С нов дигитален ултрамодерен рентген се сдоби МБАЛ – Разград

Той е купен за Отделението по образна диагностика, ръководено от д-р Атанас Тодоров

1-2Нова графично-скопична дигитална образна уредба влезе в действие тази седмица в МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в Разград, съобщи изпълнителният директор д-р Марин Керчев.
Това е най-новата придобивка на лечебното заведение, на стойност 400 000 лева, отпуснати от Министерството на здравеопазването. Ултрамодерната апаратура е от последно поколение. Произведена е през май миналата година в Италия.
Предимствата на уредбата са по-високо качество на образа и възможности за постпроцесорна обработка, скъсяване на времето на изследването, възможност за интерпретация на различни по плътност структури, пренасяне по електронен път на образа за консултации с други лечебни заведения, съхраняване на информацията и изготвяне на електронно досие на пациента и др. Освен това лъчевото натоварване на персонала е силно намалено поради дистанционното управление на апаратурата. Икономическият ефект също е налице, тъй като отпадат скъпо струващите касети и филми, както и поддържането на фотолаборатория и консумативите за нея.
Новата дигитална уредба ще бъде в обща система със скенера и с другите рентгенови апарати, което ще позволи при спешни случаи до минути да се правят консултации с рентгенолог, дори и той да си е у дома. Това ще намали и извънредния труд в болницата, обясни д-р Керчев.
Новият началник на Отделението по образна диагностика д-р Атанас Тодоров направи демонстрация пред свои колеги на апарата и неговите възможности. Той е назначен от около два месеца, преди това е работил в Търговище на ядрено-магнитния резонанс и скенера в тамошната болница и по думите на д-р Керчев е изключително добър специалист, с много високи морални качества.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "С нов дигитален ултрамодерен рентген се сдоби МБАЛ – Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*