Драматичният театър „Сава Огнянов” с богат репертоар

Легло за трима

През март русенци и гости на града могат да избират интересни заглавия

plakat SMARTA NA KOTKATAНа 1 март от 19.00 ч. на Голяма сцена русенци и гостите на Русе ще имат възможността да видят черната комедия „Смъртта на котката” от Мартин Макдона. Комедията принадвежи към In-Yer-Face театър – термин въведен от театралния критик Алекс Сиерз (Aleks Sierz) през 1990 година. Стилът в този вид театър се отличава с представянето на сцената от младите драматурзи на вулгарни и шокиращи текстове с цел привличане и провокиране на публиката. Явно Макдона успява да привлече зрителите в театъра, след като на 27-годишна възраст той е единственият драматург след Шекспир, чийто четири пиеси се представят по едно и също време на Уест Енд.
В „Смъртта на котката” конфликтът се поражда, както сочи заглавието, след убийството на една котка в провинциален ирландски град на остров Инишмор. Отмъщението и безумното поведение заради това убийство идва да обозначи едно тотално разстройство на цивилизованите човешки отношения. Героите попадат в комични ситуации, чрез които се пародират и дискредитират тъмните страни на човешката душа. Въпреки проявената нечовешка жестокост в един абсурден свят, в края на драмата се отварят хоризонти за възвръщането на доброто у човека.
Според режисьора Асен Блатечки драмата „Смъртта на котката” „е черна комедия за интелигентни хора, в която по много забавен начин Макдона задава въпроси, на които хора със сетива, ще се опитат да отговорят”. На сцената се изявяват актьорите от театър „Сълза и смях” и Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе: Явор Бахаров, Бойко Кръстанов, Роберт Янакиев, Пламен Манасиев, Александър Сано, Йосиф Шамли, Дайана Михайлова, Ивайло Спасимиров.
На 6 март от 16:30 ч. и 19:00 ч. в Камерна зала „Слави Шкаров” са представленията на „Отворена семейна двойка”. Това е италианска комедия, написана от Дарио Фо и неговата съпруга Франка Раме през 1983 година. Главният герой инженер Мамбрети е парадигматична фигура на съпруг, който не само владее тънкостите на изневярата, но и притежава способностите да владее душата на своята съпруга Антония. Той се отнася към нея като ученичка, на която внушава идеала за „отвореното семейство”. По този начин Мамбрети вярва, че изразява своята любов и привързаност към съпругата си. С образите на двамата съпрузи авторите са изпълнили основната си задача да покажат ценностното свличане на света на семейството и да се надсмеят над едно парадоксално явление, каквото е „отворената семейна двойка”. Постановка: Орлин Дяков. Участват: Татяна Цветкова, Косьо Станев, Йовко Кънев. Сценография и костюми: Виолета Радкова.
На 7 март от 19:00 ч. в Голяма сцена зрителите ще се наслаждават на „Легло за трима” – трагикокомедия за абсурдите в любовта или за неплатената бира след смъртта. В града има конгрес на учени филогени и всички стаи в хотела са запълнени. Остава само една стая с едно легло. В продължение на четири нощи на това легло клиентите попадат в абсурдни трагикокомични ситуации. Първата вечер в нея заедно са настанени един известен актьор и млада разкрепостена журналистка, която го интервюира. След фарсови сцени на объркване на човека от румсървис (в ролята Николай Урумов) на марката на поръчено виното, актьорът и журналистката страстно се хвърят на леглото, но нахаканият мъж не получава ерекция. Изводът е: „Ако искате да изневерявате, трябва да имате здраво сърце и здрави нерви”.
Втората вечер е на млада двойка, дошла да се развежда. Егоизмът и ревността идват да обозначат провалата на брака, загубата на интимните човешки чувства в блатото на себичността и в пространството без деца. Леглото обаче възвръща любовните им чувства. Изводът е: „Ако искате да запазите семейството си, отидете на хотел”.
Третата вечер леглото на абсурдите събира заедно един груб шофьор на ТИР и един фин художник хомосексуалист. Така се отваря цяла смислова верига, която включва в себе си грубостта и нетолерантността, другостта и изтънчеността. Изводът е, че никой не е застрахован от необикновена любов.
Четвъртата вечер в леглото идва да умре една възрастна двойка, която преди много години на същото легло е прекарала меденият си месец. И ако през трите нощи човекът от рум сървис носи вино, то двамата старци си поръчват бира. Те умират на леглото и изводът, който се прави, е „Лека нощ”.
Трагикокомедията щеше да има тъжен завършек, ако не бяха последните реплики на човека от румсървис „Ама, те не си платиха бирата!”. Николай Урумов, който играе ролята на човека от румсервис сподели: „Това е пиеса, за която, ако се абстрахираме от името на автора, спокойно и без колебание може да я определим като текст, който идва от англоезичната драматургия.Ситуациите са непринудени, има изключително тънко чувство за хумор, смехът притежава автентичен заряд, който те кара да влизаш по-надълбоко, т.е, да се отнасяш сериозно към нещата от живота, след като искрено и от сърце си се смял”. „Легло за трима” е авторски спектакъл на Орлин Дяков. Гост: Николай Урумов. Участват: Венцислав Петков, Любомир Кънев, Александър Узунов, Велико Великов, Дайана Михайлова, Мариана Крумова, Косьо Станев.
На 7 март от 19:00 ч. в Камерна зала „Слави Шкаров” ще бъде представена пиесата „Жулиета” от Андраш Вишки, преведена от Юлия Крумова. Творбата отразява историческите политически събития в Унгария през 1956 година чрез изповедта на три влюбени жени. Казано по друг начин, това е драма за любов по време на антиправителствена съпротива. Омерзени от тезиси и лозунги, непримирими срещу обезличаването на човешката същност, те застават смело срещу комунистическата власт. Въпреки репресиите (действието протича в барака в затвора) жените запазват освен своето достойнство и силата на страстта в любовта. Драмата „Жулиета” е първата унгарска пиеса, която участва в Международния фриндж фестивал в Ню Йорк през август 2007 година. Постановка: Боян Иванов. Участват: Петя Венелинова, Ралица Константинова, Ясена Господинова.
На 11 март от 11.00 часа в Камерна зала „Слави Шкаров” часа малките зрители ще съприживеят „Приказките на баба”. Това е драматизация по приказките на Елин Пелин „Трите баби”, „Чохено контошче” и „Цар Шишко”. Чрез тези три творби режисьорът Любомир Кънев ни връща към патриархалния свят на българите. С неподправен хумор са представени човешките недостатъци и залисии, пародирани са смяната на местата между норма и аномалия, което е една от най-древните и често срещани проявления на пародията. Така че няма да сгрешим, ако кажем, че смехът в приказките на Елин Пелин е пародиен смях. В „Чохено контошче” чрез този смях е инвертиран традиционния патриархален модел на живеене, свързан с принципите на прагматизма и идеала към красивото. Участват: Надя Банчева, Ясена Господинова, Дайана Михайлова, Александър Узунов.
На 13 март от 19:00 ч. в Голяма сцена на зрителите ще бъде представена трагикокомедията „Легло за трима”.
На 15 март от 19:00 ч. в Камерна зала „Слави Шкаров” е представлението на „Бурунданга”. Това е драма за промяната на идентичността на личността в екстатично време, в което баски терористи отвличат невинни хора и алиенацията шества в обществото. Това време става онзи събитиен двигател на постоянната смяна на ролите, за оправданото и неоправданото пребиваване в света. Текстът на пиесата гласи, че има множество вариативни политики за смяна на истинското ни лице. Редом с това той внушава, че освен политики за разграждане, има и тайнствено вещество бурунданга, което ще ни отведе в желания свят на истината. Постановка: Ивайло Ненов. Участват: Ясена Господинова, Дайана Михайлова, Ивайло Спасимиров, Кадри Хабил, Любомир Кънев.
На 27 март от 16:00 ч. в Камерна зала „Слави Шкаров” зрителите с героите на Иван Вазов от комедията „Службогонци“.Тя е написана през 1903 година и е актуална и днес с изобличението на неспирния човешки ламтеж към сдобиването с „топла службица”, както казва клишето. Посредством комичните ситуации, в които попадат героите, са пародирани различните аспекти на безогледния кариеризъм – от унизителното стоене пред кабинета на министъра, до уродливото желание на всяка цена да получиш държавна служба. Смехът и пародията са призовани да бъдат коректив на жалките човешки действия, на провала на човешкото, на загубата на честта и достойнството в името на лесното припечелване на хляба. Типично в стила на търсените от тогавашната драматургия морални разобличения, комедията „Службогонци“ точно това иска да направи – да порицае подмазвачеството, корупцията и безскрупулната жажда за власт. Постановка: Пламен Панев. Участват: Николай Урумов – гост, Венцислав Петков, Ясена Господинова, Татяна Цветкова, Косьо Станев, Ивайло Спасимиров, Александър Узунов, Любомир Кънев, Дина Шошева, Ралица Константинова.
На 27 март от 19:00 ч. в Голяма сцена на зрителите ще бъде представена трагикокомедията „Легло за трима”.
ФОРУМ

Публикувано в бр. 9 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Драматичният театър „Сава Огнянов” с богат репертоар"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*