ожени за Ирина, Виргански имал сериозни проблеми с алкохола. След сватбата с Ирина той съвсем му отпуснал края и започнал да се явява редовно пиян на работа, но не бил изгонен само заради това, че е зет на Генсека.

Горбачов с внучката си

Горбачов с внучката си

След развода с Анатолий Виргански, през 2006 г. Ирина Горбачова сключва втори брак с бизнесмена Андрей Трухачьов, с когото по думите й живеят прекрасно. За Трухачьов това също е втори брак, като от първия той има две деца.
От първия си брак Ирина Горбачова има две дъщери – Ксения и Анастасия. И двете завършват журналистика. Родената през 1980 г. Ксения е сътрудник на женското сп. Grazia, а след това е и зам. генерален директор в продуцентска къща. През 2002 г. Ксения – като представителка на модната империя „Кристиан Диор“, се появява на знаменития традиционен благотворителен бал в парижкия хотел „Крийон“ в разкошна рокля с дълга пола и шлейф от пармска тафта и черна коприна. Главата й краси диадема от брилянти на знаменития ювелир Микимото. Кавалер й е нейният състудент Кирил Солод, за когото още на следващата година се омъжва. Бракът им продължава шест години. Приключва, след като папараци тайно успяват да заснемат съпруга й с любовница. Светкавично следва развод, след който Ксения преживява няколко кратки бурни любовни романа, които завършват с поредното разочарование. През 2009 г. тя се жени повторно, за бившия концертен директор и артмениджър Дмитрий Пирченков.
Втората внучка на Горбачов, Анастасия, работи като главен редактор на интернет сайт и също пише статии за списание Grazia. От 2010 г. е женена за Дмитрий Зангиев, който работи в престижна пиар агенция, обслужваща най-известните световни модни дизайнери. Сватбата е в тесен приятелски и семеен кръг в московския ресторант „Большой“ и на нея присъстват 50-ина гости. Малцината удостоени с честта да бъдат поканени, споделят, че просълзеният Горбачов продумал: „Ех, защо Раиса не беше тук!“.
Животът на семейство Горбачови, тяхната дъщеря и внучки е щастлив до 1999 г., когато лекари откриват, че Раиса страда от левкемия. Причината за отключването на заболяването най-вероятно е изживеният силен стрес по времето, когато мъжът й е заложник на превратаджиите от Кремъл. „Цената, която платих за перестройката, е страшна. Загубих най-скъпото – жена си“, заявява Горбачов.
След като диагнозата е поставена, започва отчаяна битка за живота й. Президентът на САЩ Бил Клинтън и канцлерът на Германия Хелмут Кол предлагат помощта си Раиса да замине и да се лекува в най-добрите американски и немски клиники. Сестрата на Раиса има същата кръвна група и нейни стволови клетки могат да бъдат присадени. Но ракът е неумолим. Раиса умира на 20 септември, в 2,57 часа след полунощ. В момента на смъртта съпругът й е до нея в болницата и държи ръката й.
„Времето намалява малко болката, но в онези първи дни беше нетърпимо. Мислех си, че съдбата е ужасно несправедлива към мен. Така и не можех да разбера защо трябваше да стане така. Болката малко понамаля през последните години, но все още усещам присъствието на Раиса. Особено когато вляза в нейния кабинет във вилата ни. Сънувам я. Чувам в съня си телефона да звъни, вдигам го и тя ми казва: „Здравей“. „Раиса, ти ли си?“, стреснато питам и точно тогава винаги се събуждам“, със сълзи на очи разказва бащата на перестройката.
Днес 84-годишният Горби живее в малкото градче Ротах Егерн в Баварските Алпи. Местните жители много успешно използват марката „Горби“ за привличане на туристи, като в брошурите си не пропускат да напишат, че именно тук е избрал да прекара старините си последният съветски комунистически диктатор. През 2006 г. Горбачов претърпява операция на сънната артерия в Германия. През октомври 2014 г. е приет в болница, но не е съобщено какво е заболяването му.

На сватбата на внучката

На сватбата на внучката

Преди три години името на Михаил Горбачов е замесено в нелеп скандал. През юли 2012 г. прокуратурата в германския град Билефелд обяви, че образува срещу 81-годишният бивш държавник дело за извършена кражба от магазин. На записа от камерите за видеонаблюдение се вижда как бившият президент на СССР и лауреат на Нобеловата награда за мир, стои до рафтовете със скъп алкохол и внимателно изрязва от бутилка вино защитния магнитен маркер. След това поставя бутилката в кошницата си и най-спокойно напуска магазина, подминавайки касата. След избухналия скандал от пресслужбата на обществено-политическия център „Фонд Горбачов“ потвърдиха за случилото се, но с лека поправка. Това не било кражба, а обикновено недоразумение. „Михаил Сергеевич действително е срязал магнитно устройство, но с една-единствена цел – да види коя година е произведено виното. Той просто не знаел, че това е защитен маркер. И понеже е доста разсеян, е сложил бутилката в кошницата си. Въпросното вино струва само 5000 евро, а около случая се вдигна такъв шум! Сякаш става дума за нещо наистина сериозно“, заявяват от фонда.
Иван ГЕОРГИЕВ
Публикувано в бр. 9, 10 и 11 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Самозванка се представя за дъщерята на Горбачов"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*