Да запълним белите места в историята на комикса!

100 поредни броя всяка седмица в четвъртък пътуваме заедно в необятния свят на деветото изкуство

Здравейте, уважаеми читатели!
2Ето, че настъпи тържественият момент в рубриката „МагазинерЪ“ да ви представим и нашето – ваше любимо издание за комикси „Форум Комикс Арт“. Вече 100 поредни броя всяка седмица в четвъртък пътуваме заедно в необятния свят на деветото изкуство! И така, нека се върнем назад във времето – годината е 2014-а, месецът – септември, когато излезе първият брой на притурката за комикси на вестник „Форум Север“ – „Форум Комикс Арт“… Първоначално страниците ни бяха осем, но от началото на следващата 2015 година се увеличиха двойно. Предпоставка за новото начинание на вестник „Форум“ бе откритата през месец май 2014 година постоянна експозиция „Музей на комикса“ в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ – Русе и желанието на ентусиастите Стоян Стоянов-Комитски и Николай Маринов-Марчело, подкрепени главния редактор на вестника и ръководството на „Скални материали“. Брой след брой публикувахме изключително авторски комикси, както и такива в оригинал на световноизвестни творци, обръщайки внимание и на историята на деветото изкуство (плод на което е и 3настоящата постоянна рубрика). Заредиха се поредиците „Ирник“, „Сказание за Хан Аспарух“, „Яко разбойникът и неговата шайка“, „Ариен“, „Ангели“, „Некрон“, „Легенда за крал Артур“, „Златния бог“, „Летящия огън“, „Проклетия Изомруд“, „Неуловимият “, „Катана и пиратите от лунното езеро“, „Стайка – Запетайка“, „Даскал Колю и Поп Матея“ и много други. Като плеяда от съзвездия на комиксовото изкуство при нас публикуваха свои творби художниците-легенди: Евгений Йорданов, Христо Кърджилов, Константин Георгиев – Коко, Роберто Андреев, Александър Въчков, Венцислав Великов, Веселин Чакъров, Никола Бебенов, Валентин Георгиев-Вальо и много други.
Едно от уникалните качества на „Форум Комикс Арт“ е, че показва в ретроспекция знакови български комикси от първата половина на ХХ век, публикувани във вестниците „Чуден свят“, „Илюстровано четиво“, „Седмична забава“, „Весел Патаран“, а също и такива от малко по-късен етап като списанията „Дъга“ и „Чуден Свят“.
4Друго уникално постижение на притурката е, че следва тенденцията от началото на новото хилядолетие за представяне на оригинали на класици от Златната ера на световния комикс като: Андре Шере, Рафаел Марчело, Хал Фостър,Джон Бушема, Алекс Райманд… Истински се надяваме, че повдигайки завесата над мистерията „Раждане на комикс“ сме успели да изострим естетическия ви вкус и сме провокирали у вас познанието да търсите и да откривате магията на деветото изкуство в най-стойностните му образци… И твърдо вярваме, че по този начин малко или много сме допринесли за формирането на комикс културата в обществото ни.
5А най-очаквано в короната на нашите усилия бе дебютът на списанията „Брилят“ и „К.И.К“, с което окончателно превърнахме Русе и региона на Северна България в епицетър на комикс попкултурата, още повече – което е гордост за нас – това стана благодарение медийната подкрепа на вестник „Форум“, а също така и представянето на притурката „Форум Комикс Арт“ на реномираните европейски комикс форуми Букурещ Комикс Фест в Румъния и Фестивал на младите комикс автори в Лесковац, Сърбия…
6Какво да очакваме занапред… Скоро, съвсем скоро, очаквайте обновяване на „Форум Комикс Арт“, промяна на визията и нови комикс поредици… Вълшебството продължава, мечтите се сбъдват, а неочакваното – тепърва предстои…
Ако имате информация за интересни или непознати факти за развитието на жанра у нас, пишете ни!
Николай МАРИНОВ-МАРЧЕЛО
Стоян СТОЯНОВ-КОМИТСКИ

Публикувано в бр. 10 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Да запълним белите места в историята на комикса!"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*