Федерацията на жените в Разград с благотворителна инициатива

Любка Стоилова

Организират се прегледи за рак на маточната шийка и раздаване на хранителни пакети за лежащо болни

За единадесета поредна година Федерацията на жените в Разград организира кампания за профилактика на рака на маточната шийка. Това съобщи Любка Стоянова, председател на неправителствената организация.
Записванията започнаха от 20 февруари и ще продължат до 20 март в казино „Синема“ (до бар „Сохо“), а самите профилактични прегледи ще се проведат от 20 до 28 март, в кабинет №37 на Медицински център „Здраве“. При наличие на злокачествени заболявания, жените се насочват за лечение в специализирани болници с онкодиспансери, каквито има в Русе, Варна, Шумен, Бургас и Пловдив.
Фирмите „Млин“, „Дружба“ и „Ками“ всяка година осигуряват безплатни прегледи на своите работнички и служителки, а тази година се очаква да се включат и други предприятия. Иначе цената е 15 лв. за прегледа и хистологичното изследване.
Профилактичните прегледи с цитонамазка ще извършва д-р Радка Стоянова от Медицински център „Здраве“, а хистологичното изследване – д-р Искрен Калчев.
По думите на д-р Стоянова е много важно на преглед да ходят редовно не само за дамите в репродуктивна възраст, а и за тези, които са в менопауза. Все пак най-засегнати от рака на маточната шийка са жените между 35 и 50 години, но заболяването все повече се „подмладява“, коментира д-р Стоянова.
Миналата година в кампанията са се включило 108 жени, като при 10% от тях са били диагностицирани различни заболявания. Всяка година се откриват до 3 жени със злокачествени образувания, както и много миоми, кисти и др. Д-р Стоянова заяви, че около 1200 жени у нас годишно се разболяват от рак на маточната шийка и е много важно заболяването да бъде открито в ранните стадии, когато все още е лечимо и не се налагат тежки операции, лъчетерапия и химиотерапия.
В навечерието на 8 март Федерацията на жените в Разград организира още една благородна инициатива – благотворителен концерт под наслов „С любов към жените“. Той ще се състои на 6 март от 18:00 ч. в стария театър, с участието на над 200 деца от различни състави.
Цената на билетчето е 2 лв. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати 36 лежащо болни жени от Разград. Всяка от тях ще получи на празника на жената 8 март пакет с хранителни продукти на стойност 25 лева.
На 7 март пък ще се състои традиционният осмомартенски бал на жените. Кувертът е 15 лв., а мястото – в стола на ОП „Ученическо и столово хранене“.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Федерацията на жените в Разград с благотворителна инициатива"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*