Проф. Любомир Владимиров: Важно е управляващите да мислят и да осъществяват поетите обещания

проф. Любомир Владимиров

Промяната ще дойде, когато парламентарно представените партии поставят заедно националните приоритети, заяви кандидатът на „Обединени патриоти“ от Русе

проф. Любомир Владимиров

проф. Любомир Владимиров

Проф. Любомир Владимиров Владимиров е на 43години, роден в град Русе, трето поколение русенец. Семеен, с едно дете.
През 1999 г. завършва специалност „Европеистика“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“, а през 2005 г. се дипломира по специалността „Стопански и финансов контрол“ към Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в гр. Свищов.
Професор е по управление на риска във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив и във Варненския свободен университет по защита на националната сигурност. В Русенския университет преподава на студенти от специалност „Екология“ и „Европеистика“.
Разработил и защитил две дисертации във Военна академия „Г. С. Раковски“. Присъдена му е образователна и научна степен „доктор“ по управление на риска за околната среда и научната степен „доктор на науките“ по мениджмънт на трансграничната екологична сигурност.
Активно развива преподавателска и просветна дейност, участва в научни журита и оценява кандидати за заемане на академични длъжности. Член е на редакционни колегии на международни и български научни списания. Публикува над 160 научни труда у нас и в чужбина. Носител е на научни отличия; телевизионен коментатор по политически и икономически проблеми.
Избиран за заместник-председател на Общински съвет – Русе. Народен представител в 41, 42 и 43 Народно събрание от ПП „Атака“. Участва в разработването на над 60 законопроекта. Бил е парламентарен секретар и заместник-председател в комисиите по икономическа политика, енергетика и туризъм, по околната среда и водите и по образование и наука.

– Проф. Владимиров, Вие сте трето поколение русенец, не сте „парашутист“…
– Да, така е и смятам, че съм много добре познат на русенската общественост. Първо в качеството си на университетски преподавател, работещ с млади хора, и второ като политик – бил съм общински съветник няколко години, зам.-председател на Общинския съвет в Русе, както и народен представител. За мен, като русенец, е важно градът ни да продължи да бъде най-европейският град в България, да бъде център на културата, на образованието.
– Вече 3 мандата сте депутат, моля, разкажете по-подробно за работата си в парламента…
– 3 мандата са всъщност 6 – 7 години, през които успях да внеса около 30 законопроекта и близо 150 парламентарни въпроса. От години целенасочено се правят опити за омаловажаване работата на Народното събрание, но Парламентът е мястото, където, за да се създадат законите, първо се обсъждат в парламентарни комисии и след това в Пленарна зала. Ние, от ПП „Атака“, години наред предлагаме решения, които са били наричани често популистки, но в последните няколко месеца много партии повтарят това, което ние сме заявявали в НС. Например повишаването на доходите – отдавна искаме да се приеме решението НС да задължи Министерския съвет да фиксира с определена сума минималната работна заплата в държавата или минималната пенсия. За съжаление, досега предложенията ни не са били приемани, понеже парламентарната ни група е с малко депутати и нямаме достатъчно сили. В бъдещия парламент се надявам „Обединени патриоти“ да бъдат представени достойно, с голяма парламентарна група, за да могат да бъдат поставени на дневен ред най-важните за България приоритети. Това са: достойно повишаване на доходите – пенсии, заплати; на второ място е преразглеждане договорите на българската държава с монополите в телекомуникациите, в енергийния сектор, в добиването на полезни изкопаеми и по-точно златодобивът в Челопеч, където златото ни се добива от чужда компания, която работи по договор, ощетяващ България, и държавата ни получава много малка печалба. Да не говорим, че покрай златото се добиват и редица други ценни полезни изкопаеми.
2-1– Народът смята парламента за неработещ. Какво трябва да се промени, според Вас?
– Внушението, че институцията е неработеща, идва от редица медии, които работят под давлението на различни вътрешни и външни политически фактори с цел омаловажаване работата на НС и създаване на впечатление, че народните представители не работят. Това категорично не е така. Важно е обаче да се вземат спешни решения в социалната политика, в икономическата политика, да се разпределят финансите на държавата по начин, различен от досегашния, защото към момента няма достатъчно за българските граждани, а има за изграждането на големи инфраструктурни проекти, които, от една страна, се случват много бавно, а от друга при изпълнението им има сериозни съмнения за корупционни практики.
Промяната в парламента и съответно в държавата ще дойде, когато парламентарно представените партии седнат на една маса и поставят националните приоритети, какво е най-необходимо на гражданите в краткосрочен период. Това е нашето условие и ние ще го поставим пред бъдещото 44 НС преди всичките преговори и допълнителни разговори за съставяне на правителство. За нас, обединените патриоти, е важно да се преговаря по основните приоритети на българската държава.
– Коя беше най-голямата Ви трудност или неразбирателство, с която се сблъскахте, и коя беше най-голямата Ви победа?
– Една от победите, които постигнахме в миналото Народно събрание, беше построяването на преградно съоръжение на южната ни граница с Турция, което да спре мигрантския натиск. От ПП „Атака“ още преди 5 години предупреждавахме, че ще има нашествие, което ще постави под въпрос светските и религиозните устои не само на България, но и на Европа. В момента тече ислямизация на Стария континент, която рано или късно ще се отрази и на страната ни. Обществена тайна са опитите в редица места в България да се образуват анклави, които да искат своята независимост. Пряка връзка правя и с настоящата ситуация в Македония, откъдето този сценарий може да бъде пренесен и в България. Обединените патриоти категорично застанаха срещу това в страната ни да бъдат приемани бежанци, заселвани в населените места. Българите също са против заселването на хора, които са далеч от бита и културата на народа ни.
Най-трудно беше, че не успяхме през декември 2016 г., когато се гласува бюджетът на Р България, да убедим управляващите да приемат минималната пенсия да бъде 300 лв. и да се индексират всички други пенсии.
2-2– Трябва ли винаги да сме на кръстопът между една велика сила и друга такава?
– Мотото на обединените патриоти е: „България над всичко!“. За нас е важно да се мисли на първо място кое е добре за България и след това да се разискват въпроси, засягащи Великите сили. Важно е управлението на България – в Министерския съвет министрите да не очакват инструктаж от Брюксел например, а управляващите България да мислят и да осъществяват своите обещания, които са дадени пред българските избиратели. Обещанията да се спазват в конкретни срокове и от конкретни изпълнители. Досега българите са се наслушали на множество обещания – че България ще се оправи за 800 дни или че построените с мъка отсечки от магистрали ще допринесат за икономическото благоденствие на народа… Ние сме реалисти и виждаме, че това не е достатъчно за българите.
– Има ли начин младите хора, които напуснаха България, да се завърнат?
– Биха се върнали в България, ако им се създадат условия, които единствено зависят от управлението на българската държава. Има начини за поощряване на раждаемостта, като в Русия например. Там младо семейство с повече от две деца, в което и двамата родители работят и са висшисти, получава държавни помощи, които са в доста голям размер. Такива социални практики биха накарали сънародниците ни да се завърнат…
3– Колко смятате, че трябва да е минималната работна заплата в България към момента?
– Предлагали сме да е 1000 лв. Към момента това е допустимата сума, която може да се определи.
– Очаквате ли изборен туризъм отново?
– Манипулациите с изборите в България са проблем, който трябва да се реши веднъж завинаги. За съжаление, досега управляващите правителства не го разрешиха, защото всяка от големите политически сили се възползва от купуването на гласове. Единствено обединените патриоти никога не са били обвинявани и не е имало съмнения към тях, че купуват гласове. Проблемът в последните години натежа особено много и с това, че поради бедност освен ромите гласа си продават и много българи. Вотът, който идва от Р Турция, е пословичен с това, че чужди граждани определят кой депутат, кой кмет в даден момент ще бъде избран в определен регион. Тази порочна практика идва от нежеланието на определени партии да видят опасността от това, че една чужда държава определя изборите в нашата родина. Една от победите на обединените патриоти в изминалия парламент беше ограничаването на изборните секции в Турция. Извоювахме и правото тези секции да бъдат единствено в нашите консулства, което е голяма победа, тъй като досега изборни секции можеха да се отварят и в кафенета, и в магазини, без никакъв контрол от българската държава. Другият голям проблем са автобусите с гласоподаватели, пристигащи от Турция, които биват разпределяни в определени региони и „натежават“ със своя вот в изборния ден. Ние, от „Обединени патриоти“, тази година ще блокираме границата с Турция преди изборите, за да спрем автобусите да не влизат на територията на България и да манипулират изборите.
– Само Турция ли е заплаха за опорочаване на изборите? Случаят „Костинброд“ – реален или не, няма значение, е показателен, че нещо някъде се гласи…
– Костинброд е пример за това как могат да бъдат манипулирани изборите по много елегантен начин. Тук трябва да има строг контрол, не от политическите партии, а от институциите, отговорни и свързани с националната сигурност – МВР, ДАНС, Прокуратурата. Те трябва да прекратят в зародиш подобни опити за манипулиране на изборите. А виновните лица трябва да бъдат наказани.
4– Смятате ли, че заради подобни страхове служебното правителство замени редица областни управители?
– Ясно е на всички, че манипулирането на изборите в България става и с помощта и под благия поглед на държавни служители. Затова ходът на служебното правителство по смяна на областни и зам. областни управители, директори на дирекции на МВР е правилен и се надявам това да повлияе на честността и нормалното провеждане на предстоящите парламентарни избори. Нека българските граждани да сигнализират своевременно органите на реда и медиите, ако станат свидетели на нарушения и преди, и по време на изборния ден.
– Смятате ли, че в България има политически елит?
– Не мисля, че е този елит, който трябва да съществува след 26 години преход. Възможността България да се управлява от „Обединени патриоти“, е шанс да се докажем и да приложим нашите виждания по отношение на проблемите на България с твърда ръка, да се промени политическият елит и да се отворят приоритетите пред държавата.
– Пожеланието Ви към читателите на „Форум“…
– Пожелавам на читателите на „Форум“ да бъдат здрави и да не губят надежда в това, че България ще бъде отново държавата, която е била – силна, със силна армия, с високи доходи и фактор не само на Балканите, но и в европейската политика.
Интервю на
Драгомира ГЕОРГИЕВА

Публикувано в бр. 10 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Проф. Любомир Владимиров: Важно е управляващите да мислят и да осъществяват поетите обещания"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*