Сирни Заговезни се честваха с огньове, кукери и хамкане

Сирнишки огньове в Ценово

С кукерски маски и огньове гониха злите сили в цялата Разградска област

В Разград

В Разград

Големият християнски празник Сирни Заговезни бе отбелязан с пресъздаване на характерните обреди и обичаи на този ден в различни селища на Разградска област.
В Разград за шести пореден път празникът бе организиран от Танцово студио „Калина Рада” и НЧ „Развитие 1869” – Разград. Той започна с кукерско шествие по централните улици на града и продължи на площад „Възраждане”. Разградчани гониха злите сили от домовете си и от града с прескачане на огъня и оригинални и страшни кукерски костюми и маски. Пресъздаден бе и обичаят хамкане. Архиерейският наместник отец Георги отслужи вечерня с взаимно опрощаване. Имаше изложба-базар, музикална програма, игри, танци и народни хора.
Сред присъстващите бяха и кметът на Разград д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, кандидати на ГЕРБ за народни представители, сред които и водачът на листата Десислава Атанасова.
В Кубрат и Исперих, както и в много от населените места на региона също отбелязаха подобаващо празника. Организатори бяха местните читалища.
В Кубрат пред сградата на общинската администрация се събраха много деца, ученици, граждани. Имаше деца с кукерски маски, хамкане на халва, прескачане на огъня за здраве, хора и много музика, а за възрастните и по чаша червено вино.

В Кубрат

В Кубрат

Тук бяха и временно изпълняващия длъжността кмет на община Кубрат Орхан Мехмед, общински съветници, членовете на общинската избирателна комисия. Не пропуснаха празника и двамата кандидати, явяващи се в същия ден на балотаж за избор на общински кмет Алкин Неби и Нина Цонева, водачът на листата на ГЕРБ в Разградска област за предстоящите парламентарни избори Десислава Атанасова, лидери на политически сили.
„Млади сърца“ от Ценово възродиха Сирни Заговезни
В пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово спазиха традицията да направят точна възстановка на всички семейни празници и ритуали. Поредната изява на хората от третата възраст беше свързана с обичаите, изпълнявани на Сирни Заговезни. За броени минути клубната база беше превърната в театрална сцена, която напомняше обстановката в патриархален български дом. Цялото „семейство“ се включи в подготовката на Сирни Заговезни като се изпълняваха точно разпределени задачи. На софрата бяха поставени типичните за празника постни ястия – погача, сирене, бяла халва, варено жито и яйца. Стопанката не беше пропуснала и да приготви характерната за региона баница макарина.
Пред многобройната публика на сцената се качиха участниците във възстановката, пресъздаваща типичното семейство от преди няколко десетилетия. Стопанинът на дома отправи молитва за здраве и берекет. Неговата съпруга изрече думите „С бяло яйце заговяваме, с червено – отговяваме“. При беленето на яйцата черупките на всички бяха събрани на едно място и изхвърлени извън дома, за да се изгонят бълхите и въшките. По традиция свекървата раздаде на всеки член от многолюдната фамилия по парче от погачата, натопено във вино.
Празникът Сирни Заговезни и известен още и като Прощална неделя. На този ден по-младите искат прошка от възрастните и им целуват ръка. Организаторите от пенсионерския клуб се бяха постарали целия ритуал да бъде изпълнен до най-малко подробност. По този начин от „Млади сърца“ завещаха традициите на по-младите поколения. С гърмежи мъжете от семейството обявиха началото на Великите пости и пречистването на душите.

В Ценово

В Ценово

Десетте деца на многолюдното семейство участваха в хамкането и барбарането. Коленичели на пода с ръце зад гърба, малчуганите се опитваха да отхапят по-голямо парче от яйцето или халвата, която се люлее пред очите им. Наградата за този, който спечели е, че първото агънце в кошарата ще бъде кръстено с неговото име.
Барбарането е друго занимание типично за малчуганите преди години. В дълбока тава с вода се поставят монети, премесени с трици. Участниците трябва само с уста да извадят стотинките, които им остават като джобни за дребни сладки, лимонада и боза.
Стрелбата с лък е характерна за пораснали момичета и момчета. Момата, която събере в двора си най-много стрели, е най-харесваната в селото и скоро ще бъде поискана за невеста.
По свечеряване всички участници в празника се отправиха към местността Бог баир. Младежи запалиха от осем страни няколко метровата клада. Под звуците на духовата музика се изви кръшно българско хоро. След като пламъците се успокоиха малки и големи започнаха да се надпреварват и да прескачат огъня, за да прогонят болести и неволи, да няма природни бедствия, цялата година да бъде щедра и плодовита.
Кукери гониха злото по улиците на с. Пробуда
Кукери обикаляха по улиците на търговищкото село Пробуда на Сирни заговезни. С окачените по себе си хлопки звънци и тояги, прогонваха злите сили и посрещат пролетта, символизираща плодородието и благоденствието. След музикалната програма на възпитаници от ІІ СОУ в Търговище, бе пресъздадено хамкането. Имаше изложба и на баници, които бяха дегустирани от участниците на празника. Кукерите ще бъдат вече традиция на Сирни заговезни – сподели секретарката на читалището Анета Кирчева. Догодина в обичая имат вече желание да се включат още деца. Новото ръководство на местното читалище е замислило още празници, като интересен ще бъде „Празник на чесъна“ през месец юни.

Оставете първия коментар към "Сирни Заговезни се честваха с огньове, кукери и хамкане"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*