Доброволното формирование в Ценово бе отличено на традиционната церемония

Община Ценово

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГлавният специалист „Гражданска защита и отбранително мобилизационна подготовка“ в Община Ценово Снежинка Монева беше отличена по време на традиционната церемония „Пожарникар на годината 2016“, която се проведе в концертната зала на Централния военен клуб в София. Тя е и ръководител на доброволното формирование, което действа на територията на населените места в общината. Плакетът и грамотата за конкретен и съществен принос в осигуряването на пожарната безопасност и защита на населението бяха връчени от председателя на Националния съвет на БЧК акад. Христо Григоров.
„Отличието е високо признание за работата на всички доброволци от формированието. Ние действаме като екип. Досега винаги сме разчитали на активното съдействие и безрезервната помощ, която получаваме от ръководството на общинската администрация“, сподели Монева след завръщането си. На церемонията в столицата присъства и кметът на общината д-р Петър Петров.
10 души участват в изграденото доброволно формирование в Ценово. През изминалата година те са потушили 18 пожара, съвместно с Районната противопожарна служба в Бяла. Доброволците от Ценово разполагат с противопожарен автомобил, предоставен безвъзмездно от РДПБЗН в Русе. Ръководството на Общината прояви разбиране и оборудва с необходимата техника високопроходимия камион. С пълната екипировка доброволците имат готовност да участват в различни спасителни операции. За по-малко от 30 минути екипът се събира и е готов да реагира на мястото на инцидента. „Включваме се не само в потушаването на пожари. При необходимост следим нивото на река Янтра в критичните участъци, даваме дежурства при опасност от обледяване и снегонавяване. Имаме готовност да противодействаме на всички критични ситуации на територията на общината“, допълва Монева.
Доброволците от Ценово трудно ще забравят двете изключително сериозни огнени стихии, които бушуваха през летните месеци на изминалата година. На 12 август през нощта лумнал пожар в землището на село Белцов. Той бързо обхванал сухите треви, а вятърът спомагал за бързото им разпространение. Огнените езици застрашително наближили първите къщи на селото и площадката на Земеделската кооперация, където се съхраняват големи количества горива и масла. Заедно с пожарникарите от Бяла доброволците успели да локализират и потушат огъня. При проведеното разследване се оказало, че запалването е било умишлено, а огънят е тръгнал почти едновременно от десет различни точки. Няколко дни по-късно доброволното формирование успява да предотврати запалването на горски масив от няколко стотици декара край Ценово. Борбата с огъня продължила повече от 12 часа като в потушаването му в най-рисковите участъци отново се включили беленските пожарникари.
Ценовските доброволци са преминали успешно през първия и втория модул на обучение за преодоляване на кризисни ситуации. В най-близко време им предстои да се включат в курс за оказване на долекарска помощ. За високохуманната си дейност формированието не получава възнаграждение. Единственият стимул е, че с решение на Общинския съвет участниците в спасителните операции получават безвъзмездно дърва за огрев.
Марий ПEЙЧЕВ

Оставете първия коментар към "Доброволното формирование в Ценово бе отличено на традиционната церемония"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*