Комисар Иван Иванов: За първи път виждам толкова тежка ситуация в моята дългогодишна практика

Директорът на РДПБЗН – Шумен комисар Иван Иванов

Рискът беше голям, особено при тампонирането на най-опасната цистерна

Снимка: Николай Николов

Снимка: Николай Николов

Г-н Иванов, връщам Ви към една тежка тема, темата Хитрино. Ще ни разкажете ли какво преживяхте там? Ние всички бяхме държани на километри от мястото на инцидента, получавахме информация само от Кризисния щаб. Каква беше реалната ситуация на мястото на влаковата катастрофа?
– Какво да Ви кажа? За първи път виждам толкова тежка ситуация в моята дългогодишна практика. Още като пристигнах на местопроизшествието, не можах да повярвам на очите си. Обстановката беше изключително тежка. Горяха три цистерни, много къщи бяха сринати до основи. Започнахме да спасяваме хора. В същото време трябваше да охлаждаме и цистерните, тъй като имаше голяма вероятност вследствие повишаване на температурата някоя да се разхерметизира и да стане още по-голяма беля. Въобще ситуацията беше много тежка и мога да кажа, че до края, докато не изнесохме и последната цистерна, обстановката си остана много опасна, тъй като не успяхме да спрем теча на цистерните. Те изпускаха газ, макар и в минимални количества, но опасността беше много голяма да се получи загазоване. До последно беше много опасно. След като изтеглихме цистерните, чак тогава си отдъхнахме.
– Вашите хора работиха там денонощно. Вие също. Страхувахте ли се за живота им и за Вашия?
– Естествено, че се страхувах. Няма човек, който да не се страхува. Рискът беше голям, ние гледахме да го сведем до умерен, но въпреки това се получаваха аварийни ситуации и той се повишаваше. Това ставаше основно при обръщането на цистерните и при тампонирането им. Особено при тампонирането на най-опасната цистерна. Сведохме риска до минимален, но за нас си беше страшно.
– Какво мотивираше Вашите хора да са там, изложили живота си на такава опасност?
– Според мен, мотивът идва от личността. Ние, ръководството, бяхме там до края, не сме се прибирали. Постоянно разговаряхме с колегите, успокоявахме ги. Ние бяхме на първа линия. Всички знаеха риска и знаеха какво може да се случи.
Още в първите часове след катастрофата и последвалия взрив ни беше съобщено, че няма достатъчно вода за охлаждане на цистерните и се очаква втори взрив.
– Какво се случи, как така нямаше вода?
– Вследствие на взрива беше нарушена контактната мрежа на ЕНЕРГО-ПРО и в самото населено място нямаше ток. И като няма ток, няма как да се захранват помпите от водоемите, които поддържат водопроводната мрежа. Тогава взехме решение и доставяхме вода от съседни населени места, тъй като трябваше да се охлаждат цистерните. Рискът беше голям – да не се нагрее някоя цистерна, да не се разхерметизира и да започне да изтича газ.
– За вас, пожарникарите, тежкият период продължи и след ситуацията в Хитрино.Сериозната зима в Североизточна България Ви отвори много работа, отново денонощно. Кои бяха най-трудните моменти в борбата със снега?
– Мога да посоча няколко момента като най-тежки. Първото е, че имаше много неразумни хора. Въпреки предупрежденията да не пътуват, въпреки самата ситуация, която виждаха, предприемаха пътувания и закъсваха в преспите. Оказа се, че ние не можем да стигнем до тях, не можем да им помогнем. Търсихме различни други варианти. Все пак успяхме да спасим всички хора. Следващият момент беше, че останаха доста населени места без ток, без вода. Започнахме да помагаме на аварийните екипи на Електроразпределителното дружество, на ВиК. После се оказа, че и хляб няма в Шумен и започнахме да доставяме и хляб. Ескортирахме камиони с хляб от Варна до Шумен с наши противопожарни автомобили. Наистина много беше тежка обстановката, но най-вече заради неразумните шофьори, които предприемаха пътуване. Аз лично няколко пъти се опитвах да стигна до закъсали хора в едно населено място. Стигаме донякъде – бяла стена, не се вижда път, нищо. Поне 4 пъти се връщахме, докато успеем да стигнем и да спасим хората.
– За висок професионализъм при справяне с инцидента в Хитрино бяхте отличен с медал от Вътрешното министерство. Удовлетворен ли сте?
– Медалът е за Дирекцията. Медалът не може да се постигне без всички колеги, които бяха на терен. Той е за всички от Дирекцията. Не го чувствам като личен.
– Какво е здравословното и емоционалното състояние на пожарникарите, които се бориха с ада в Хитрино?
– В момента са спокойни, тъй като още след инцидента психолози от Института по психология на МВР започнаха да работят с колегите. Не мога да кажа, че не е имало стрес, някои колеги направиха кризи. Мисля, че нещата започнаха да се нормализират. Надявам се никога да няма такъв инцидент повече.
Лилия ВЪЛКОВА

Оставете първия коментар към "Комисар Иван Иванов: За първи път виждам толкова тежка ситуация в моята дългогодишна практика"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*