РИМ – Разград представя във Виена експонати от бронзовата епоха

В експозицията е включена най-голямата находка в Европа на каменни калъпи за оръжия
1-2Най – голямата находка в Европа от каменни калъпи за отливане на бронзови оръжия ще бъде представена във Виена.
Общо 36 експоната от Регионалния исторически музей в Разград ще бъдат показани в изложбата, която се открива през март във Виена. Тридесет и един на брой са калъпите от Късната бронзова епоха, на повече от 3000 години. Те са собственост на Регионалния исторически музей – Разград. Открити са случайно през 1963 година при изкореняване на гора в землището на село Побит камък. Калъпите са предназначени за отливане на метални предмети – брадви, мечове, скиптри (на снимките).
В австрийската столица в средата на март 2017 ще бъде открита изложба „Метали, ресурси и контакти в българските земи през бронзовата епоха”, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров.
Другите експонати на РИМ – Разград, които са поискани за участие в изложбата, са колективна находка от керамични съдове, също от Късната бронзова епоха. Интересно е съвпадението, че съдовете не само са от същия период като калъпите, но и са открити отново през 1963 година. На тях са попаднали местните хора от село Черковна при разкопаване на стар извор.
1-3Изложбата ще бъде експонирана в австрийската столица до месец юни. В нея участват освен експонатите от Регионалния исторически музей – Разград, а също така и съкровища от Бронзовата епоха от други музеи в България – Русе, Свищов, Варна и др. Организатори на експозицията са Националният археологически институт с музей към БАН и Kunshthistorisches Museum – Виена. Тя е част от съвместен проект на Българската и Австрийската академии на науките.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "РИМ – Разград представя във Виена експонати от бронзовата епоха"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*