Дъщерята на Брежнев умира в психиатрия

Леонид Илич Брежнев е един от най-дългогодишните ръководители на Съветския съюз. Той управлява страната цели 18 години, от октомври 1964 чак до смъртта си на 10 ноември 1984 г. Като политик „вторият Илич след Ленин”, ще се запомни основно с продължаването на политиката на студена война и с надпреварата във въоръжаването и съперничеството със САЩ. През по-голяма част от управлението си Брежнев успява да държи здраво кормилото на съветския кораб. Уви, това не може да се каже за личния му живот. Отдаден изцяло да ръководи съдбините на държавата, той пренебрегва своето семейство и почти не се интересува от живота и възпитанието на децата си. И това оказва съдбовна роля върху тях.
Дъщерята на Леонид Брежнев, Галина е родена на 18 април 1929 г. На външен вид прилича на баща си. Притежава и неговата доброта и мекота на характера, от което често умело се възползват много нейни “приятели” да ги урежда с жилища, коли и др. материални блага, недостъпни за обикновените хора в СССР. В същото време принцеса Галка е и доста своенравна. Тя не търпи чуждо мнение, обича да се налага и винаги да бъде нестандартна и извън шаблона. Нещо, което обаче, не е никак добре за дъщерята на един държавен глава, която трябва да бъде винаги за пример и подражание в комунистическа Русия. Уви, с поведението си Галина в никакъв случай не е образец за съветските жени. Тя не се вписва в шаблона на примерна и ученолюбива комсомолка, работничка труженичка и послушна домакиня. С начина си на живот много повече се доближава до разглезената дъщеря на някой западен монарх или американски милиардер.
Дъщерята на Брежнев завършва филология в Днепропетровск и философия в Кишинев, и е уреждана от баща си все на престижна работа: в Агенцията по печата “Новости”, в архивния отдел на МВнР, където дори е с ранг на заместник посланик и в Московския държавен университет. Слабото място на Галина обаче се оказват мъжете и алкохола. „През всичките тези години аз се занимавах само с любов”, признава тя без капчица съжаление и разкаяние в края на живота си.
4Първият съпруг на Галина е цирковият атлет Евгений Милаев. Двамата се запознават през 1951 г. в Кишинев, по време на гастрол на цирка, в който Милаев работи. Галина отива на едно от представленията и още от пръв поглед си пада по мускулестия атлет. Евгений е по-възрастен с цели 20 години от нея, при това е и вдовец с две деца. Възможно най-нежеланата партия. Леонид Брежнев, който по това време вече се е издигнал до поста първи секретар на ЦК на Молдовската КПСС едва не припада, когато разбира какъв кандидат за зет му е приготвила любимата дъщеря. Той удря по масата и заявява, че това няма да стане. „Ти няма да се омъжиш за човек, който е на моите години и спокойно може да ти бъде баща”, категорчен е Брежнев. Галина обаче е влюбена до уши и решава – ако трябва ще избяга от родителите си, но ще да бъде до своята любов. И го прави. Цяла година родителите не могат да я открият. Накрая тя се връща сама. При това вече не само със съпруг, но и с бебе, което е кръстила на своята майка Виктория. Поставен пред свършен факт Леонид Брежнев е принуден да преглътне обидата и да се престори, че приема радушно зет си. Дори нещо повече, след няколко години той го прави Герой на социалистическия труд. Зетят Милаев обаче продължава да бъде един разглезен донжуан. Докато съпругата му дундурка бебето вкъщи, той обикаля страната с цирка и вкарва в кревата си млади жени, които на години спокойно могат да му бъдат дъщери. Дали през всичкото това време Галка знае за креватните му подвизи, не е ясно. Чашата обаче прелива, когато един ден тя хваща Евгений в семейното ложе с друга циркова актриса. След като му вдига грандиозен скандал, тя събира набързо багажа, грабва детето и се връща обратно при мама и тате.
През следващите няколко години дъщерята на Брежнев има доста мимолетни връзки и често сменя креватните си партньори, докато накрая отново се влюбва сериозно. При това, по ирония на съдбата, отново в циркаджия, който обаче този път едва е минал пубертета. Илюзионистът Игор Кио е на 18 години, а Галина по това време кара вече е на 31. От връстник на баща си, тя попада на мъж, който спокойно би могъл да и бъде син. Любовта обаче е сляпа. Без да се замисли Галка оставя на баща си кратка бележка “Татко, аз пак се влюбих. Той е на 25 години”, събира малко багаж в един куфар и заминава с фокусника на море в Сочи. Там двамата набързо се и женят. Този път обаче, нервите на Брежнев не издържат. Той изпраща по следите на бегълците милицията и след седмица влюбените гълъбчета са върнати обратно. Паспортът на Кио е иззет от органите на реда, а когато отново му го връщат, страницата с печата за сключен граждански брак е откъсната. Тихичко и набързо Галина и Игор получават и официален развод. Връзката между двамата обаче продължава тайно още три години. Те престават да се срещат едва след като Леонид Брежнев става държавен глава. Тогава и самата Галина разбира, че с подобна връзка може да нанесе непоправими щети на политическата кариера на баща си. А вероятно се и страхува, че ако баща и този път научи за връзката им, може да изпрати любимият и я “на разходка” я в Сибир, я на брега на Северния ледовит океан.
Следващият любовник в дългия списък на “червената принцеса” изненадващо не е от цирковия манеж, а интелектуалец. С журналиста Олег Широков, Галина се запознава във Франция. Двамата са лудо влюбени. С часове те се разхождат по брега на Сена, по Шанз Елизе и пият кафе под Айфеловата кула. Когато обаче накрая Галина решава да го представи официално на баща си, Олег неочаквано си плюе на петите и офейква, без дори да и каже довиждане. Журналистът явно никак не е въодушевен от възможността да стане зет на генсека на СССР и животът му непрекъснато да бъде наблюдван под лупа и контролиран. Позорното му бягство обаче не предизвиква голяма драма у Галка. Сърцето и е достатъчно широко и в него има място за още много мъже и любовници.
Поредният, в чийто прегръдки се хвърля дъщерята на Брежнев, е танцьорът Марис Лиепа, който е по-млад от нея с 11 години, но е женен. Новият избраник явно е някакъв събирателен образ на първите двама мъже в живота на „червената принцеса”. Цели пет години Марис непрекъснато обещава на любимата, че ще се разведе с жена си и и се кълне в любов и вечна вярност. Накрая Галина разбира, че всички тези хубави приказки не са нищо повече от едни нагли лъжи и го разкарва от живота си.
През 1970 г. на вечерно парти в Москва Галина, която по това време вече кара 41-та си година се запознава с офицерът от милицията Юрий Чурбанов. Едва ли има смисъл да казваме, че той също е женен, с две деца и е почти 10 години по-млад от нея. За разлика от предишните мъже в живота на Брежнева обаче, Юрий веднага усеща, че е хванал златната рибка и че това е шанса на живота му. Той светкавично се развежда със съпругата си и сключва брак с Галина. Леонид Брежнев посреща поредния си зет положително. Харесва му, че той е спокоен и улегнал мъж, при това със сериозна професия. Милиционер, а не някакъв си там скитащ циркаджия. Брежнев дори лекичко, ей така, само за стимул, побутва зет си нагоре в кариерата. Толкова лекичко, че за четири години от обикновен редови милиционер Юрик става зам. министър на вътрешните работи. За останалите благинки като новото самостоятелно просторно и обзаведено жилище в центъра на столицата, вила и няколко автомобила, дори не си струва и да се говори. Те са си в реда на нещата. А дали самата Галина обича съпруга си, може да се съди от едно изказване по негов адрес: „Фамилията на моя мъж напълно отговаря на неговата същност”. (На руски „чурбан” означава пън.)
Докато Юрик се радва на шеметната кариера и консумира получените от тъста си блага, на съпругата Галка очевидно и е скучно. И тя решава да направи живота си по-весел като отново си намери любовник. Така де, тя не е жена за един мъж. Този път мъжът, който скача в кревата и е 29-годишния млад певец Борис Буряце, бохем с циганска жилка в кръвта. Галина толкова му отпуска края, че дори не се крие, а се показва публично с новия си любовник навсякъде. Слуховете за аморалното поведение бързо стигат до ушите на баща и. Скоро след това Буряце е арестуван по обвинение за кражба на брилянти и е осъден на пет години затвор.
На 10 ноември 1982 г. Леонид Брежнев умира. След смъртта му отношението към „червената принцеса” изведнъж се променя. Тя е поставена под домашен арест във вилата си. Малка утеха е, че успява чрез съда да запази останалата си собственост. Съпругът и обаче е арестуван по обвинение за вземане на подкупи и е осъден на 12 години затвор, от които лежи половината.
Галина Брежнева така и не успява да свикне с настъпилите в живота и радикални промени и сгромолясването и от върха. Появяват се психически проблеми, които се задълбочават. Вместо с лекарства, тя започва денонощно да лекува депресията си с алкохол. През 1988 г. Галина изчезва и след няколко месеца е намерена, мръсна и дрипава, в един цигански табор. Настанена е за лечение в психиатрия. След като излиза оттам обаче, тя тотално се пропива. За компания често кани в жилището си скитници и бездомници, които събира направо от улицата. С тях изпива по цял кашон шампанско, кътано в мазето от годините, когато баща и е на върха. След дълги усилия дъщеря и Виктория успява да издейства постоянно лечение на майка си в психитрия, където тя умира през 1998 г. от цироза.
Впрочем краят на живота на Галина Брежнева, поразително се повтаря с този на нейната внучка, която носи името и. Само няколко години след смъртта на баба си, внучката е настанена в същата психиатрия “Кащенко”от своята майка Виктория. Причината е, че Галка Втора също започва да пие много и майка и изпада в ужас при мисълта, че тя може да се превърне в алкохоличка като баба си. След като веднъж оставя дъщеря си в психиатрията, Виктория повече никога не я потърсва. Баща и Михаил Филипов също не идва да я види. Днес Галина вече притежава документ, че е психически здрава и може да напусне психиатрията по всяко време, но не го прави, тъй като просто няма къде да отиде. Всички имоти на Брежневи отдавна са продадени. Преди няколко години от ефира на държавната телевизия правнучката на Брежнев Галина помоли властите да и предоставят държавно или общинско жилище, тъй като иначе трябва да спи на улицата. Тя дълго време не е разполагала дори и с паспорт, тъй като нямала пари за издаването му.
За разлика от дъщерята Галина, която му създава само ядове и проблеми, синът на Леонид Брежнев, Юрий, е неговата бащина гордост. С протекциите на баща си дълги години той е търговски представител на СССР в Швеция. Смъртта на баща му не се отразява особено на кариерата на Брежнев младши. През 1986 г. той е назначен за зам. министър на външната търговия на Съветския съюз. След перестройката Юрий Брежнев избягва да се появява на публични места и живее като обикновен руски пенсионер. Твърди, че не се интересува от случващото се в страната, не гледа новини и не чете вестници. По телевизията гледа само спортните предавания. Прекарва вечерите си в четене на руска класика и исторически романи. Любимата му книга е “Дванайсетте стола” на Илф и Петров. Юрий Брежнев умира през 2013 г.
През последните години след разсекретяването на съветските архиви става ясно, че в Швеция, западните тайни служби правят няколко неуспешни опита да вербуват сина на съветския държавен глава за шпионин. В един от случаите британските служби „МИ 6” му изпращат знойна и съблазнителна красавица, техен таен агент. Тя трябва да се запознае с Андрей, да го свали и да го отведе на нощен купон, където Брежнев младши да бъде заснет в интимни и компрометиращи пози. А след това със снимките да бъде шантажиран той или баща му. Опитът на „МИ 6” обаче се проваля заради предателството на един от британските агенти.
Юрий Брежнев има двама синове Андрей и Леонид. По-големият е роден през 1961 г. Завършва Факултета по Международни икономически отношения в Московския университет за международни отношения. След перестройката работи в търговски дружества. От 1996 г. е начело на благотворителната фондация “Децата, надеждата на бъдещето”. През 1998 г. е избран за Генерален секретар на новосъздаденото Общорусийското комунистическо обществено движение. На следващата година се кандидатира за зам. кмет на Москва, но губи. Същата година търпи провал и на изборите за Държавната дума. През 2002 г. е избран за Генерален секретар на Нова комунистическа партия. Вторият внук на Леонид Брежнев, който носи неговото име, няма изобщо никакви амбиции за известност и политическа кариера. Той работи като обикновен инженер химик в московско предприятие.

Иван ГЕОРГИЕВ

Публикувано в бр. 4 и 5 от 2017 г.

Оставете първия коментар към "Дъщерята на Брежнев умира в психиатрия"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*