Емилиян Станев: „Елена ме създаде български писател…“

Литературна вечер и изнесен урок посветиха на 110-годишнината на писателя в балканския град
1-2На 28 февруари се навършиха 110 години от рождението на Емилиян Станев, един от класиците на съвременната българска литература, забележителен творец, чиито книги отдавна преминаха границите на страната ни. Заради изключителния му принос към световната литература и културното наследство ЮНЕСКО обяви 2007 г. за година на Емилиян Станев във връзка със стогодишнината от неговото рождение. Посмъртно е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Елена“.
Дълбока и силна е връзката на писателя с Елена и Еленския край, за които той пише: „Ние казваме роден град, но и роден край. За мен Разпоповци и град Елена са роден край, както Велико Търново е мой роден град. Има значение не само къде си роден, но и къде си видял хубостите на нашата земя, къде си изживял най-поетичните си младежки вълнения, къде са възникнали твоите естетически представи и къде за пръв път си се съпричастил с духа на своя народ…След търновските ми преживелици Елена беше ново душевно чистилище за мене… Ако в Търново започна писателското ми зачатие, Елена ме създаде български писател“.
По повод 110 години от рождението на Емилиян Станев, в знак на признателност към автора на „Иван Кондарев“, „Крадецът на праскови“, „Антихрист“ и още много повести, романи, разкази община Елена организира честване съвместно с Градска библиотека в Елена и къща музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново.
1-3На рождената дата на писателя имаше литературна вечер в Общностния център на града. Директорът на къща музей „Емилиян Станев“ д-р Радка Пенчева представи филма „Вечните ловни полета“ и говори за Еленския край през погледа на твореца. През 1922 година семейството му пристига в Елена и тук писателят е до 1946 година. „Сигурно, защото съм склонен към съзерцание и обичам идилията и спокойствието, Елена толкова ми хареса, че лесно забравих Търново“ ще отбележи писателят много по-късно в своите „Недописани спомени“. Градът има ролята да формира светоусещането на Емилиян Станев, патриархалните нрави на този край ще бъдат едни от корените на житейските му убеждения в годините на неговата младост.
Не само сюжетите в повечето произведения на писателя са от Еленско, но и героите са с прототипове еленчани. Най-осезателно тази атмосфера се чувства в романа „Иван Кондарев“, неслучайно и голяма част от едноименния филм бе заснет в града.
По майчина и по бащина линия коренът на Емилиян Станев е от Елена. Малцина са останалите живи родственици, които са имали щастието лично да го познават, да му се възхищават и обичат. Един от тях е маестро Севдалин Янков, музикант по професия, който пази скъпи спомени за своя чичо и ги сподели по време на литературната вечер.
С книгата „Крадецът на праскови“ община Елена награди ученици от СУ „Иван Момчилов“ с отлични постижения по литература през първия срок. Предната вечер с по-малките ученици имаше изнесен урок за Емилиян Станев. Децата четоха изразително текстове от негови разкази, показаха краснопис без правописни грешки и за старанието си получиха за спомен една от най-известните книги на писателя – „Чернишка“.
Мария СИМЕОНОВА

Публикувано в бр. 10 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Емилиян Станев: „Елена ме създаде български писател…“"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*