Ученици се учиха на родолюбие в музеите с виртуална разходка

Децата от ОУ „В. Левски” – Разград изследваха исторически събития и артефакти и се забавляваха
1В десет интерактивни урока децата от ОУ „Васил Левски” изследваха исторически събития и артефакти, докато се забавляват.
По повод 19 февруари – Деня, в който почитаме гибелта на Апостола, Основно училище „Васил Левски” – Разград отбеляза своя патронен празник с богата програма.
Дните от 13 до 21 февруари бяха наситени както традиционни и обичани от деца, учители и родители концерти, изложби и спортни състезания, така и от нови инициативи. Тази година проектът „В музея сме”, който училището реализира в партньорство с Регионалния исторически музей – Разград, предложи на децата 10 интерактивни урока, в които те преоткриваха миналото сред историческите експозиции в нашия град.
Мултидисцплинарните занимания имаха за задача да насърчат креативността и творческото начало у децата, да им помогнат да изследват събития, места и артефакти докато се забавляват. Целта бе знанието да стигне до тях чрез проактивното им участие в ученето чрез опит и правене. Програмата бе отворена за посещения и за родители, граждани и медии.
Виртуалната разходка започна от къща-музей „Анание Явашов”. „Вароша” в албума на трети клас” – това беше темата на интерактивните уроци, които се проведоха там. Идеята беше в атмосферата на експозицията „Разград. Спомен за стария град” децата да се върнат назад във времето и да съпреживеят живота на разградчани в миналото, чрез прожекция на документален филм, разказ на уредниците и възстановката на градския интериор. Децата от III „г” клас с класен ръководител Невена Петрова предварително бяха проучили как е изглеждал възрожденският град и бяха изготвили проекти, които подариха на музея. Децата от III „в” с класен ръководител Миглена Козовска пък бяха събрали своите проучвания за възрожденски личности, които също бяха систематизирали в проекти.
3В Етнографския музей се проведоха уроци на тема „Матрицата на шевицата”. Учениците от III „а” клас с класен ръководител Татяна Василева проведоха открит урок. С интерес децата научиха символиката на отделни елементи в неповторимите българските шевици. С голямо желание по екипи създадоха свои проекти за шевици. Учениците се запознаха с особеностите и красотата на капанската шевица, наблюдавайки експонатите във витрините на музея. Везбарката Николинка Ангелова, облечена в автентична капанска носия, показа на третокласниците шевиците върху носията си. За всички деца беше подготвила парче плат, игла и конец, за да ги научи как се шие основния бод в капанските шевици. Урокът продължи със състезание между 5 отбора за подреждане на пъзели-шевици. В края на часа любознателните третокласници получиха подаръци от музея – книгоразделител – шевица, който да оцветят и картичка с капански шевици.
4Четвъртокласниците пък в къща музей „Станка и Никола Икономови” проучваха как разградчани са ходили на училище в Разград преди 150 години. Те разгледаха предмети от бита на XIX век, книги, които е издал Никола Икономов, прочетоха оригиналния ръкопис на стихотворението на Станка Николица Спасо-Еленина. Получиха и подаръци – книги за опълченците от Разград и картички на града от миналото.
В къща музей „Димитър Ненов” се състоя мултидисциплинарен урок по български език и музика със заглавие „Вълшебникът и неговото пиано”. Учениците от 6 „б“ клас представиха какво са научили за различните видове изкуства, имаше и изпълнение на пиано от Иван, както и забавно стихотворение, написано от Белослава, Ерика и Яна. Нели Николова разказа на децата приказната история за живота на композитора Димитър Ненов. Тя им подари и изданието на Регионалния исторически музей „Разградъ. Новини от миналото“.
5На 20 февруари шестокласниците бяха в Етнографския музей, където изследваха света на капанците. На 21 февруари в Интерактивния музей „Абритус“ петокласниците имаха урок по „История и цивилизация“ под надслов „От мястото на събитието: Репортери търсят колесницата на император Траян Деций“.
По традиция за празника на училището се проведе и областното състезание „Лъвски скок”, областният турнир по футбол „Апостола 2017”, празничен концерт и тържествен ритуал пред паметника на Апостола в двора на училището.
Мариета КИТАНОВА

Публикувано в бр. 8 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Ученици се учиха на родолюбие в музеите с виртуална разходка"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*