Пеликани разузнавачи дойдоха в „Сребърна“

Сн.: INews

Те са разпръснати в незамръзналите участъци на р. Дунав в търсене на храна

Обстановката в резервата „Сребърна“ е спокойна, дойдоха първитепеликани разузнавачи, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе.
Ежедневно на територията на „Сребърна“ се извършва засилено наблюдение на водоплаващите птици. Не са установени мъртви екземпляри или птици с нехарактерно поведение.Въведените ограничения със заповед на министъра на земеделието и храните за достъп на външни лица и извършването на любителски риболов се запазват. Мярката е превантивна и се налага във връзка с установени огнища на болестта птичи грип при домашни и диви птици в България.
Първите пеликаниразузнавачи са наблюдавани през последните дни в „Сребърна“. Те си почиват на наколните платформи и на ледената повърхност. Езерото все още е покрито с 30-40 сантиметра лед, река Дунав в района на резервата също е замръзнала. Пеликаните са разпръснати в незамръзналите участъци на р. Дунав в търсене на храна.
Все още е рано да се говори за начало на гнездовия период. Поради метеорогичните условия тази година той ще започне вероятно в края на февруари – началото на март, смятат специалистите. Това е нормалният цикъл на възпроизводство на птиците за разлика от предходни години, когато меките зими са благоприятствали ранното гнездене.
Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "Пеликани разузнавачи дойдоха в „Сребърна“"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*