„Студененска традиция“ обра овациите на публиката в Малага

"Студентска традиция" - Долна Студена

Проявата се провежда за трета година и е посветена на 3 март

1-2Танцьорите от Танцов състав „Студененска традиция“ от село Долна Студена се представиха изключително успешно и обраха овациите на публиката по време на „Дните на България“ в испанския град Малага. „Публиката, предимно от български изселници, беше завладяна от ритмите на родния фолклор, кръшната ръченица, ярките багри на носиите. Сред зрителите имаше хора не само с посребрели коси, но и много деца“, сподели ръководителката на групата Моника Борисова. Проявата се провежда за трета година и е посветена на Националния празник на България – 3 март. Главни организатори на „Дните на България“ са Асоциация „Малага България 2010“ и Асоциация на съседите „Каранке“ с активното съдействие на кметството в Малага, Асоциация „Българска дружина“ и Асоциация „Марабея България 2013“ и с медийната подкрепа на интернет радио „Татковина“.
В тридневния празник участваха близо 20 състава с повече от 300 участници. Освен „Студененска традиция“ в Малага се изявиха още два състава от България – от София и от Силистра. Изключително силно е било присъствието на фолклорни самодейни групи от изселническите общности в Австрия и Германия.
„Домакините ни посрещнаха изключително топло и радушно. В района на Малага живеят повече от 2000 българи, като голяма част от тях дойдоха в залата“, продължава разказа си Моника Борисова. Танцьорите от „Студененска традиция“ имаха две изяви. Първата е била като своеобразно представяне, а по време на втората са изпълнили програма от пет танца като са обхванали почти всички фолклорни области на България. „Трудно е да се повярва, че в очите на повече зрители имаше сълзи. Може би на хиляди километри от България точно на 3 март нашите сънародници изпитаха носталгията по родината. Всяка наша поява беше посрещана и изпращана с бурни аплодисменти и овации. В залата имаше много настроение, всички бяха завладени от духа на българщината, традициите и родолюбието“, разказва ръководителката на „Студененска традиция“. Заради лошото време проявата се проведе в залата на българското училище Родина“ в Малага. Организаторите бяха подготвили изложба на рисунки и дегустация на традиционни български ястия. В края на празничната проява всички участници се събраха за снимка и заедно изпяха част от вечните песни на България.
1-3Моника Борисова закичи организаторите с традиционните български мартеници и подари за спомен сувенир от „Студененска традиция“ и плакет на община Ценово. Тя отправи и покана към танцьори от Малага да участват в традиционния фолклорен събор „Ценово пее и танцува“. По време на престоя си в Малага танцьорите от „Студененска традиция“ имаха възможността да се запознаят с богатото историческо наследство и културни забележителности на района, разгледаха музея на Пикасо и крепостта в централната част на Малага, която в голяма степен наподобява Царевец.
Марий ПEЙЧЕВ

Публикувано в бр. 11 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "„Студененска традиция“ обра овациите на публиката в Малага"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*