Комиксите на Никола Навоев – неподправен стил и безусловна убедителност на рисунъка

Никола Навоев, портрет

Никола Навоев, портрет

Един от най-вълнуващите комикси, излизал у нас в периода между войните, е „ТарасБулба“. На страниците на вестник „Илюстровано четиво“ той задълго вълнува читателите с умелия рисунък, с който Никола Навоев остава уникален отпечатък в световния комикс от 30-те години на XX век. Това, разбира се, не е единственото произведение, което намира пътя си до българския читател в онези времена.
Никола Навоев е роден на 25 ноември 1913 година в дома на Катерина и Павел Навоеви в Петроград, откъдето няколко години по-късно бягат в навечерието на революцията, вливайки се в емигрантския поток към Сърбия. Навоев завършва Първа Сръбско-Руска гимназия през 1933 година. Живее оскъдно, родителите му са разведени. Решава да се захване с това, което умее най-добре – рисуването.
Първият си комикс публикува на 12 септември 1935 година на страниците на „Стрип“, което е и първото в Сърбия и Югославия, изпълнено само с комикси издание: „История на Абисинската династия“. Следват увлекателни и красиви комикси за легионера Маркус, Ловците на орхидеята на смъртта, Приключенията на детектив Рид като по-именити. Някои от тях подписва с псевдонима Н. Акрок. През 1936 започва да рисува известния комикс за смелата и борбена девойка Тарцанета. Следва дълъг списък с множество известни комикси, сред които и този по романа на Гогол. Всъщност „ТарасБулба“ излиза в прекадрирана версия, тъй като по-стриктното придържане на сценариста към Гоголевото повествование води до кадри, които се нуждаят от смегчаване на суровото белетристично съдържание. Любопитно е, че комиксът бива публикуван и в отделен албум на библиотека „Илюстровано Четиво“,по-конкретно албум 2 и 4 ( съответно част първа и втора от публикацията във вестника). Така този комикс е един от няколкото, излизал въобще във вид на отделен албум в историята на комикса в България преди края на Втората световна война.
2Следват много комикс истории във вестник Мика Миш, където читателите харесват нарисуваното от Навоев не по-малко от произведения като ФлашГордон, Принц Валиянт, Мандрак, Фантом и други. А през 1939 година започва да рисува и за вестник Микиево царство(друго знаково издание редом с Мика Миш, Политикинзабавник, Стрип и още няколко), където работи с колеги като МилутинИгначевски, БранкоВидич, ДжорджеСвиларич. Там се раждат легендарни заглавия като Младият Бартуло и Двете клетници.
Иможе би е време да споменем, че тук се ражда и неповторимият комикс Зигомар. Маскираният герой, който въздава справедливост дефилира и у нас: през 1941 и 1942 година той е водещото заглавие в дебюта на вестник „РомСтрип – илюстровани романи“ (от брой 10 „Картинен свят“) – един от пилоните на комикс издаването в България от тези години. В Италия бива издаван след края на войната, а става известен чак във Филипините, но това е една друга история.
3Навоев рисува с перо, а довършителните щрихи полага с фини четки. Като безспорен портретист постига без усилие невероятна симбиоза между емоциите у героите си и лицеизражението – нещо, което се отдава на малцина и не е умение, което се култивира в академични напъни. Неподправеният му стил и безусловна убедителност на рисунъка го полагат завинаги в пантеона на най-добрите комикс художници в периода между войните.
Никола Навоев слиза от сцената на живота около 20:00 часа на 09 ноември 1940 година в санаториума за туберкулозно болни във Фрушка Гора. Отива си само на 27 години. Тези, които са били с него в края на земния му път, си спомнят, че до последно е държал четчица в ръката си, рисувайки пореден кадър…

Ако имате информация за интересни или непознати факти за развитието на жанра у нас, пишете ни!
Николай МАРИНОВ-МАРЧЕЛО

Снимки

Оставете първия коментар към "Комиксите на Никола Навоев – неподправен стил и безусловна убедителност на рисунъка"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*