Доживотен затвор за Петко Стрелеца от Лясковец

Той бе изправен на подсъдимата скамейка след кървавата драма на 14 март 2014 г. в града
1-2Стрелецът от Лясковец, ще лежи до живот в затвора, това реши състав на Апелативния съд във Велико Търново. 54-годишният подсъдим беше признат за виновен затова, че на 14 март 2014 г. около 6,00 ч. сутринта в дома си на ул. „Кап. Дядо Никола” в Лясковец предумишлено и по начин опасен за живота на мнозина, направил опит да умъртви повече от едно лица, служители на МВР и умъртвил полицая от СОБТ – София, Емил Шарков. Поради което съдът му налага присъда доживотен затвор без право на замяна. Със същата присъда Петков е признат за невинен в това да е извършил деянието по хулигански подбуди. Петко Петков е признат за виновен и за това, че за времето от 18 юни 2012 до 14 март 2014 г. в дома си съхранявал и държал четири броя огнестрелни оръжия на обща стойност 1488 лв. и 343 броя боеприпаси от различни типове и калибри на стойност 426 лв. без да има разрешително за това. Заради което съдът му налага наказание 8 години лишаване от свобода.
Петко Стрелеца ще трябва да заплати и 380 хил. лв. на гражданските ищци, 10 хил. лв. на един от пострадалите полицаи, като обезщетения за претърпени неимуществени вреди, както и 33 814 лв. разноски по досъдебното производство, 3297 лв. съдебни разноски, както и държавна такса върху уважения размер на гражданските искове в размер на 15 600 лв. Присъдата на Апелативния съд може да бъде обжалвана и протестирана пред ВКС.
Скандалът с Петко от Лясковец гръмна на 14 март 2014 г. когато след акция на баретите от МВР срещу дома му един от полицаите беше убит, а неколцина други бяха ранени. Акцията беше разпоредена от тогавашното ръководство на МВР за изземване на незаконните огнестрелни оръжия от дома на Петков. След провала на операцията стана ясно, че в хода на организирането й са били допуснати фрапиращи фатални грешки, заради което бяха наказани няколко местни полицаи и началници. Нито един от шефовете на вътрешното министерство обаче не намери доблест и смелост, не пое лична отговорност и не подаде оставка. Акцията срещу Петко от Лясковец обаче постави под съмнение и сигурността на гражданите в собствените им домове и породи множество въпроси, свързани с това колко и докъде се простират правомощията на полицейските сили и докъде е допустима тяхната намеса в личния живот на обикновените граждани.
Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Доживотен затвор за Петко Стрелеца от Лясковец"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*