Жителите на силистренското село Попина хранят самотен пеликан

Сн.: БНР

Жителите на силистренското село Попина хранят самотен пеликан в Дунав край селото, съобщи Светлана Удрева – кмет на Попина
Пеликанът се е „заселил” в незамръзнал участък на реката. По данни на очевидци е долетял още един пеликан, но по-късно е напуснал мястото.
Според специалистите това не е необичайно поведение – пеликаните ловуват по Дунав, тъй като езерото на резервата „Сребърна” е замръзнало. От Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Силистра е направена проверка и е установено, че птицата е възрастна и няма признаци на заболяване.
По данни от агенцията спокойна е обстановката и в резервата „Сребърна”. Ежедневно се е извършва засилено наблюдение на водоплаващите птици в резервата, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе. Не са установени мъртви екземпляри или птици с нехарактерно поведение. Въведените ограничения със заповед на министъра на земеделието и храните за достъп на външни лица и извършването на любителски риболов се запазват. Мярката е превантивна и се налага във връзка с установени огнища на болестта птичи грип при домашни и диви птици в България. Дошли са и първите „пеликани – разузнавачи“ в „Сребърна“. Те си почиват на наколните платформи и на ледената повърхност. Езерото все още е покрито с 30-40 сантиметра лед, река Дунав в района на резервата също е замръзнала. Пеликаните са разпръснати в незамръзналите участъци на р. Дунав в търсене на храна.
Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "Жителите на силистренското село Попина хранят самотен пеликан"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*