Боян Петров представи „Първите седем“ пред русенска публика

3-2Над 200 души присъстваха на представянето на книгата на алпиниста Боян Петров – „Първите седем“ (изд. „Вакон“) в Русенския университет. Аулата на Корпус 2 беше препълнена от русенци, дошли да чуят разказа от първо лице на човека, покорил през миналата година три осемхилядника – Анапурна, Макалу и Нанга Парбат, прибавяйки ги към към К2, Канчендзьонга, Манаслу, Гашербрум I и Броуд Пик.
Срещата откри ръководителят на Университетския спортен център проф.Борислав Ангелов, а председателят на Туристическо дружество „Приста“ Сашо Попов представи накратко спортните постижения на Боян Петров. Общо осем върха с височина над 8000 метра е покорил популярният алпинист без кислород и без помощта на шерпи, като част от проекта си „Българин на 14х8000”.
Пред залата Боян направи видео разказ за последните си изкачвания, описа съвместните си преживявания с русенския алпинист Иван Томов и разказа какво го стимулира и мотивира да продължава с височинния алпинизъм. Пред публиката, а и в книгата си алпинистът, зоолог, еколог и спелеолог споделя за изпитанията, провалите и успехите, които са го съпътствали по време на изкачванията на върховете.
Повече от час и половина продължи срещата, в която Боян разказва за тренировъчния си режим, за изследванията на височинната фауна и живота при екстремни условия.
В края на вечерта десетки русенци, приятели на природата и планината, се наредиха за автограф от автора, обявен преди дни за Мъж на годината в класацията на „Дарик радио”.
Публикувано в бр. 10 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Боян Петров представи „Първите седем“ пред русенска публика"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*