3 март: Ден на памет и символ на вярност към корените ни

Русе

Тържествено отбелязаха 139-ата година от Освобождението ни в цялата страна

„Аз съм българче“ рецитираха 139 деца, родители и педагози пред Паметника на свободата в Русе

Русе

Русе

Пред Паметника на Свободата в град Русе се състояха тържествена церемония и Празничен концерт – спектакъл в чест на 3 март – Националния празник на Република България и 139 години от Освобождението. На събитието присъстваха заместник-кметовете на община Русе Иван Григоров и Наталия Кръстева, областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев и заместникът му Емил Кирилов, народни представители, общински съветници, стотици русенци и гости на града.
Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия отслужиха заупокойна молитва за падналите за Освобождението и благодарствен молебен за извоюваната свобода.
В чест на светлата дата бе строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а празнични маршове изпълни Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.
По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя. Водещи на събитието бяха актьорите от ДТ „С. Огнянов“ Дайана Михайлова и Ивайло Спасимиров. Празничното честване продължи с концерт-спектакъл на Голяма сцена на Доходно здание.
В атрактивната програма участваха ФТТ „Найден Киров“ с гл. худ. ръководител Богдан Донев, НУИ „Проф. В. Стоянов“, хор „Св. Георги Победоносец“ при ОМД с диригент Мина Влайкова, Балет „Мираж“ при ОбДЦКИ с ръководител Наталия Томова, Вокална група „Приста“ при ОМД с ръководител Доротея Бальовска, ДВГ „Слънце“ при ОбДЦКИ с ръководител Наталия Константинова, Детска театрална работилничка при ОбДЦКИ, ръководена от Ралица Константинова, Студио „Икономов“ при ВЧ „Зора 1866“ с ръководител Вили Икономов, както и актьорите от Русенския драматичен театър Ивайло Спасимиров, Ивайло Ненов и Кадри Хабил. Сценарият и режисурата са дело на актрисата Ралица Константинова, сценограф – Виолета Радкова, видео – Венцислав Михов.
В навечерието на Националния празник Стихотворението „Аз съм българче“ прозвуча едновременно със 139 различни гласа на деца, техните родители и педагози, облечени в народни носии. Шествие от Ларгото до операта в Русе отведе участниците до площад „Свобода“. Стихотворението на Иван Вазов прозвуча с участието на патетични рецитатори, чиито брой е посветен на годишнината от Освобождението.

Плевен чества 139 години свобода с разнообразни прояви

Плевен

Плевен

Националният празник на България отмина. Трети март 2017-а остана в историята с организираните от Общината прояви, с наградените плевенски деца за рисунките на тема „Освождението“, с лекоатлетическия крос и щафетата „Обиколка на Военноисторическите музеи, с изложбата „Уникални реликви на Българското Възраждане“, с концерта на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ и на деца от ДГ „Щурче“. С тържествеността, с веселото настроение на плевенчани и с мартенското слънце.
Отдавна централният площад „Възраждане“ в Плевен не бе събирал толкова много хора, дошли да станат съпричастни на събитията, донесли Великия ден за България преди 139 години, да отдадат почит на героите, жертвали се за свободата ни. Отдавна толкова много трикольори не са били развявани на този площад. Отдавна не е имало толкова много деца тук, които да държат в ръчичките си българското знаме. Не са се вили хора като тези в Деня на Освобождението, а централните улици с разхождащите се по тях млади и стари, препълнените кафенета, създаваха неповторимата атмосфера на тържествуващата свобода.
Гости на ритуала по повод Националния празник на България, който започна с издигане на българския флаг и с празнична благословия от местни свещеници, бяха новоназначеният областен управител Марио Тодоров, представители на Генералното консулство на Русия в Русе, на посолствата на Русия и Румъния, политици. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред вечния огън на Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в знак на признателност пред подвига на загиналите за свободата на България.

Молебен за здраве и благоденствие постави началото в Търговище

Попово

Попово

С молебен за здравето и благоденствието на българския народ започнаха празничните прояви за 3 март в Търговище. На службата в храм „Св. Иван Рилски“ присъстваха областният управител Валери Симеонов, кметът на общината д-р Дарин Димитров, екипите на държавната и местна администрация, както и десетки граждани. По-късно на площад „Свобода“ кметът на града д-р Димитров, асистиран от знаменосците на Второ Средно училище „Проф. Никола Маринов“, издигна официално националния трибагреник. „Историята на Освобождението е историята на българското възкресение. То не е самостоятелен политически акт в резултат на Руско-турската война. То е изковано във вековете, не успели да изпепелят българския дух, да заличат ценностите на народа ни, неговите надежди и стремежи. И днес, развявайки трибагреника, нека помним, че сме наследници на изстрадал, но преминал през столетията горд народ. Да помним, че сме в дълг на нашата Родина. Да помним, че сме в дълг и на поколенията, които ще развяват знамето ни на всеки 3 март. Да им завещаем своята признателност, но да им дадем и основания да се гордеят с нас. Защото и днес ние отстояваме онези вечни човешки ценности, опазили народа ни. Днес ние имаме и привилегията да градим, да постигаме надеждите на предците ни за силна и модерна България!“, призова д-р Димитров и пожела да сме отговорни, сплотени и мъдри. От центъра на града тръгна шествие към паметника на българо-руската дружба. Докато колоната се придвижваше към монумента, 45 ученици направиха флашмоб, като вдигнаха на ръце огромен трибагреник от 3 на 15 метра. Знамето беше развято, като истинска жива вълна, на стълбите към паметника. На фона на патриотични изпълнения на Духовия оркестър, учениците символно изобразиха красотата на разветия от вятъра на свободата национален флаг. Областният управител Валери Симеонов поздрави гражданите и призовава да засвидетелстват почит и уважение в името на силна и щастлива българска държава, пожелавайки си мир и ясно бъдеще.

Преслав отпразнува освобождението си с грандиозна възстановка

Преслав

Преслав

През януари 1878 г. руски части се насочват към Преслав, а по пътя си водят ожесточени битки с многохилядната армия на Мехмед Али паша. Задачата на руските военни сили е била да не допуснат съединяването на войските на Сюлейман паша и на Осман паша, които настъпвали откъм Плевен и връх Шипка. Боевете продължават 7 месеца и руснаците не само удържат 15 000 души, 80-хилядния гарнизон на Шумен, а и го изтласкват, което не позволява на османското командване да осъществи плана си за обкръжаване на руските войски. След 139 г. пред гражданите и гостите на града близо 200 участници от 13 клубни организации от Национално дружество „Традиция“. преоблечени като редовна турска и руска войска, черкези, опълченци и мирно население направиха въстановка на битки, предшествали влизането на руските войни в старата българска столица. С това те отдадоха почит на падналите руски воини за свободата на Преслав и пренесоха зрителите назад във времето в страшните дни на Освободителната война. Кметът на Велики Преслав и доктор по история Александър Горчев поздрави жителите на общината, гостите на града и участниците във възстановката. Признателното местно гражданство се поклони пред паметта на загиналите за освобождението на България и поднесе венци пред паметника на местните опълченци. Празничните прояви продължиха с прожекция на новия български филм „Воевода“ в салона на читалище „Развитие“.

В Разградска област се преклониха пред паметта на предците

Разград

Разград

Стотици жители и гости на града изпълниха площад „Възраждане“, където бяха закичени с лентички с националния трибагреник. Националният флаг бе издигнат от новия почетен гражданин Дулинко Дулев и републиканския шампион по колоездене Мирослав Минчев.
„В ден като днешния преоткриваме свободата като ценност и се прекланяме пред подвига на предците ни, за да я има съвременна България, каза в словото си кметът д-р Валентин Василев. – Любовта и уважението към народ, към Родина и към минало стоят в основата на обществото, което градим днес и това общество помни и никога няма да забрави.“
Присъстващите имаха уникалната възможност да се насладят на вечните песни на България в изпълнение на мъжкия квартет „Светоглас“. Във втората част на концертната програма се включи и Средношколската танцова формация „Лудогорска младост“ към Капанския ансамбъл.
Преди това пред Мавзолея-костница и Войнишкия паметник венци и цветя положиха кметът д-р Валентин Василев и председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, областният управител Манол Кившанов, представители на институции, политически партии, учебни заведения и много граждани.
С вдигане на българския флаг под звуците на химна започнаха и тържествата в Исперих и Кубрат. На общоградското тържество пред паметника на хан Аспарух присъстваха десетки граждани и ученици. С падане на колене жителите на града отдадоха почит на загиналите за свободата на България.
Кубрат отбеляза 139 години от Освобождението на България с тържествена церемония. Слово за празника произнесе новоизбраният кмет Алкин Неби, а стихотворения рецитираха възпитаници на Средното училище „Христо Ботев“. Мажоретният състав поднесе венци от името на общинската управа, от учебните заведения в града, от политически сили, местни организации и учреждения. В края на церемонията десетки кубратчани положиха цветя пред паметника на Апостола. В навечерието на празника в читалището в Кубрат се състоя празничен концерт на самодейните състави. Ученици от СУ „Христо Ботев“ рецитираха стихове за свободата.

Признателност към подвига засвидетелстваха пред Руския паметник в Попово

Попово

Попово

В Попово честването на 139-ата годишнина от Освобождението на България започна с тържествен ритуал по издигане на националния флаг на Република България. Събитието се състоя на площад „Александър Стамболийски“ в присъствието на кмета на общината д-р Людмил Веселинов, Георги Георгиев – председател на Общински съвет – Попово, служители на Общинска администрация, ученици, учители и граждани. Церемонията по издигането на националното знаме на Република България бе водена от майор Ангел Ангелов – началник военно формирование 24540 с. Светлен.
И тази година много ученици и граждани на Попово отдадоха своята почит към загиналите в борбите български и руски опълченци, дали живота си за Свободата на нашето отечество. Честванията, посветени на Освобождението на България, продължиха на Руския паметник в Попово – мястото, където са погребани руските войници, загинали в сраженията в околностите на града. За да отдадат своята признателност към загиналите на Руския паметник, присъстваха много граждани. Слово поднесе кметът на община Попово д-р Людмил Веселинов. В памет на загиналите руски воини бе отслужена заупокойна молитва от свещеноиконом Валентин Лазаров. В знак на признателност тържествено бяха поднесени венци и цветя.

С издигане на националното знаме започнаха тържествата в Силистра

Силистра

Силистра

Знамето бе издигнато от Богомил Руменов Яковчев – ученик в Спортното училище „Дръстър“, от Маргарита Николаева Вълчева – ученичка в Езикова гимназия „Пейо Яворов“ и от Ирина Георгиева Куртева – ученичка в ПМГ „Св. Климент Охридски“. Тримата са носители на престижни награди от национални и международни състезания и конкурси.
„Свобода, единство, национално достойнство – това е, което се стремим да отстояваме и да предаваме като безценна заръка на нашите наследници“, каза в словото си по случай празника заместник-кметът на Силистра Денка Михайлова.
Граждани, ученици, местни ръководители, духовници, представители на политически партии, кандидати за народни представители поднесоха венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, Капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой в града.
Най-ранният запазен документ за честването на Трети март в Силистра е от шестата година след Освобождението. Това е предписание на кмета на общината Гено Чолаков за „панихида в памет на този исторически ден“. Интересното е, че в този ден се провеждат и избори за нов състав на градското общинско управление и в предписанието казва, „панихидата да се прекрати по 9 часа сутринта“.
Прояви по случай Националния празник имаше и в другите общини на Силистренска област. Историята на Силистренският край е пряко свързана с историята на руско-турските войни. Затова напомнят издигнатите паметници и паметни знаци.
В село Кайнарджа, известно с историческата чешма,чието построяване се свързва с подписания през 1774 година Кючук-Кайнарджански мирен договор между Русия и Турция, е издигнат триметров паметник на руската императрица Екатерина Велика.
В Тутракан се намира паметникът на Суворов, подарен на жителите на града от администрацията на Санкт Петербург.
Името на големия руски писател Лев Толстой, чийто паметник е в Дунавския парк на Силистра, се свързва с участието му в обсадата на града през Кримската война в 1854 година.
За руско-турските войни напомня и църквата „Света Троица“ в с. Айдемир, в която има свещници, изработени от дула на руски пушки.
В Алфатар по време на Освободителната война е направен първият превод на руски език на Ботевата балада „Хаджи Димитър“, отпечатана през 1910 година в Санкт Петербург.

С тържествен ритуал отдадоха почит в община Лясковец

Лясковец

Лясковец

Ha Трети мapт в Лясковец тържествено бе oтбeлязан Haциoнaлния пpaзниĸ нa Peпyблиĸa Бългapия. Честването на 139 гoдини oт Ocвoбoждeниeтo нa Бългapия oт ocмaнcĸo игo събра ученици, учители, общинското ръководство, партийни представители, организации и много граждани. На площад „Възраждане“ звучаха химните на България и Европа, а благодарствен молебен към борците и героите отслужи лясковският свещеник отец Богдан. Обръщение към всички граждани отправи кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, след което младите поколения лясковчани изразиха своята почит и уважение към борците и тяхната саможертва, чрез стихове и песни за Родината. Четвъртокласниците от начално училище „Никола Козлев‘ Мирослав Кулов и Мирослав Чакъров, участници в група „Родна реч звънлива“ по проект „Твоят час“, изпълниха рецитал с патриотични стихотворения. Песни за България пяха ученици от гимназията от хор „Синигерчета“, също работещи по проект „Твоят час“.
Ритуалът по отдаване почит към героите, дали живота си за Свободата на България, приключи с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя.
В знак на признателност към саможертвата на борците и страдалците, паметника на централния площад в Лясковец бе отрупан с цветя.

При паметника на Шипка

И тази година хиляди се стекоха пред паметника на Шипка, за да развеят българския трикольор и да отдадат почитта си към знайните и незнайни воини, паднали за освобождението на България. Снимки от празничния ден на Шипка и в Стара Загора Радослав Първанов.
ФОРУМ

Публикувано в бр. 10 от 2017 г.

Фоторазказ на Радослав Първанов за Шипка и Стара Загора

Фоторазказ на Радослав Първанов за Шипка и Стара Загора

2345678

Преслав отпразнува освобождението си с грандиозна възстановка

Преслав отпразнува освобождението си с грандиозна възстановка

6789

Оставете първия коментар към "3 март: Ден на памет и символ на вярност към корените ни"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*