„Мартенски музикални дни“ с изпълнения от различни епохи

Мащабното събитие ще представи престижните тенденции по света и Европа с нови и ярки личности

Пресконференция по повод 57-мото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ се проведе в Русе. На нея присъстваха кметът Пламен Стоилов, зам.-кметът Иван Григоров, началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова и директорът на Дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова.
„Мартенски музикални дни“ са най-успешно провежданото събитие в културния календар на град Русе, като и през тази година ще покаже изключително високо ниво. Очаквам голям интерес към фестивала и се гордея с постиженията на екипа, който го организира“, заяви кметът Стоилов.
Ива Чавдарова презентира пъстрата програма, която включва 600 участници от 17 държави. 57-мото издание ще включи в селекцията си елитни български и международни артисти и състави от цял свят, над 40 събития, дебюти, премиери, образователни проекти, майсторски класове и изложби. Мащабното събитие ще представи на зрителите престижните тенденции по света и Европа с нови и ярки личности, някои от които с дебютни изяви на българска сцена. Русенци ще могат да се насладят на изпълнения на творби от различни епохи от Софийската филхармония, Струнен квартет „Фрош“, Clarinet Factory, Струнно дуо Минчеви, Биг бенд Русе, Ансамбъл „Московски солисти“, Юрий Башмет, Чикагската джаз филхармония и мн.др.
Гости на пресконференцията бяха директорът на НУИ „Проф. В. Стоянов“ Мария Дуканова и Анка Костова – мениджър „ПР и спонсорство“ на Обединена българска банка, която е генерален партньор от 14 години.
Костова представи предстоящото изложение на колекция от картини, сред чиито автори се нарежда и произведение на русенския художник Антоний Софев. Картините са притежание на Златния фонд на ОББ, а инициативата символизира доброто дългогодишно сътрудничество. Изложбата ще се състои на 10 март в Доходното здание и е част от паралелната програма на фестивала. Тя включва още изложба-конкурс „Меломания“; фотоизложба на русенския фотограф Евгени Станимиров; уъркшоп „Рисунки върху стъкло“ и „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“ с произведения от „Травиата“ на Джузепе Верди.
Откриването на МФ „Мартенски музикални дни“ ще се състои на 10 март. Фестивалът ще продължи до 26 март. Партньори в реализацията на този проект са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Гьоте институт, Министерството на културата на Чехия, Чешкия център, както и редица фондации от САЩ, фирми и дарители от Русе и страната.

Оставете първия коментар към "„Мартенски музикални дни“ с изпълнения от различни епохи"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*