Вече се приемат заявките за участие в „Благолаж – 2017“

2Националната среща-наддумване „Благолаж – 2017“ се провежда по време на Международния фестивал на хумора в град Габрово през втората половина на май всяка нечетна година. Тя разкрива богатството на българския комичен словесен фолклор, представен от сладкодумци от всички краища на страната и на българи в друга културна среда. Поощрява живото човешко общуване чрез разказваческото изкуство на остроумци и сладкодумци от различни поколения. Дава възможност да се изявят комуникативните и разказваческите умения пред публика, към която е насочен смехотерапевтичният ефект на разказания хумор. Събира, запазва, изследва и популяризира многообразието и жизнеността на кратките комични жанрове в българския прозаичен фолклор. Организатор е Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово с партньор Етнографски музей на открито „Етър” – Габрово. Темата е „Апетитът идва с яденето“. Откриването ще бъде на 21 май 2017 г. (неделя) от 9.00 часа в Дома на хумора и сатирата. До 20 април 2017 г. всеки сладкодумец изпраща в Дома на хумора и сатирата заявка с част от своя репертоар, с който смята да се представи по темата на наддумването, както и попълнен тук приложения формуляр. Заявката и репертоарът, четливо написани или записани на електронен носител (DVD) – се приемат по пощата или по електронната поща (e-mail: humorhouse.gabrovo@gmail.com). Разказвачите от чужбина участват само с материали, изпратени по електронната поща (humorhouse.gabrovo@gmail.com).
4Не се разглеждат авторски публикации, лично творчество или драматизации, както и материали, неотговарящи на темата. Поощрява се семейното/фамилното участие (две или три поколения разказвачи). Селекционна комисия, съставена от организаторите, прави подбор и уведомява писмено до 30 април всички бъдещи участници в ср ещата. Техните разходи по пребиваването в Габрово се поемат от Дома на хумора и сатирата (пътни срещу представен билет, нощувка в хотел).
Наддумването протича в два кръга.
В първия кръг всеки участник представя по избор:
А) приказки, вицове и весели случки (храна, хигиена на храненето, лакомия, преяждане/препиване, габровецът знае от нищо нещо да приготви, габровски рецепти, яйцето с кранче, рибята кост, рецепти за бедни…; гостоприемство; „апетитът идва с яденето” като метафора);
Б) приказки (за Хитър Петър – Настрадин Ходжа и техните побратими);
В) весели случки с известни личности (наши съвременници или исторически лица; политически вицове и анекдоти, пословици и поговорки; благословии);
Г) нови габровски вицове.
Във втория кръг се наддумват най-добре представилите се трима от първия кръг – до излъчване на „Благолаж-2017”.
5Участниците могат да разказват на местния си диалект.
Жури, определено със заповед на директора на Дома на хумора и сатирата, присъжда наградите: Благолаж – 2017 – статуетка, хумористичен сувенир и индулгенция. Награда на публиката – хумористичен сувенир и индулгенция. Награда за ярко представяне на българин от чужбина – хумористичен сувенир и индулгенция. Народен шегобиец – за най-комично разказване на преживелици, осмиващи вредните хранителни навици и злоупотреби – предметна награда и индулгенция. Сладкодумен прощъпулник – за дете-разказвач на анекдоти, осмиващи вредните хранителни навици и злоупотреби – предметна награда и индулгенция. Тези награди се осигуряват от Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово.
Специалната награда на ЕМО „Етър” – Габрово е за семейно участие (дете с родител или с баба/дядо…) – етърски сувенир и диплом.
В наддумването каним да участват носители на Голямата награда „Благолаж” от предишните срещи, но с нов репертоар. Тяхното участие е почетно.
Музеят „Дом на хумора и сатирата” издава най-доброто от срещата-наддумване в книга 10 от поредицата „Благолаж”. Всеки участник в срещата получава безплатен екземпляр от изданието.
МДХС

Оставете първия коментар към "Вече се приемат заявките за участие в „Благолаж – 2017“"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*