Пеликаните в резервата „Сребърна“ правят гнезда

Къдроглавите пеликани в Поддържан резерват „Сребърна“ събират материал за гнезда, съобщиха от Регионалния инспекторат по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе.
На наколната платформа и наземни участъци са събрани 60 птици от защитения вид. Десет птици са наблюдавани в освободените от леда участъци на езерото. Птиците са със силно зачервени гуши, което е белег за началото на брачния период. Очаква се с повишаване на температурите броят на пеликаните да се увеличи. Колонията на къдроглавия пеликан в „Сребърна” през последните няколко години е от 70-80 двойки.
Наблюдавани са и други обитатели на резервата – големи ята лебеди, водни кокошки и сиви чапли. Все още езерото е покрито с лед. Само около една трета от голямото водно огледало е разтопена. Обстановката в резервата е спокойна. Ежедневно се извършва засилено наблюдение на водоплаващите птици. Не са установени птици с нехарактерно поведение или безпомощни. Ежедневно се поддържа връзка с Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра и се съобщава за обстановката в резервата.В „Сребърна“ все още важат забраните за достъп на външни лица и любителски риболов, въведени със заповед на министъра на земеделието и храните.
Пеню ПЕНЕВ

Публикувано в бр. 8 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Пеликаните в резервата „Сребърна“ правят гнезда"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*