Цвети Терзиева показа мартеници, сътворени със занаятчийски техники

Първите мартеници в Разград се появиха във фоайето на офиса на НАП. Там майсторката по художествени занаяти Цвети Терзиева представи оригинални ръчно изработени мартеници от вълна.
Със стари позабравени техники в нов по-модерен стил са изработени мартениците на Цвети. Тъкане на колани на кори е първата техника, която тя е използвала, но вместо колани, е изваяла красиви гривни и колиета. С техниката плетене на пръсти пък е сътворила забавни колиета. Друг традиционен български занаят, който е използвала, е тъкане на стан – с него обаче вместо черги, Цвети е изработила кукли в разнообразни облекла и размери, някои от които свирят на музикални инструменти. За пръв път има и кукли от царевица, момичето-кокичета и миниатюрни пана.
Сред креативните творения могат да се видят Пижо и Пенда в различни сюжети от българския бит, влюбени котки, петлета и разнообразни символи на идващата пролет. Цвети Терзиева сподели, че изработването на мартениците й е отнело доста време, но изрази надежда, че ще впечатли своите почитатели.
В Разград ще бъдат организирани два базара за мартеници: пред поликлиниката и в пешеходната зона в центъра в близост до ОбКЦ. Там свой щанд ще има и Цвети Терзиева.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Цвети Терзиева показа мартеници, сътворени със занаятчийски техники"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*