„Политикин забавник“ – модела, който следват българските комикс издания преди войната

1„Политикин забавник“ и „Мика Миш“ са две комикс издания, които жалонират в съдържателен план развитието на българските комикс вестници. Тук ще се върнем във времето и ще разгледаме пътя, който извървява „Политикин забавник“ в налагането си като едно от водещите заглавия в Сърбия. В броя на вестник „Политика“ от 31.12.1938г. се съобщава за конкурс, в който читателите трябва да предложат име за ново издание. На читателите се съобщава какво ще съдържа то: приказки, разкази, романи, комикси и „други занимателни четива. По-късно в броя на вестник „Политика“ от 25 януари на следващата година е обявен резултатът от конкурса. Постъпили са 34 998 отговора, в които се предлага име на новото списание. Сред многото имена преобладават следните: „Смях“, „Пъстра седмица“, и др. Най-често срещаните предложения са:„Спортни романи“, „Издание за най-малките“, „Пътеписи“, „Женско списание“, „Природа и наука“ и т.н. Следват и други имена, но със своята образност те ограничават кръга на читателите и не отразяват пълната тематика на новото издание. На много от талоните се появява и предложение „Политикин забавник“ (списанието на вестник „Политика“). 3Когато всички имена биват разделени на групи и преброени, се оказва, че за наименованието „Политикин забавник“ са гласували около 1/5 от всички участници в конкурса. Куриозът е, че е изтеглен жребий сред предложилите това име и така официален кръстник на новото издание става ученичката от Нови сад Антония Савич, която получава награда от 5000 динара. Раздадени са награди на обща стойност 35 000 динара.
„Политикин забавник“ излиза преди началото на Втората световна война два пъти седмично – вторник и петък,на 12 страници. Тиражът е 41 000 броя. След войната се появява на 05.01.1952 г. Първоначално е на 8 стр., а от 30.11.1957 г. – на 12 стр. От първия брой тиражът е около 100000, като през 1958 г. достига до 117 000, а последните три месеца на същата година – до 138 000. До 1959г., т.е. за първите 20 г. от съществуването си, вестникът тиражира общо 15 320 статии, включително и комикси. На страниците му заедно с преводни класически комикси от американски и европейски автори се публикуват комикси от сръбски сценаристи и художници, които идват от държави, влезли в рамките на Съветския съюз. Колоси на предвоенния европейски комикс като Кузнецов, Навоев, братя Ранхнер и доста други изпълват страниците на „Политикин забавник“ между 28.02.1939г. и последният 220-и брой, излязъл на 4.04.1941г.

2От 1952г., вестникът задълго публикува само весели истории на Дисни – магията на истинския комикс отдавна си е отишла. Именно от тези броеве преводни комикси черпят българските първопроходници „Илюстровано четиво“, „Картинен свят“, „Чуден свят“ и др. Макар у насоригиналите да са черно-бели, някои от тях излизат оцветени. Можем да твърдим със сигурност, че този вестник, заедно с изданието „Мика Миш“, подава верния тон за появата и развитието на комикса в страната ни, но как по-точно се случва тази сага, е тема на друга среща.
Ако имате информация за интересни или непознати факти за развитието на жанра у нас, пишете ни!
Николай МАРИНОВ-МАРЧЕЛО

Оставете първия коментар към "„Политикин забавник“ – модела, който следват българските комикс издания преди войната"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*