С по бъчва вино и пелин поляха празника Зарезан в Лясковец

1-2Трифон Зарезан е вторият голям празник в Лясковец след Петровден. Всяка година той събира за всеобщо веселие много жители и гости от близо и далеч. Традиция от много години е празнуването на Зарезан да започва с провеждането на Общински конкурс „Най-добро домашно вино“. От дълги години организаторите подготвят проявата в самото навечерие на празника – ден преди гости и лясковчани да извършат заедно ритуала по зарязването на лозите.
Целта на Винения конкурс е да се запази приемствеността между поколенията в отглеждането на лозята и приготвянето на червените и белите напитки. И тази година право на участие, според регламента на конкурса, имаха всички пълнолетни жители на община Лясковец. През годините в съревнованието са се състезавали до около 60 – 70 проби домашно произведено вино – все качествени напитки от различни сортове грозде, направени с много любов и грижа. С този конкурс години наред участниците доказват, че независимо от какъв сорт правят своето вино, към него всеки изпитва уважение, любов, страст и респект.
Виното е част от народопсихологията, бита и културата на лясковчанина и затова провеждането на това съревнование е предизвикателство и чакано с нетърпение събитие за нашите майстори-винари. През годините в историята на конкурса организаторите записват още един забележителен факт – все по-активно участие на лясковската жена в надпреварата за избиране на майстор винар. Тайнството в приготвянето на напитката се предава не само от баща на син, но и от майка на дъщеря. Големият брой хубави домашни вина, с високо качество, добър вкус и цвят, които представят жителите на Лясковец, доста често затруднява оценяващата комисия, тъй като по статут конкурсът предвижда награди само за шест най-добри проби – първо, второ и трето място в двете категории – червено и бяло вино.
1-3Тази година в надпреварата за най-качествена домашна напитка от грозде се състезаваха общо 28 проби. 19 от представените вина бяха червени, а 9 – бели, като едно от тях беше розе. В конкурса участваха и 5 жени.
Компетентното жури от дегустатори, което оценяваше вината, имаше за председател инж. Димитър Димов и членове: Свилен Георгиев и Иван Кожухаров. Преди да започнат оценяването на предоставените вина, енолози, гости, организатори и медии чуха тематични песни за празника, изпълнени от Вокална група „Бели ружи” с ръководител и солист Добринка Стателова. С много артистизъм и познаване на традициите сценка на ритуално зарязване на лясовски лози представиха деца, възпитаници на Николай Марков, ръководител на Клуб „Млад етнограф”. Присъстващите гости в единствения по рода си Музей на градинарството освен да се насладят на винения празник можеха да разгледат и да си купят един от сборниците със стихове на Антон Цаневски In vino veritas, представящ поетичните му хрумвания за Празника на виното. Ръка за ръка с темата за виното вървеше и тази за любовта, показана в творчеството на ученици от Лясковец, които нарисуваха картички валентинки. Конкурсът за картички бе иницииран от читалищното настоятелство, а изложбата бе представена в музея минути преди да започне дегустирането на вината.
След двучасово опитване и оценяване качествата на винените напитки председателят на комисията инж. Димов представи и резултатите. Титлата „Най-добър майстор винар” в категорията за червени вина спечели Димо Банов с проба №7. На второ място е червеното вино на Пепа Банова – проба №13, а на трето място в съревнованието се класира Радка Банова с проба №14. Първото място за най-добро бяло домашно вино бе присъдено на Петър Тахрилов – проба № 26. На второ място е бялото вино на Пламен Георгиев – проба № 4, а трета позиция в класирането на бели вина журито отсъди за виното на драгижевчанина Трифон Трифонов – проба №6. От четири години насам в Общинския конкурс като съорганизатори се включват и представителите на Лясковския клуб на виното, които също дават по една награда за червено и за бяло вино. Тази година специалната награда отиде при Николай Гладичев за неговото червено вино и при Димитър Байчев, заслужил наградата за бялото си вино.
Тържественото откриване на празника Трифон Зарезан в Лясковец се състоя на централния площад на откритата сцена. Честването започна с водосвет за здраве и берекет, който отслужиха лясковските свещеници отец Никола и отец Богдан.
Празника уважиха гости от Италия и Румъния, като румънските приятели от побратимения на Лясковец Виделе бяха заедно с кмета си Николае Бъданою и заместника му Силвика Шербан. На гости бяха и председателят на Общински съвет Велико Търново Венцислав Спиридонов, кметовете на съседните общини Велико Търново, Горна Оряховица и Елена инж. Даниел Панов, инж. Добромир Добрев и инж. Дилян Млъзев, заместник-кметове, секретари на общини, директори на институции и фирми, почетни и заслужили граждани на община Лясковец.
Кметът д-р Ивелина Гецова поздрави гостите, всички граждани и лозарите и винарите по повод Трифон Зарезан. Поздравление поднесе и румънският кмет Николае Бъданою. Пред обществеността бяха обявени и победителите от Общинския конкурс за най-добро лясковско вино, а кметът д-р Гецова им раздаде грамоти и парични награди. Наградите на Клуба на виното – Лясковец връчи председателят Пламен Георгиев.
След официалната церемония за празничното добро настроение на лясковчани приятелски поздрав отправиха танцьорите от Фолклорна компания „Сидер войвода” при читалище „Братя Грънчарови – 2002”, с художествен ръководител Иван Иванов. Докато се виеха хора на площада, 200-литрова бъчва с червено вино и друга, 100-литрова, с пелин, подарък от „Тотал-вини”, се лееха за жителите на Лясковец, дошли да празнуват въпреки студа. С кръшни български ритми танцьори от гостуващата фолклорна компания и музиканти поведоха пъстро шествие от централния площад право към лозята. Гости, домакини, мало и голямо, под звуците на кавал, гъдулка и тъпан, се отправиха към лозето за ритуалното зарязване на лозите. Там ги чакаше царят на лозята Димитър Ангелов, който приветства всички с думите: „Добре сте ми дошли на лозето!”. Момичета и момчета, облечени в традиционни , посрещнаха с бъклица и пита зарязващите, а царят изрече съкровените слова, с които измоли от Свети Трифон здраве и благодат за хората и за лозята и пълни бъчви с вино за всички трудови хора. Отец Богдан също благослови и освети лозовите насаждения, а след божия служител и царя първата пръчка отряза кметът домакин на празника в Лясковец д-р Ивелина Гецова, а след нея – и председателят на Общинския съвет Даниела Арабаджиева и всички гости. По венец си свиха любители лозари, винари и граждани, повтаряйки след царя молитвените слова: „Да бъде!”.
Милка ЙОТОВА

Публикуван в бр. 7 от 2016 г.

Оставете първия коментар към "С по бъчва вино и пелин поляха празника Зарезан в Лясковец"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*