В изложба показват реликви от Освобождението на Търговище

Знаме Земска войска

Ценен експонат е знамето на Българската земска войска в Ескиджумая

1-2Реликви, свързани в Освобождението на Търговище показва новооткритата изложба на Регионалния исторически музей. В нея могат да се видят автентични ценности, оръжия, документи и лични вещи на опълченците. Сред експонатите е и знамето на първата българска войскова част в града след освобождението му. Акцентът обаче е една детска рисунка, запазила ценен спомен от дните, когато е сложен край на османското владичество в региона.
През 1878 г. малкият Иванчо Бахнев седял край прозореца на къщата си в село Вардун. Той наблюдавал руските войници, които минавали през селото. Впечатлил се от марша им и искал да запази спомена. Взел мастилницата и върху празната страница от книжката „Чистописание за българските юноши” изобразил строя, като се опитвал да се доближи максимално до онова, което вижда и чува. Нарисувал 32 войници, които маршируват с пушки на рамо. Сред тях има и двама с музикални инструменти. Помежду им оставил да „звучат” командите на офицера: „Кръгом! Марш! Леви, леви!” Близо 85 години след това, наследниците на Иванчо даряват книжката на музея. Днес тя е част от изложбата „Реликви от Освобождението”, която е подредена в Свещаровата къща. Ценен експонат в изложбата е знамето на Българската земска войска. То е единствено по рода си в България и се пази в завидно добро състояние. Флагът е на първата войскова част в града, сформирана предимно от опълченци и доброволци след Освобождението. Носено е от Пеньо Стоянов, който е водил групата, извикала руските войници от Омуртаг. Преди да постъпи в музея през 50-те години на миналия век, знамето е съхранявано в казармите в града.
1-3„Знамето е автентично, то носи спецификата на изписване на буквите точно от времето след Освобождението, а и самото изписване името на града Ески Джума е точно характерно за този период от време”– разказва директорът на музея Магдалена Жечева. Останалите експонати в изложбата също са интересни. Те са оригинали, които носят историята и духа, маркирали тежките за Търговище януарски дни на 1878 г.
Йордан МИНЧЕВ

Оставете първия коментар към "В изложба показват реликви от Освобождението на Търговище"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*