132 години навърши Първата държавна търговска гимназия в Свищов

Академичната общност поздрави учителите и възпитаниците по повод патронния им празник

1132 години от създаването си навърши Първата държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“, Свищов. В продължение на два дни учители, ученици и гости на едно от най-елитните училища в България честваха патронния празник с различни прояви.
„Народното образование и разпространението на светлината са единственото средство за благото и величието на България“, с тази мисъл през 1885 година Димитър Хадживасилев прави своето дарение и поставя началото на икономическото образование у нас. Дарението му от 240 хил. лева за създаване на държавно училище, в което да се преподава политическа икономия, е благородно дело, което намира своето достойно продължение и в наши дни.
2Тържественото честване на празника започна с ритуал по вдигане знамената на РБългария, ЕС и гимназията, след което бяха положени цветя пред бюста на Дарителя във внушителната сграда на училището. Директорът Румяна Иванова благодари на възпитаниците, учителите и служителите на търговската гимназия за тяхната всеотдайност. Тя отдаде заслужено признание на всички гости и лоялни партньори през годините, сред които е и Стопанска академия.
Сред официалните гости бяха кметът на община Свищов Генчо Генчев, зам.-ректорът на Академията по студентска политика и институционални комуникации доц. д-р Николай Нинов, представители на различни организации.
3Доц. Нинов честити празника с пожеланието ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ да продължава да бъде авторитетно училище с гаранции за висок професионализъм, отговарящо на потребностите на младите хора за тяхната реализация. Той отправи покана към всички зрелостници да надградят солидните основи на своето образование в Стопанска академия и поднесе поздравителен адрес от името на ректора доц. д-р Иван Марчевски и академичната общност в Свищов.
Сред двудневните прояви, посветени на 132-рата годишнина на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, бяха откриване на експозиция „УТФ-мост към бизнеса”, баскетболен турнир за „Купата на Дарителя”, волейболна среща с алумни ПДТГ. По традиция, представители на гимназията изразиха благодарност и почит към Дарителя с поклонение пред гроба на Димитър Хадживасилев в гробищния парк Белу в град Букурещ, Румъния.

Кой е Димитър Хадживасилев

4Димитър Хадживасилев (1814-1884) e търговец и рентиер. Произхожда от занаятчийско семейство – баща му е търговец-кожухар, който се замогва и заема видно място в обществения живот на града. След опожаряването на Свищов през 1810 г. семейството претърпява големи загуби и се преселва в Букурещ, където е роден Димитър. Учи в румънско училище – там изучава български и гръцки език.
Наследява занаята на своя баща, но разширява значително дейността на търговията и установява делови връзки с Русия и Западна Европа. Проявява предприемачески дух и успява да закупи доходоносни румънски имоти. След време се отказва от търговията и се издържа от рентите от тези имоти.
Д. Хадживасилев има активно участие в живота на българската емиграция. Ковчежник е на Българската Добродетелна Дружина (БДД). Осигурява средствата за въоръжаването на български чети, но предимно подпомага културно-просветното издигане на българите.
Член е на „Българското дружество за разпространение на полезни знания“. Оказва материална помощ на българските училища в Румъния за издаване на книги и разпространението им, дарява средства за румънското книжовно дружество „Атенеумрумън“.
Умира в Букурещ през 1884 г.

Публикувано в бр. 7 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "132 години навърши Първата държавна търговска гимназия в Свищов"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*