Балнеосанаториум Овча могила блазни с лековитата си вода

Овча могила

Осигурява се комплексно медикаментозно и болнично лечение със съвременни диагностични методи

2Село Овча могила е разположено в централната част на хълмистата Дунавска равнина, южно от гр. Свищов. Надморска височина – 78 м. На два километра южно от селото минава главен път, който свързва градовете Русе, Плевен и София. Най-близките градове са Левски (на 17 км), Свищов (на 30 км), Павликени (на 32 км), Полски Тръмбеш (на 38 км), Плевен (на 57 км), Ловеч (на 63 км), Велико Търново (на 74 км) и Русе (на 97 км).

Забележителности

Гостите на село Овча могила биха могли да посетят Храм „Св. Троица“, построен през втората половина на XIX век, който се намира сред обширен двор, недалече от централния площад. Украсата на храма е подчинена на принципа за архитектурно-декоративно единство с каменните блокове, арки, колонки и рамки с различните архитектурни елементи.
Между селата Овча могила и Драгомирово се намира Черната могила, а между Овча могила и Червена е разположена Червенската могила. Те са част от веригата базалтови могили между Свищов и Сухиндол, образували се преди повече от два милиона години от лавата на загаснали вулкани.
Язовирите „Лъженска бара“ и „Каменец“ се намират на 23 и 30 километра от Овча могила. Не без значение е близостта на селцето до река Дунав и възможностите за излети и разходки с лодки и катери по реката.
Любителите на историческите и природните забележителности могат да посетят Града на Алеко, Града на Плевенската епопея, Възрожденския Ловеч, Старопрестолния Велико Търново и Перлата на Дунава – Русе.
От 2016 година специализираната болница за рехабилитация в село Овча могила работи целогодишно в обновената база на комплекса.
Болните се обслужват от висококвалифицирани специалисти – лекари, медицински сестри, рехабилитатори, водолечители и общ персонал. Осигурява се комплексно медикаментозно и болнично лечение под контрола на съвременни диагностични методи.
Болницата за рехабилитация разполага с богата гама от физиотерапевтична апаратура, басейни, минерални и тангенторнивани,салон за ЛФК и други удобства.

Показания за лечение

3Това, което отличава минералната вода в Овча могила от повечето лековити води, е именно нейният състав. Тя ехипертермална, умерено минерализирана, хлоридно-сулфатна, натриево-калциева с наличие на йод, бром, флуор, метаборна киселина и калий с леко алкална реакция – и това я доближава много до морската вода.
Във филиала успешно се провежда профилактика на следните заболявания:
• заболявания на опорно-двигателния апарат от възпалително, дегенеративно и обменно естество: артрози, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит;
• заболявания на костите и мускулите от травматично, професионално, токсично и инфекциозно естество, контрактури от кожно-мускулен и ставен произход;
• заболявания на нервната система: всички заболявания на периферната нервна система, включително дискови хернии, дископатии, невропатии, радикулити;
• стомашно-чревни и чернодробни заболявания: язвена болест, гастрити, колити, хепатити;дискенизии на жлъчните пътища и жлъчния мехур;
• заболявания на обмяната на веществата: подагра, диабет и други;
• гинекологични и кожни заболявания.
Характерна особеност тук е комплексната рехабилитация на пациенти с коксартроза и състояние след алопластика, както и на пациенти с гонартроза.
За лечебните свойства на минералната вода в Овча могила са правени редица тестове. Така например при високо кръвно налягане само след 15 минути престой в минералната вода налягането се понижава и нормализира.
Лечението на стомашно-чревни и чернодробни заболявания се осъществява чрез пиене на водата. Курсът на този вид лечение обаче е малко по-продължителен и задължително се назначава от специалист. Така ако за рехабилитация се препоръчва десетдневен курс за пациентите, ако водата се пие, подобно лечение е около един месец.

Медицински услугивключват: балнеолечение: минерални вани, тангентори, джакузи, подводна гимнастика, лечебни басейни;физиотерапия: електро и светло лечение; кинезитерапия: лечебна физкултура, лечебен масаж, механотерапия; топлотерапия : парафинолечение, криотерапия; луголечение; ароматерапия.

4Видове прием:
• Свободен прием – Комплексна здравна услуга;
• Прием на пациенти с трайни увреждания – 90% и над 90%;
• Прием по програма НОИ;
• Прием, чрез Здравноосигурителни фондове;
• Прием на военноинвалиди, военнопострадали и ветерани;
• Прием по Клинични пътеки за физикална терапия и рехабилитация по договор НЗОК.
Специализираната болница в Овча могила работи със Здравната каса по две клинични пътеки:

Клинична пътека n-263
„Физикална терапия и рехабилитация при болести на периферна нервна система“
1.След проведено болнично лечение (до 30 дни след дехоспитализацията) в неврологично отделение удостоверено с епикриза с насоченост за последваща болнична рехабилитация и Направление за хоспитализация (бл.на МЗ-НЗОК,N-7) – 2 бр., издадени от болницата или ОПЛ на основание,ако в епикризата издадена при дехоспитализацията е отбелязана тази препоръка. ЕМГ (Електромиография), направена през последните 6 месеца преди датата на хоспитализацията.
2.Направление за хоспитализация (бл. на МЗ-НЗОК,бл.N-7) – 2 броя издадени от специалист физиотерапевт след проведена незадоволителна рехабилитация в извън болничната помощ. ЕМГ (Електромиография), направена през последните 6 месеца преди датата на хоспитализация.
3.Документи, освобождаващи пациента от потребителска такса (Решение на ТЕЛК, ксерокопие на Диплом за медицинско образование, документ от Бюро по труда, фактура с касов бон за болничен престой от началото на календарната година) при налични такива.
4.Ксерокопие на рецептурна книжка и терапията по нея.

Клинична пътека n-265
„Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат“

1.След проведено болнично лечение (до 30 дни след дехоспитализацията) в ортопедично, неврологично или ревматологично отделение удостоверено с епикриза с насоченост за последваща болнична рехабилитация и Направление за хоспитализация (бл.на МЗ-НЗОК,N-7) – 2 броя,издадени от болницата или ОПЛ на основание, ако в епикризата издадена при дехоспитализацията е отбелязана тази препоръка. Образна диагностика (Рентгенова снимка, КТ, ЯМР), направена през последните 24 месеца преди датата на хоспитализация.
2.Направление за хоспитализация(бл.на МЗ-НЗОК,N-7) – 2 броя и амбулаторен лист с насоченост за болнична рехабилитация, издадени от физиотерапевт след проведена незадоволителна рехабилитация в извън болничната помощ. Образна диагностика (Рентгенова снимка, КТ, ЯМР) направена 24 месеца преди датата на хоспитализация,а при диагноза М 51.1 и ЕМГ с давност 6 месеца преди датата на хоспитализация.
3. Документи, освобождаващи пациента от потребителска такса (Решение на ТЕЛК, ксерокопие на Диплом за медицинско образование, документ от Бюро по труда, фактура с касов бон за болничен престой от началото на календарната година) при налични такива.
4. Ксерокопие на рецептурна книжка и терапията по нея.
5. ЛАК (Лична амбулаторна карата) задължително, за издаване на болничен лист.

Прием по НОИ
Болницата ежегодно сключва договор за лечение по програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация, осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест както и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност, ако не са навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване.
Пациентите доплащат:
– 30 лева еднократна такса за резервация
– по 15 лева на ден за храна
– по 2,00 лева на ден за медицинска застраховка
Ценоразпис за еднодневен престой на един пациент при свободен прием
1. Апартамент *(обновен) – 47.50 лв.
2. Стая І-ва А* категория (обновена) – 41.50 лв.
3. Стая ІІ категория – 29.50 лв.
Цените включват нощувка, лечебни процедури, лечебно хранене (закуска, обяд и вечеря за 6.00 лева), застраховка – 2.00 лв.
Българи, живеещи в чужбина, но имащи и българско гражданство, заплащат по цените за български граждани.
Записванията в санаториума стават и на свободен прием. Сред пациентите на санаториума са и много хора от региона, които ходят само за лечебните процедури.

Промоционални пакети
От 1 януари до 31 март
За 3 дневен пакет – 90 лв.
За 5 дневен пакет – 150 лв.
За 7 дневен пакет – 210 лв.
В стойността на ден престой по пакета се включва:
– Комплексна здравна услуга (три медицински процедури по предписание на рехабилитационния екип в зависимост от заболяването – една водна процедура, една физиотерапевтична процедура и една луголечение, лечебно хранене, нощувка в IА* категория)
– Комбинирана туристическа застраховка на стойност 2,00 лева.
Проф. ВЪРБАНОВ

Публикувано в бр. 9 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Балнеосанаториум Овча могила блазни с лековитата си вода"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*