Най-многолюдната старинна хайдушка сватба за Гинес ще вдигнат край Лясковец

Събитието е в рамките на Националния фолклорен събор „Болярска среща“, организиран от Сдружение „Лудогорие”

7За рекордите на Гинес ще кандидатства и тази година Сдружение „Лудогорие“, с организирането на най-многолюдната старинна хайдушка сватба, съобщи председателят на неправителствената организация Валентин Димов.
Това ще стане в рамките на Националния фолклорен събор „Болярска среща“, който ще се проведе на 21, 22 и 23 юли 2017 г. над манастира „Св. Св. Петър и Павел“, известен с името Петропавловски или Лясковски манастир. Досега съборът се провеждаше в местността Пчелина край Разград и се наричаше „Лудогорие“, но тази година той се преименува, тъй като ще се проведе с подкрепата на Общините: Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица, и активното участие на читалищата. За първи път съборът ще бъде и с международно участие, обяви Димов, тъй като в тези дни се провежда и международният фолклорен фестивал във Велико Търново, чиито гости са поканени и на събора и сватбата.
8За да бъде вписана в книгата на рекордите „Гинес“, сватбата ще събере на една трапеза 4000 – 4500 гости, сред които ще има и чужденци. На поляните над манастира ще бъдат опънати месали, на които ще бъдат подредени поръчаните 4000 глинени купи, 4000 глинени чаши, 4000 дървени лъжици, погачи, сирена и вино, ще има и печено теле и агнешки чевермета. Гостите на сватбата ще бъдат нагостени и с боб по хайдушки, приготвен от шеф Виктор Ангелов, в най-голямата Лудогорска тава на Балканския полуостров. Вход за събитието няма, но гостите на сватбата ще получат по една гривна с обозначено място на трапезата, на символичната цена от 1 лев, благодарение на което Сдружение „Лудогорие“ ще направи дарение на манастира от 5000 лева, обяви Димов. Дори и да не се съберат толкова пари от гривни, тази сума е обещана и ще бъде дарена, заяви той.
9Младоженците, които ще се врекат във вярност, са Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от София. Двамата живеят заедно от години, но са решили да си кажат „Да“ на автентичната хайдушка сватба. Георги е пpeдceдaтeл нa Нaциoнaлнoтo cдpyжeниe зa кyлтypa, тpaдиции и изкycтвo „Свeти Гeopги Пoбeдoнoceц“ в Лyкoвит и бе изявил желание за такава сватба още на третото издание на събор „Лудогорие“, обясни Димов.
Във възстановката на сватбата ще бъде пресъздадена традицията хайдушка кражба момата, като за целта Община Велико Търново е предоставила Кoнcтaнцaлиeвaтa и Илapиoдpaгocтинoвaтa къщa в Аpбaнacи. Участниците ще се придвижат с шест писани каруци от Арбанаси до Петропавловския манастир, където ще се състои венчавката. Ритуалът ще бъде заснет и пуснат на видеостена преди да започне гощавката на гостите.
Над 150 изпълнители ще участват в ритуалите. Своето участие вече са потвърдили от сдружението за възстановки „Св. Георги Победоносец“ от Луковит, групата за автентичен фолклор „Китчице мома хубава“ от плевенското село Ракита, танцов клуб „Чародейка“ – Плевен. Ще бъде направена и още една възстановка – на залавянето на Вълкашин.
В рамките на Национален фолклорен събор „Болярска среща“ ще се проведе и фотоконкурс на тема „Най-гиздавата мома на мегдана“, в който могат да участват всички моми, облечени в народни носии. С фотоконкурса „Най-гиздавата мома на мегдана“ организаторите си поставят за цел съхраняване и популяризиране на традициите и културните ценности. Фотоконкурсът изисква момата да бъде заснета с менци и кобилица на рамо. Той е с награден фонд. Класирането на снимките ще се осъществи с гласуване във facebook страницата на конкурса.
10Валентин Димов се похвали, че е поканил на събора и виртуозите в българската музика от „Петър Ралчев квинтет“ в състав: Петър Ралчев, Недялко Недялков, Пейо Пеев, Ангел Димитров и Салиф Али. Със свои изпълнения ще се представят и оркестър „Орфей“, Ваня Вълкова, квартет „Славей“, Татяна Стоянова и Петър Кирилов. В събора ще се включат и кукерските групи от село Войнягово, община Карлово и от село Джинот, община Ямбол.
Очаква се в събора да се включат и над 200 занаятчии от всички краища на страната, както и над 200 самодейни колектива, които ще се изявяват на сцените на събора.
Тази година Сдружение „Лудогорие“ ще организира и помашка сватба във Велинград, северняшка сватба във Враца, автентична българска сватба в Украйна и Гергьовден в Кипър. А догодина ще бъде пресъздадена каракачанска сватба, обясни Димов.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Най-многолюдната старинна хайдушка сватба за Гинес ще вдигнат край Лясковец"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*