Старинен ритуал от село Кошов в списъка на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища” за нематериално културно наследство

ФФ "От Дунав до Балкана", Борово, 2014 г.

ФФ „От Дунав до Балкана“, Борово, 2014 г.

В русенското село Кошов българите християни разиграват маскарадната игра „Джамал“. Според проф. Георг Краев и проф. Анчо Калоянов кошовският джамал е зимна обредна игра в периода след Мръсните дни, изпълнявана от ергени, водени от женен мъж. Чучелото в животинска форма се нарича Татунчо. Играта на маскарадната дружина цели да създаде ред, да подреди света след хаоса, настъпил с края на старата година и с изминалите мръсни дни.
Разговаряла съм със самодейците при читалището, те не знаят корените на ритуала назад във времето, сценарият е запазен в местното читалище. Възрастните хора им разказвали, че Татунчо дошъл откъм Влашко.
15Четата на Татунчо се придружава от мъже, които прикриват лицата си зад маски от кратуни, на гърба си носят възглавници, по които се нанасят удари с дървени саби. Татунчо се придружава от водач, мъж във влашки кожух и калпак. Татунчо е същество от дървен скелет и глава, под който се настаняват двама мъже, окичен с даровете на благодарните стопани.
Русенският регион не е особено богат на маскарадни традиции, запазена е информация, че маскирането е познато и сред турците и татарите в село Тръстеник. Те се предрешавали и маскирали в нощта на 31 декември. Украсявали главите си с маски от кратуни и с петльови пера, подобно на християните връзвали на кръста си звънци. Някои от участниците чернели лицата си, другите се преобличали в женски дрехи. Те се наричали „джамалджии“, а един от тях е „джамалът“. На главата му слагали конски череп, а тялото му покривали с черги. Джамалджиите играели в кръг около джамала.

През 2010 г. Джамалът на Кошов е вписан в националната представителна листа на нематериалното културно наследство на „Живи човешки съкровища“.

Сфера на НКН – „Традиционни обреди и празници”

Име на проекта – Маскарадна игра „Джамал” (с.Кошов, община Иваново, област Русе)

Институция – Регионален исторически музей, гр.Русе

Носител – Група за автентичен фолклор

Информацията за вписването е заета от сайта на Министерство на културата.

Предлагам ви фоторазказ за играта на кошовския Джамал, представен на Седмото издание на ФФ „От Дунав до Балгана“, Борово, 2014 г.

1234567891011121314

Оставете първия коментар към "Старинен ритуал от село Кошов в списъка на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища” за нематериално културно наследство"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*