120 г. от първата кинопрожекция в България

Плочата на мястото, където е била бирарията на Марин Чолаков

Състояла се е в къщата на русенския търговец Марин Чолаков по ул. „Княжеска“

Кино "Москва", Модерен театър

Кино „Москва“, Модерен театър

120 години вече изминаха от онзи паметен 27 февруари 1897 г., когато в къщата на русенския търговец Марин Чолаков по ул. „Княжеска“, в съседство с Русенската съдебна палата, или по-точно там, където днес се намира ресторант „Кралска закуска“, се приема, че се е състояла първата кинопрожекция в Русе, а може би – и в България. Но това е датата на поместеното съобщение в русенския вестник „Законност“ за станалото събитие, където е записано, че „в града ни от десетина дена насам е пристигнал един цинематограф“. Това означава, че първата прожекция в Русе е от средата на февруари 1897 г. От 1960 г. насам периодически съобщението от този вестник се използва по повод на кръгли годишнини. На 12 март 1967 г., след тържеството по случай 70-годишнината от първата кинопрожекция, станало в кино „Просвета“, на мястото, където е била къщата на Марин Чолаков е открита мемориална плоча, на която пише: „В тази сграда през месец февруари 1897 г. се е състояла първата публична кинопрожекция в България“.

Кино "Аполо", по-късно "М. Горки"

Кино „Аполо“, по-късно „М. Горки“

Първият български игрален филм е „Българан е галант“. Комедията е прожектирана в Русе на 17 и 18 януари 1915 г. в кино „Аполо“. Режисьор, сценарист и изпълнител на главната роля е Васил Гендов (1891 – 1970). Той завършва Мъжката гимназия „Княз Борис“ в Русе. Едва 19-годишен започва снимките на „Българан е галант“ – подражание на френските фарсове от тази епоха. Гендов става прочут с втория си филм – „Любовта е лудост“ (1917). Сред пионерите на българското кино трябва да споменем и русенеца Васил Бакърджиев (1906 – 1980). На 18 години създава първата си гротеска „Чарли Чаплин на Витоша“, на която е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля. През 1925 г. е режисьор и оператор на филма „Атентатът в „Света Неделя“. С много усилия през 1930 г. успява да заснеме пълнометражния игрален филм „На тъмен кръстопът“, като написва сценарий по разказ на писателя Димитър Христов. Бакържиев участва във филма и като актьор.
В началото на 1911 г. започва строежът на масивна сграда, специално за кино, наречено „Модерен театър“. Откриването на киното станало на 25 декември 1911 г. с филма „Одисей“. В него започват да се прожектират пълнометражни филми с надписи на чужди езици, повечето внасяни предимно от Букурещ. Впоследствие киното става „Москва“, по-късно „Братя Люмиер“ и като такова е закрито.
(Следва)

Тодор БИЛЧЕВ

Оставете първия коментар към "120 г. от първата кинопрожекция в България"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*