Да запълним белите петна в историята на комикса!

В поредната част на „Магазинеръ“ ще видим интересното от света на комикса в съседна Турция

1В поредната част на „Магазинеръ“ ще се пренесем за малко до нашата югоизточна съседка Турция, за да ви разкажем нещо интересно от света на комикса, случило се през последните няколко години… А именно…
През 2011 година „Харакири“- месечното турско списание за комикси, литература и карикатури, се самозакри, преди да издаде третия си брой, заявявайки, че наложена от държавата глоба е направила невъзможно продължаване на съществуването му.
Съветът за защита на младежта от нецензурни публикации към министър-председателя, правителствен орган за контрол на печатните медии, постанови, че съдържанието на списанието – още в първия му брой – е вредно за малолетните. Той глоби списанието около 65 000 евро и нареди то да се продава в черен плик.
2Съветът обвини списанието, че „подтиква младежта към мързел, авантюризъм и извънбрачни отношения“.„Обществата са изградили социални норми, за да защитават своето съществуване и поддържат обществения ред. Инструментите и органите на печата и ефира сами трябва да се придържат към тези норми и имат съответно задължението и отговорността да насочват, предупреждават и напомнят на обществото за тях“, произнесе се Съветът.
Решението, прието със седем на три гласа, отприщи нов широк дебат за цензурата в Турция.
Художникът график от „Харакири“ Джан Байтак казва, че е бил изненадан. „Ние сме хора със самоконтрол. Никога не сме имали намерението да разстройваме хората, както казват те“, заяви той предSETimes. Неговият колега художник в „Харакири“ Кутлукхан Перкер каза, че обвиненията са му подействали като леден душ. „Когато бе взето решението относно първия брой, панически се заехме да проверяваме втория брой, чудейки се дали и в него има нещо осъдително. След това осъзнахме, че сме започнали да се самоцензурираме“, спомня си Перкер.
3Перкер се съмнява дали публикуваното в списанието съдържание е нецензурно, посочвайки, че комиксите и карикатурите са отражения и тълкувания на онова, което се случва в реалния живот. Творбата, обвинена в „подтикване към извънбрачни отношения“, казва той, е била просто един разказ за любовна авантюра. „Е, не можем ли да пуснем разказ, в който става дума за убийство? – пита той. – Значи ли това, че подтикваме хората да извършват убийства?“. Перкер заяви, че адвокатите на „Харакири“ ще подадат жалба срещу решението на Съвета и може да се обърнат и към Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), по който Турция е страна. Колеги от други списания също изразиха тревога за себе си след решението на Съвета, добави той.
5Адвокатите Мехвеш Бингьолю и Хюрем Сьонмез разговаряха с репортер наSETimesотносно правните последици. Според Бингьолю е слабо вероятно списанието да получи решение в своя полза в турските съдилища, но може да има шанс, ако отнесе случая си до ЕСПЧ. „Аз мисля, че не е възможно ЕСПЧ да възприеме манталитет, според който общественият морал се гради върху брака“, каза тя, добавяйки, че глобата е била „несъразмерна“, тъй като е принудила изданието да се закрие. Същевременно, според Сьонмез, Съветът не е безпристрастен. „Членовете на Съвета действат в границите на собствения си светоглед и осъзнават, че съветът е подчинен на политическата власт“,заключи Бингьолю.
Ако имате информация за интересни или непознати факти за развитието на жанра у нас, пишете ни!
Николай МАРИНОВ-МАРЧЕЛО

Оставете първия коментар към "Да запълним белите петна в историята на комикса!"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*