В община Ценово зарязаха лозите за здраве и берекет

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Във всички населени места на община Ценово бе спазена стародавната българска традиция за зарязване на лозята.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Навсякъде в деня на Трифон Зарезан царете на виното отправиха благословии за здраве и берекет, за пълни бъчви с руйно вино, за добра стопанска година. С отрязаната лозова пръчка те свиха венец, а коренът на лозата беше полят с червено вино, за да се налеят тежки гроздове през есента.
В Долна Студена празничното шествие от центъра на селото се отправи към дома на миналогодишния цар Анчо Николов. Той официално предаде атрибутите на властта – короната, наметалото и знамето на новия повелител на лозята. За нов цар на виното в селото бе избран Георги Григоров. Той изпълни ритуала по зарязването на лозята. След обредните думи за тежки гроздове участниците в празника извиха кръшно хоро. За да споделят настроението за празника Трифон Зарезан заедно с жителите на Долна Студена, дойдоха бившият народен представител Светлана Ангелова, кметът на община Ценово д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Галина Георгиева.
Новият цар заедно с царицата се покачиха в празнично украсена каруца. Под звуците на музика всички тържествено се отправиха отново към центъра на селото. Тук организаторите бяха подготвили шест червени вина от различни производители, които участваха в конкурса за най-добър еликсир на Бакхус. Журито единодушно присъди първото място в надпреварата на дългогодишния винопроизводител Георги Танев. Той получи грамота и парична премия от Галина Георгиева. Майсторът винар сподели, че единствената рецепта за хубавото вино се крие в узрялото и ароматно грозде. Празникът продължи с много музика, танци и весели наздравици.
За цар на виното в Ценово бе избран Венцислав Георгиев. Преди да започни зарязването той и досегашният цар Иван Петков посетиха кмета на общината д-р Петър Петров, пред когото обещаха да се грижат бащински за лозовите насаждения. Изпълненията на духовия оркестър повишиха градуса на настроение, допълнен от наздравици с руйно вино.
В Новград ритуалът по зарязването се извърши в лозовия масив край селото. Правата за цар на виното бяха присъдени на дългогодишния винопроизводител Димитър Стоянов.
Марий ПEЙЧЕВ

Публикуван в бр. 7 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "В община Ценово зарязаха лозите за здраве и берекет"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*