Празникът на Разград бе ден на почит, усмивки и веселие

Празник на площад "Възраждане" с Капанския ансамбъл

Водосвет и панихида, поднасяне на венци и цветя, концерт, детско парти и фотоизложби бяха акцентите в програмата

1С празничен водосвет и панихида за загиналите руски воини и български опълченци в църквата „Св. Николай Чудотворец” започна Деня на Разград – 28 януари. Русенският митрополит Наум отправи своята благословия към жителите на града и припомни ролята на българската православна църква в борбата за Освобождение от турско робство.
Следващият акцент в празничната програма бе традиционното детско парти, което се организира за 22-а поредна година. С огромна торта, игри, песни и танци, празнуваха децата, родени на 28 януари – Деня на Разград. Със свои изпълнения се включи група „Въртележка“ към Музикална школа „Илия Бърнев“ с ръководител Детелина Тодорова, Виктория Красимирова, вокална група „Веселите глухарчета“ към Центъра за работа с деца, с ръководител Свилена Дечева, и Градският мажоретен състав при ЦРД, с ръководител Емилия Борисова. Поздрав към 35-те рожденици и гостите отправи кметът д-р Валентин Василев. Той пожела на малчуганите да са здрави, щастливи и като пораснат, да се връщат тук, при родителите си. След това всяко дете получи подарък. За втора поредна година, макар и неродени на днешната дата, на партито бяха и тризнаците Теодора, Калина и Диляна Терзиеви и Александър, Теодора и Николай Василеви. Подарък имаше и за първото за 2017 година бебе на Разград. Празникът завърши с обща снимка за спомен, с кмета на общината.
3Кулминацията на тържествата бе общоградското тържество на площад „Възражане”. С пита и шарена сол танцьорките от Капанския ансамбъл посрещнаха гостите и жителите на града. До Мавзолея – костница в почетен караул бяха строени курсанти и офицери от Националния военен университет в Шумен. На трибуната застанаха кметът д-р Валентин Василев, председателят на ОбС Надя Радославова, областният управител Манол Кившанов, народният представител Михаил Тодоров, генералният консул на Руската федерация в Русе Татяна Грушко и делегациите от румънските градове -побратими на Разград Кълъраш и Слобозия. След тържествените слова участниците в тържеството поднесоха своите венци и цветя през Мавзолея – костница.
Последва заря, след която Капанският ансамбъл поведе кръшно хоро.
Незабравими впечатления ще останат и от празничния концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов. Преди концерта се състоя тържествена церемония по връчване на отличието „Почетен гражданин на Разград”. Удостоеният с него тази година е поетът и журналист Дулинко Дулев. Кметът д-р Василев пожела на новия почетен гражданин творческо дълголетие, за да радва още дълго своите почитатели с острото си перо и шегите си. От своя страна Дулинко Дулев благодари на хората, които са го номинирали и заяви, че се надява да направи още нещо за Разград, защото 45 години откакто живее в в този град, не му стигат.
4По повод Деня на Разград бяха открити и две фотоизложби, които ще могат да се видят и до средата на февруари. Първата от тях събира най-добрите творби от конкурса „Уловени мигове от Разград”. Фото надпреварата бе организирана от Центъра за ученическо техническо и научно творчество със съдействието на община Разград. За участие в конкурса са получени 127 снимки на 44 млади фотографи от 10 образователни институции в региона. В изложбата са показани най-добрите 42 фотоса, снимани от 25 автори.
5Селекцията е направена от петчленно жури в състав Петко Антонов – художник и ст. учител в ГПЧЕ, главният експерт в дирекция „Култура“ в община Разград Виолета Антонова и фотографите Петя Радкова, Свилен Ризов и Минка Христова. Те са определили и победителите в трите възрастови групи – 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. Общо 16 млади фотографи получиха грамоти и сувенири. Наградите бяха връчени от председателя на Общинския съвет Надежда Радославова и кмета д-р Валентин Василев. Другата фотоизложба съдържа 60 уникални снимки на художника и фотографа Александър Сертев, който заедно с други талантливи творци преди 60 години е отбивал военната си служба в Разград. Предстои през пролетта да бъде премиерата и на документалния филм „Катедра 22”, в чиято основа са и тези фотоси, съобщи продуцентът Станимир Трифонов. На снимките може да се види как Милчо Левиев свири на акордеон, какви войници са били Хачо Бояджиев и Еди Шварц, как са посещавали разградската баня и останките на римския град Абритус.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Празникът на Разград бе ден на почит, усмивки и веселие"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*