Дружеството на невъзпитаните карикатуристи с „Дело 113“ в ДХС

Творбите са заредени с остра сатира и безпощадна ирония, често преливащи в откровен сарказъм
1-2„Дело 113“ не е съдебен процес, а изложба на деветима наши известни карикатуристи, сами определящи се като „невъзпитани“. Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Ивайло Нинов, Иван Кутузов-Кути, Илиян Савков, Маргарита Янчева, Христо Комарницки и Чавдар Николов гостуват на габровци с най-новата си изложба, чийто акцент е правосъдната реформа у нас.
Дружеството на невъзпитаните карикатуристи (ДНК) „кани всички заинтересовани и потърпевши от правораздавателната ни система“ да посетят изложбата и видят през очите на авторите актуалните събития и герои на днешния ден.
1-3Накъде върви България? Спазват ли се законите? Криво ли съдят магистратите? Кого защитава „сляпата“ Темида? Кой купува медиите? На тези и други въпроси отговарят майсторите на политическата карикатура в стремежа си да пробудят заспалото ни общество. Творбите им са заредени с остра сатира и безпощадна ирония, често преливащи в откровен сарказъм. Неодобрението към действията на властта и т.н. политически елит е отразено в редица комични образи и символи, които не само предизвикват смях, но будят тревога и подтикват към размисъл за бъдещето на страната. Изложбата преследва и друга цел – да призове хората да бъдат бдителни и взискателни, да отстояват реално своите граждански позиции, да търсят и защитават правата си. Идеята за „Дело 113“ се заражда през есента на миналата година, а точно преди изборите тя е вече факт.
Ето какво споделят по темата двама от авторите:
„Това е прочит на доклада на Европейската комисия, в който се казва, че освен проблеми в правосъдието имаме и проблеми в медиите, Според доклада медиите у нас са на 113-то място по свобода на словото, откъдето идва и името на изложбата.“
Христо Комарницки
„Струва ми се, че толкова време минава в добър тон в нашата страна, че е време някой да изохка.”
Чавдар Николов
1-4Едновременно с изложбата Дружеството на невъзпитаните карикатуристи пуска и своя печатен орган – вестник „Прас-прес“, чийто първи брой излезе на 1 март т.г. Той е сатиричен вестник, който започва пътя си като двумесечно издание и има амбицията да стане седмичник. В него могат да се намерят карикатури, комикси, фотографии, колажи, както и интересни текстове от подбрани автори.
Габровци ще имат привилегията и удоволствието да видят изложбата „Дело 113“ веднага след столичаните. Гостуването ще бъде от 3 до 25 март, а откриването е на 2 март от 17.30 ч в зала 3 на ДХС. Само преди две седмици бе вернисажът на същата изложба в София, който предизвика небивал интерес у стотиците гости, бе отразен подобаващо в някои медии и породи вълна от споделяния в социалните мрежи. Присъстващи разказват, че на откриването имало вино, мандарини и много усмивки, но нямало политици. Как ли ще е в Габрово?
Дарина Маринчевска,
Музей ДХС – Габрово

Публикувано в бр. 9 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Дружеството на невъзпитаните карикатуристи с „Дело 113“ в ДХС"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*