Силистра отпразнува Освобождението си

Градоначалникът удостовери с подписа си, че приема завета на Левски за свой „етичен кодекс на поведение и народна работа“

2С Панихида за загиналите воини за Освобождението на Силистра и България, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолкият митрополит Амвросий, започна празничният ден в Силистра. От 10,30 часа с шествие от катедралния храм, водено от Духовия оркестър, официалните лица и обществеността се отправиха към паметната плоча на улица „Омуртаг“, отбелязваща Освобождението на града.
Тържественото отбелязване на 139 години от Освобождението на Силистра започна със стихотворение, рецитирано от Николета Георгиева, член на Клуб „Млади Възрожденци“.
Десети февруари – денят на Освобождението на Силистра, за силистренци е въплъщение на ново начало с движеща сила Свободата. Това каза в словото си кметът на града д-р Юлиян Найденов. „Най-важното е какво ще кажем на децата си – заветът ни е да тачат и пазят Свободата, да обичат родината си и да работят с разум и сърце за своите деца, за България“, заяви градоначалникът.
3Ден на „много радост и плач щастлив“ нарича деня на Освобождението на Силистра последният жив свидетел на тези събития Тодор Панов през 1958 година. За този ден напомня и скромна паметна плоча на мястото, където са посрещнати руските войски, пред която силистренци поднесоха венци и цветя.
Доростолският митрополит Амвросий отслужи панихида за загиналите за Освобождението на Силистра и България от турско робство в катедралния храм „Св.Св. Апостоли Петър и Павел“.
Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов положи подписа си под предложен от Общобългарския комитет „Васил Левски“ документ, с който се удостоверява, че кметът и общинското ръководство приемат заветите на Апостола на свободата Васил Левски за свой „етичен кодекс на поведение и народна работа“. С този акт кметът поема морален ангажимент към съгражданите си да спазва основните принципи на „поведение и народна работа“, изписани в кодекса. При подписването на документа присъства лично председателят на Общобългарския комитет Васил Василев. Текстът на Етичния кодекс бе прочетен пред присъстващите от председателя на Общинския комитет „Васил Левски“ Цветана Цанова.
4Сред моралните ангажименти, които кметът пое са: да изпълнява точно задълженията си, „вчера каквото сме говорили и писали, и днес да го имаме пред очи“, работата да се дава „на такива хора, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни“. „Нашето драгоценно Отечество се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Всичко се състои в нас, в нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия“, се казва в документа.
Васил Василев разказа пред присъстващите, че с тази инициатива на Комитета са ангажирани редица народни представители, кметове на общини, общественици в полза на народната работа. Така те приемат Заветите на Апостола за свои.
6В края на церемонията по подписването на този морален кодекс кметът д-р Найденов връчи грамота и сребърна монета на Васил Василев и Цветана Цанова в знак на признателност за приноса към съхраняване на националните и духовни ценности, както и разпространение на родолюбивото дело на Апостола.
Специален подарък с портрет на Васил Левски връчиха на кмета и членове от Клуба „Млади възрожденци“ при ПМГ „Св. Климент Охридски“ град Силистра.
Състоя се и традиционна среща на кмета на Силистра с областния управител, с председателя на Общинския съвет и с бившите кметове и председатели на общински съвети в Силистра.
Силистренският край е вписан в историята на Руско-турските войни. В този район по време на Руско-турските войни от края на XVIII и първата половина на XIX век са се сражавали големите руски пълководци Румянцев, Суворов, Багратион, Кутузов, Дибич Забалкански. При руската обсада през 1854 година е участвал руският писател Лев Николаевич Толстой. През 1958 година силистренци получават в дар обратно ключа на Силистренската крепост, взет като трофей на 12 юни 1810 година от пълководците Каменски и Кутузов и пазен в Санкт Петербург.
Пеню ПЕНЕВ

78910111214

Оставете първия коментар към "Силистра отпразнува Освобождението си"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*