Представен бе сборникът „Дунавски пристан – 2“

Корица

Интересен акцент в изданието са спомените на ветерани от Втората световна война

DSCN2172На 17 януари 2017 г. в Камерната зала „ Генерал-майор Христо Драндаревски“ на Военния клуб в Русе беше представен сборникът „Дунавски пристан – 2“. Втората книжка отразява изследователската работа, литературните творби и художествено-творчески факти, сътворени през последните 3 години от членовете на военнопатриотичните съюзи в града. Обединени в Клуб на творците към РСОСЗР при Военния клуб гр. Русе, авторите са поощрявани и организирани от УС на РСОСЗР, предоставено им е специално помещение, където се събират, обменят мнения и критика, съветват се и намират трибуна за изразяване на творческите си вдъхновения. Продължаващото издание „Дунавски пристан“, иницииран от Русенската общинска организация на запасното войнство, е една от тези изяви. Идеята на съставителите на втория сборник е да бъдат представени творци от всичките осем общински организации, което е реален израз на активния съюзен живот на регионалната русенска организация.
DSCN2177Вторият брой включва книгопис на издадените през периода от първото до второто издание изследвания и художествени текстове, както и информация за художествени изложби, интересни хоби, резултати от конкурси, творби на чуждестранни приятели и партньори на организацията. Представени са 13 книги, 33 автори – изследователи, прозаици и поети, художници и музиканти. Сборникът включва и ученически творби на призьори от конкурси, организирани от РСОСЗР гр. Русе. Разказва за дейността на Русенското дружество „Традиция”, показва оръжейни колекции. Концертните изяви на Вокална група „Еделвайс” са толкова много, че съставителите се ангажират тяхната дейност да бъде предмет на специално издание.
DSCN2191Интересен акцент в сборника са спомените на ветерани от Втората световна война Васила Стоилова Илиева, Димитър Стоянов Ненов и Здравко Касабов, както и на кдп Тодор Шеханов и на един от командирите на Дунавската флотилия кап. II ранг Стефан Станчев.
В сборника е представена една уникална книга на легендарните радетели на българщината в Букурещ Лулу Керчова-Пъцан и Лука Велчов – Деде „Букурещ. По пътеките на българските възрожденци… и не само”. Книга, която е гид по българските места в Букурещ и вдъхновяващ разказ за българите в румънската история, а авторите са верни приятели на русенските запасни воини … и не само.
DSCN2195Оформлението на сборника предлага много портрети, снимки от различни събития, картини и колекции. Заглавната корица е традиционна – Флотската кула, а задната корица е запазена за изображения на войнишки паметници. В това издание е показан новооткрития Мемориал на загиналите във войните за национално обединение русенци.
Снежната виелица не попречи на този духовен празник. Зала „Драндаревски” бе изпълнена от желаещи да почетат авторите и книгата. Рецензия за сборника прочете проф. Димитрина Цонева. Прочувствени рецитации поднесоха Емил Черноколев и Георги Минчев, свой разказ с първа публикация в сборника прочете Живодар Душков. Книгите си представиха лично Хачик Лебикян и Димитър Вълков. Авторите и съставителят, както и редакторът бяха поздравени с пожелания за нови творчески успехи.
Красимира ИГНАТОВА,
РСОСЗР – Русе

Оставете първия коментар към "Представен бе сборникът „Дунавски пристан – 2“"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*