Целебната вода е част от магията на Вършец

Местността "Водопада"

Значим е приносът над-р Дамян Иванов – първия балнеолог у нас с европейско образование

Продължава от:http://forum-sever.com

Първата беседка на Иванчова поляна

Първата беседка на Иванчова поляна

Иванчова поляна е друго популярно място във Вършец. Алеите на градския парк водят до поляната, разположена на най-високото му място. С развитието на града като популярен балнеолечебен център поляната става част от Пътеката на здравето – място за гимнастика и отмора. Местните хора вярват, че измиването със сутрешна роса на Иванчова поляна преди изгрев слънце е лечебно. Днес поляната е чудесно място за пикник и досег с красивата природа.
На 5 км южно от града, над квартал „Заножене“, се намира друго приятно място за разходка – местността Водопада – двустепенна водна каскада по течението на р. Орловщица.Водопадът представлява двустепенна водна каскада по течението нар.Орлощица, чудесен кът за отдих. Местността е покрита с красиви широколистни гори. Районът е подходящ за пикник и излет. Дотам може да се стигне с градски транспорт, велосипед или пеша. Преходът е лек и подходящ за всички възрасти.Колкото и думи да напиша за това място, няма да бъдат достатъчни и няма да мога да изразя и 1/4 от чувствата, които изпитвам всеки път, когато се озова на хладните големи камъни, по които минава водата, за да разкрие едно от чудесата на Майката Природа -водопада.
В центъра на Вършец се намира красива пешеходна зона, известна като Булевардът счинарите. От двете страни на дългия два километра булевард се извисяват дървета на възраст повече от 100 години. Това е и традиционно място за разходка на гостите и жителите на града, а покрай алеята са разположени едни от най-красивите вили в града, изградени в началото на ХХ век.

Празник на минералната вода

Празник на минералната вода

Православният храм „Св. Георги Победоносец” е друга интересна забележителност. Строителството му започва през 1902 г. Светият олтар с прилежащите му икони е завършен през 1906 г., когато целият храм е осветен от Видинския митрополит Кирил. В него могат да се видят икони от ХVІІ и ХVІІІ в. Сред най-големите ценности на храма са четирите полилея, произведени в Йерусалим и Цариград и дарени от местни хора за освещаването на храма.Във Вършец има и Общински музей, открит през 1999 г. Експозицията му има четири раздела: „Античен”, „Археологически находки и монетна колекция“, „Балнеология“ и „Етнография“, като специално място заема бронзовата скулптура от II в. пр.н.е. на тракийското момче-бог Телесфор, което днес е символ на Вършец.
В близост до града, на около 13 км, се намира Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий”. Основан е през първата половина на ХІІІ век и тогава е бил наричан Врещицки манастир заради разположението си в долината на река Врещица. През дългите години на съществуването си манастирът е бил разрушаван, ограбван и възстановяван няколко пъти. В средата на ХІХ в. светата обител е възстановена с даренията на местните хора. Архимандрит Антим Дамянов от град Берковица се заема с възстановяването и през 1869 г. сам построява магерницата, а по-късно и параклиса „Свети Никола”. В периода 1887 – 1890 г. е построен и храмът

Иванчова поляна

Иванчова поляна

„Св. св. Кирил и Методий”. Постепенно се оформя цял манастирски комплекс с храмове и стопански сгради. Новият храм е официално осветен през 1891 г. от Видинския митрополит. Клисурският манастир е едно от средищата за развиване на българската просвета и книжнина и за утвърждаване на християнската религия. След Освобождението (1878 г.), в периода 1936 – 1937 г., главната църква е реставрирана, а самоковски майстори изработват иконостаса. В двора на манастирския комплекс има аязмо, водата от което се смята за лековита. Манастирът „Св. св. Кирил и Методий” е действащ женски манастир. Тук се предлага настаняване, а в главния му храм може да се купят информационни материали за историята му.
От Вършец има екопътека до старопланинския връх Тодорини кукли (1785 м), наречен така заради групата от хълмове, които наподобяват женска фигура. Екопътеката започва над квартал „Заножене“, но е препоръчителна за добре подготвени туристи. Туристическият информационен център в града предлага водач до върха. Местността Зелени дел е на 10 км от Вършец и е най-удобният изходен пункт за изкачването на върха. В центъра може да намерите информация за туристическите обекти и места за настаняване в града, както и да си купите информационни материали и сувенири.

Клисурски манастир

Клисурски манастир

Всяка година в началото на август във Вършец се провежда Традиционен празник на курорта, минералната вода и Балкана. Цялата обстановка- чистият въздух, красотата на необятния Балкан, минералните води, както и дружелюбното посрещане ще накарат и най-претенциозния турист да се почувства като у дома си. Обаянието на християнската вяра и изключителните традиции и обичаи носят българското, народното, а богатата културна палитра оставя белег в душата и сърцето.
Йордан МИНЧЕВ

Оставете първия коментар към "Целебната вода е част от магията на Вършец"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*