Бил ли е шпионин Леонид Хрушчов?

Никита Хрушчов

Никита Хрушчов

След смъртта на Вожда Сталин, към „трона“ му протягат грабливите си пръсти неговите най-близки съратници и другари. Онези, които до вчера са се клели във вярност на „скъпия” Йосиф Висарионович едва чакат да мине погребението му и бързат да се върнат в Кремъл, за да се вкопчат гуша за гуша. Най-близко до победата и фаворити в битката за властта са вътрешният министър Лаврентий Берия, секретарят на ЦК на КПСС Георгий Маленков, доайенът Лазар Каганович, зам.-председателя на Съвета на министрите на СССР, маршал Николай Булганин. Около тях се суети и дребничкият и шишкав украинец Никита Хрушчов. Него обаче никой не го слага в сметките. Четиримата основни претенденти влизат в съюзи, които след това се разпадат, шушукат по ъглите и коридорите на Кремъл, редят съзаклятия, дебнат се едни други. Залогът е голям, бъдещото управление на СССР.
В новото правителство, съставено скоро след смъртта на Сталин, за министър-председател е избран Георгий Маленков, а останалите членове са Берия, Молотов, Каганович и Булганин. В класация на престижното американско издание „Ню Йорк Таймс“ от този период, Маленков и Берия са поставени на първо и второ място по влиятелност сред членовете на ЦК на КПСС. Последен е Хрушчов. Случилото се в следващите седмици и месеци обаче показва, че в политиката никога нищо не може да бъде сигурно. Маленков, който съвместява постовете премиер на страната и секретар на ЦК на КПСС е помолен от другарите да се откаже от втория пост, за да не концентрира в ръцете си прекалено много власт. На неговото място е избран Никита Хрушчов, който според останалите четирима на върха, не представлява опасност за тях. Никитушка обаче май не мисли така. Веднъж намърдал се начело на партията, той започва да реди своя пасианс. Първо се съюзява с Маленков срещу Берия. А след убийството на Берия украинецът повежда борба за надмощие с Маленков. Докато никой не го е приемал насериозно, Никита е успял да се порови тук-там и е открил компрометираща информация за Маленков, който активно помагал на Сталин за извършване на масовите зверства през годините. Тази важна информация Никита услужливо предоставя на прокурорите. Срещу Маленков е започнато разследване. Освен това в поведената борба на своя страна Хрушчов привлича доайенът Вячеслав Молотов, срещу когото никой в партията не би посмял да се опълчи. И когато самият Молотов предлага Никита Хрушчов да замести компрометирания Маленков на поста министър-председател, възражения няма. След като завзема властта, постепенно Хрушчов успява да се укрепи и да отстрани враговете и неудобните му другари и управлява в продължение на 11 години, преди на свой ред да бъде елегантно изхвърлен от наследника си Брежнев.
В личния си живот Никита Хрушчов има два брака и пет деца – двама сина и три дъщери. Първата му съпруга е Ефросина Писарева, с която се запознава като младеж. От нея има две деца – син Леонид и дъщеря Юлия. През 1920 г. Фрося умира от тиф. Но Никита не тъгува дълго. Скоро той среща своята нова любов Нина Кухарчук, с която през 1924 г. се женят. Бракът им обаче, неизвестно защо, е регистриран официално чак през 1965 г. Двамата имат три дъщери и един син. Първата дъщеря умира още като бебе. Следват втората дъщеря Рада, синът Сергей и най-малката дъщеря Елена.
Най-интересна е съдбата на първородния син на Никита Хрушчов – Леонид. Той е роден на 10 ноември 1917 г. Подобно на Сталиновия син Васка, Хрушчов младши също е разглезен и разхайтен младеж. Дори родната му сестра Юлия твърди, че той е най-несериозният и безотговорен човек, когото познава. Като ученик в горния курс Льоня два пъти е наказван. Първият път за недисциплинираност и пиянство, а вторият за неплатен комсомолски членски внос. Завършва школа за пилоти и Военната авиационна школа. В началото на съветско-финландската война, Леонид моли да бъде изпратен на фронта и искането му е удовлетворено. Извършва над 30 полета като пилот на бомбардировач. Участва и във Втората световна война, където за проявена храброст е награден с орден „Червено знаме“. На 27 юли 1941 г. самолетът на Леонид Хрушчов е улучен и той е принуден да извърши аварийно кацане, при което наранява тежко краката си. Прекарва няколко месеца в болница в Куйбишев, където се лекува.
През есента на 1942 г. обаче елитният пилот е изправен пред военен трибунал. Причината е извършено убийство в пияно състояние. Кой е жертвата и днес все още не е съвсем ясно. Според сестрата Рада, брат и при самоотбрана застрелял пиян моряк, който го бил нападнал. „Ако Льоня не беше стрелял по него, той самият щеше да падне жертва”, твърди Рада Хрушчова. Какво пък, напълно нормално е една сестра да брани родния си брат. Според друга версия обаче, Леонид и някакъв майор, също като него пиян до козирката, се хващат на бас. Майорът трябва да постави на главата си стъклена бутилка от водка, която Леонид заявява, че ще улучи от 10 крачки. Вместо шишето обаче, той улучва майора право в „десятката” и го убива на място. Според трета версия пък, жертвата е сервитьорка в кръчмата, където Льоня и компанията му разпивали. Коя от тези три версии е вярна, днес е трудно да се каже. Факт е обаче, че Леонид действително извършва убийство, за което е осъден на 8 години затвор. Той обаче предпочита да замени наказанието си с отиване на фронта, където в битка да изкупи вината си. Искането му отново е удовлетворено. На фронта за три месеца ст. лейт. Хрушчов извършва 28 учебни и 6 бойни полета.
На 11 март 1943 г. Леонид излита за поредния си боен полет и повече не се връща. По-късно самолетът му е открит разбит, от пилота обаче няма и следа. Леонид Хрушчов изчезва все едно се е разтворил във въздуха. И оттук вече повече от 70 години непрекъснато се появяват нови и различни версии за случилото се.
Основната версия, поддържана повече от половин век е, че Хрушчов младши не е катастрофирал със самолета, а е убит по нареждане на Сталин, тъй като се опитал да влезе в контакт с нацистите и да мине на тяхна страна. Според тази версия Хрушчов старши, когато разбира за престъплението на сина си, на колене моли Сталин да пощади сина му, но без резултат. Леонид е разстрелян от служителите на СМЕРШ. Това е и причината 10 години по-късно след смъртта на Сталин, Никита Хрушчов да подеме яростна битка срещу Култа към личността на диктатора. Тази версия има доста поддръжници и сред висшите управляващи кръгове в бившия Съветски съюз. Маршал Дмитрий Язов, бивш министър на отбраната на СССР твърди, че по време на световната война синът на Никита Хрушчов „активно сътрудничил с фашистите”. Когато бащата отива да моли Сталин да спаси живота на Леонид, той отговаря: „Ако го помилвам какво трябва да кажа на другите бащи, чийто синове загиват всеки ден на фронта.”
Друг висш военен, ген. Докучаев в статията на журналиста Николай Хотимски „Бащиното отмъщение” твърди, че Леонид Хрушчов е разстрелян заради това, че в пияно състояние е убил армейски майор. Това, за което стана дума малко по-горе. А на молбата на бащата Хрушчов, синът му да бъде пощаден, Сталин отговорил: „А помислихте ли за онзи баща, чийто син уби Вашият син. Какво ще каже той, а?”
В енциклопедията от 2004 г. “Епохата на Сталин: хора и събития”, Владимир Суходеев също пише, че Никита Хрушчов на колене моли Сталин да пощади живота на Леонид. Той обаче му казва да стане и да се овладее. В спора се включва и още от „тежката артилерия”. Внукът на Сталин, Евгений Яковлевич Джугашвили твърди, че заради убийството на майора Леонид Хрушчов е разжалван от офицер в редник и изпратен в наказателен батальон на фронта. Скоро след това попада в плен. Когато узнават, че сред пленниците има син на член на Политбюро, немците решават да го използват за агитация по фронта. И Леонид приема. По радиото, той агитира съветските войници и офицери да се предават и да минават в германски плен. Работата придобива сериозен политически характер. Сталин дава указание на началника на централния щаб на партизанското движение П.К. Пономаренко да измъкнат сина на Хрушчов от немците. Когато долагат на Сталин, че Леонид е на разположение в един от партизанските отряди и искат самолет за да го върнат в Москва, Сталин отговаря: „Не можем и не трябва да рискуваме. Съдете Леонид Хрушчов на място и изпълнете присъдата.” А присъдата за предателство към родината във военно време може да бъде само една – смърт. И тя незабавно е изпълнена още там.
Версията и на четиримата, защитаващи тезата за предателството на Леонид Хрушчов, обаче като че ли нещо май сериозно издиша. В документалния филм „Изчезналият син на Никита Хрушчов”, се показват оригинални документи от военното досие на Леонид. От тях се вижда, че месец след като самолетът му е намерен разбит, а самият той изчезва, Леонид е предложен за награждаване с орден „Велика Отечествена война” I степен. Като мотив в предложението черно на бяло е записани „за образцово изпълнение на поставените от командването на фронта бойни задачи в борбата с немските окупатори”. Би ли дал Сталин подобно високо отличие на един предател, когото сам е наредил да застрелят. Йосиф Висарионович наистина е бил доста голям лицемер и непоследователен в решенията си, но чак пък толкова?!
Историкът Хотимски пък излиза със съвсем различна версия. Той пише: „След настоятелните молби на Никита Хрушчов, Сталин дал съгласието си да замени пленения му син с немски военнопленници. Размяната минала успешно, но служителите на КГБ установили че докато бил в плен, във филтрационния немски лагер, Леонид се държал лошо. Затова след връщането си в СССР той е осъден на смърт от военен трибунал и е разстрелян.”
В друга версия пък Леонид е осъден на смърт, но не от военните, а от Политбюро, членовете на което до един гласували „за” разстрела. Това звучи доста несериозно. Леонид е син на един от членовете на Политбюро, но в същото време той е просто един старши лейтенант от ВВС на СССР. Да се събере цялото Политбюро за да съди един нисш офицер. На това може да повярва само някой цивилен, който не е запознат с военните устави и йерархия. Две години по-рано Сталин отказва да свика Политбюро за да обсъди спасяването на собствения си син от плен. Да даде съгласие сега да се събере най-висшия партиен и дъравен орган за да решава бъдещето на един предател, пък бил той и син на негов другар от ЦК. Абсурд !
Уилям Таубман от колежа “Амхърст”, пише биография на Никита Хрушчов, която печели наградата “Пулицър” през 2003 г. В нея той също категорично отхвърля предположението, че Леонид е дезертирал и че е екзекутиран по заповед на Сталин. “Убеден съм, че самолетът на Леонид е бил свален и той е застрелян във войната, и че нито е бил заловен, нито е бил сътрудник на германците”, пише Таубман.
През 2000 г., цели 57 години след мистериозното изчезване на Леонид Хрушчов, в езеро, в района, където през войната е открит неговия разбит самолет, са намерени човешки останки. Направена е ДНК експертиза, която установява, че те са на пилота Леонид Хрушчов. Останките са погребани с военни почести на гробището в град Брянск.
Подобно на своя баща Хрушчов младши също не е особено моногамен и има три граждански брака. Още като 18-годишен младеж той поддържа едновременно любовна връзка с две девойки – Есфира Ейтингер и Роза Трейвас. Първата му ражда син – Юрий, а малко по-късно Леонид, се жени за втората – Роза. Бракът с нея обаче е кратък и е разтрогнат по личното разпореждане на бащата Никита. Причината е, че Роза е еврейка, а в началото на 40-те години е поредният лов на вещици, устроен от Сталин, чието внимание този път е насочено именно към евреите. Дядо Никита обаче не забравя своя внук и чак до смъртта си се интересува от него. Когато Юрик е на 12 години дядото изпраща за него самолет, който го взема от Москва и го кара във вилата му край Киев. Там момчето се запознава със своя дядо, който го посреща изключително топло и сърдечно. Оттогава всяка лятна ваканция Юрий прекарва на гости на вилата. Дядото урежда внукът му да бъде приет в най-престижното Суворовското военно училище, а след завършването му кадетът поема по пътя на баща си и става летец. Докато Никита Хрушчов е жив обаче, на Юрий не му разрешават да лети. Той постоянно е вписван като резерва в нарядите. През целия си живот Юрий Хрушчов събира документи за случилото се с неговия баща и за тайнственото му изчезване. Според него версията, че баща му е убит за предателство е съчинена от генералите и офицерите от КГБ, които не могли да простят на Никита Хрушчов разобличаването на култа към Сталин.
След като се развежда с Роза Трейвас, Леонид Хрушчов сключва брак с Любов Сизих. През 1942 г. тя е арестувана по обвинение в шпионаж, осъдена и вкарана в сталинските затвори, откъдето излиза чак през 1954 г. Две години преди да бъде арестувана, Любов ражда на съпруга си дъщеря – Юлия. След разпадането на СССР Юлия завежда съдебни дела срещу държавната руска телевизия Първи канал, че е излъчила художествен филм, в който се твърди, че баща и е разстрелян през войната като предател. Руският съд обаче отказа да даде ход на делото с аргумента, че телевизиите имат право да излъчват художествени творби за исторически личности и да показват в тях личните тези на сценаристите и режисьорите. Юлия Хрушчова завежда дело и в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, но оттам също отказват да дадат ход за разглеждане на жалбата и.
Иван ГЕОРГИЕВ

Публикувано в бр. 2 и 3 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Бил ли е шпионин Леонид Хрушчов?"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*