Бодри пенсионери от Ценово чертаят планове за клуба си

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Клубната база на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово се е превърнала във втори дом за повече от 60 жени. Те се събират всяка сряда точно в 10 часа на по чашка кафе или чай, домашно приготвени курабии и сладка раздумка. Никоя от жените с побелели коси не чака допълнителна покана или напомняне. Срещите в клуба за повечето от тях са се превърнали в приятно задължение. Освен обичайните делнични проблеми жените почти винаги обсъждат и политическото положение в нашата страна и по света, като нерядко отправят конкретни предложения към управляващите. Жените се интересуват и от нови технологии, дискутират актуални въпроси за развитие на земеделието и животновъдството. Божанка Русева и Димка Панева се изявиха като фотографи и спечелиха челни места в Националния конкурс „Моята градинка“. Други две жени – Пепа Ангелова и Пенка Петрова, получиха награди от Конкурса на БЧК за есе „Солидарността между поколенията“.
Членовете на „Млади сърца“ почти винаги са в основата на отбелязването на националните празници и годишнините на известни личности, подготвят програми и концерти. С особен ентусиазъм жените работят с възпитаниците на местното училище. По време на срещите им предават опита си в овладяването на стари и позабравени вече занаяти, изучават народни песни и танци, възраждат характерни за региона обичаи и ритуали, подготвят традиционни местни ястия. Само за изложението, посветено на празника на Ценово, бяха демонстрирани 37 специалитета, приготвени по автентични рецепти. В „Млади сърца“ отделят специално внимание за съхраняването на празничната обредност. С общи усилия бяха възстановени предсватбеният ритуал „Нашиванки”, обичаите „Жътва” и „Тлъка”. Или казано накратко, народностния дух и традиции в Ценово се предават от поколение на поколение и ще продължават да живеят още дълго. Трудно е да се изброи дългият списък с награди и отличия от участия в национални събори на Фолклорната група „Млади сърца“. Отчетът на председателката на клуба Румяна Иванова беше придружен от презентация, която илюстрира по-важните събития през изминалата година.
Радващ е фактът, че активната дейност на Женския пенсионерски клуб „Млади сърца“ винаги намира пълна подкрепа от ръководството на общината в Ценово. По време на отчетното събрание кметът д-р Петър Петров не скри, че в началото на пролетта започва основен ремонт на клубната база на Пенсионерския клуб. Той връчи и награда от 1000 лева, която да стимулира допълнително дейността на хората с младежки дух от „Млади сърца“. Председателят на Общинския съвет Галина Георгиева гостува на пенсионерките и даде изключително висока оценка за стореното през 2016 година.
Марий ПEЙЧЕВ

Оставете първия коментар към "Бодри пенсионери от Ценово чертаят планове за клуба си"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*