Цели 133 години НЧ „Христо Козлев“ просвещава хората в Долна Оряховица

НЧ „Христо Козлев“

През 1964 г. хорът е първият в страната, който изпява песента „Мила Родино“

2Народното читалище „Христо Козлев“ в Долна Оряховица е основано през далечната 1883 г. от трима родолюбиви просвещенци – Христо Козлев (чието име то носи днес), Христо Попдимитров и Хаджи Георги Чоков. Първоначално след основаването му, читалището се е помещавало в сградата на старото училище. През 1911 – 1912 г. е построена първата самостоятелна сграда, в която просветната институция се е помещавала чак до 1964 г., когато е построена и открита сегашната сграда.
Първият читалищен хор тук е основан от Коста Шанов, а по-късно негов наследник и ръководител става Петко Гецов. През 1964 г. хорът е първият в страната, който изпява песента „Мила Родино“, която малко по-късно става национален химн на България. В читалището днес развиват дейност над 150 самодейци, обединени в различни творчески колективи.
3Театралният състав в читалището е създаден също още през 1883 г. Днес, вече цели 130 години по-късно, той е носител на много престижни отличия от театрални форуми в страната. Сред тях особено ценни са отличията от Националните фестивали на любителските театри в Каварна и Тополовград. През 2003 г. към читалището е изграден и детски театрален състав. Освен това в Народно читалище „Христо Козлев 1883“ има и модерен балет и рок балет, Група за изворен фолклор, основана през 2002 г, Група за възстановяване на народни обичаи, основана през 2003 г. както и детска вокална група.
4Библиотеката на Народно читалище „Христо Козлев 1883“ е втората по големина сред читалищните библиотеки в община Горна Оряховица. Нейното начало също е от далечната 1883 г., наред с основаването на читалището. Днес библиотеката разполага с над 20 000 тома художествена, научна, документална, справочна и специализирана отраслова литература и има над 300 редовни читатели. На година в нея има около и над 10 000 посещения. Общата разгърната площ на библиотеката е 117 кв.м. Въпреки разпространението на интернет, прави впечатление, че една немалка част от читателите на библиотеката са именно подрастващите и младежите. В Долна 5Оряховица има училище с около 200 деца от I до VIII клас. Това допълнително спомага за развитието на местната библиотека, която се състои от три помещения – читалня, зала за свободен достъп и детски отдел. В детския отдел се съхраняват стотици томове българска и чуждестранна литература, както и енциклопедични и периодични издания. В залата за свободен достъп, която е едновременно и зала за възрастни, на читателите се предлага жанрово разнообразна художествена, краеведска и периодична литература. Тук се намират и всички класически романи.
В библиотеката има изграден и специален кът, където по подходящ начин, чрез рисунки, плакати и табла, редовно се отбелязват християнските празници и годишнини, по предварително изготвения от читалищните дейци културен календар. Организират се и седмици, посветени на бележити наши автори.
Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Цели 133 години НЧ „Христо Козлев“ просвещава хората в Долна Оряховица"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*